© ISTOCK

Deze behandelingen kunnen helpen

Naarmate we gezonder ouder worden, willen we graag een uiterlijk dat ermee overeenstemt. Welke behandelingen zijn zinvol? “Of een behandeling nuttig is, hangt af van je verwachtingspatroon en van wat je probleem is”, vertelt plastisch chirurg dr. Ivar van Heijningen. “Mensen kloppen zelden aan omdat ze er mooier willen uitzien, wel omdat ze frisser en minder vermoeid willen ogen. Levensstijlaanpassingen blijven ook bij wie voor een behandeling kiest een aanrader. Het resultaat zal nog mooier ogen, de wonden zullen beter helen en het effect zal langer houden. Tweelingstudies hebben overtuigend aangetoond hoe mensen met identieke genen totaal anders verouderen door hun verschil in levensstijl.”

Race tegen de rimpels

De huid verandert onder invloed van een viertal processen: volumeverlies (vetweefsel, maar ook bot), minder elastisch bindweefsel, de zwaartekracht en het veelvuldig fronsen van kleine aangezichtspiertjes. Daardoor wordt een plooi getrokken, die uiteindelijk blijft en kan storen. “Vaak is een combinatie van behandelingen aangewezen om de verschillende problemen aan te pakken. Door het gezicht te bestuderen, zie je waar de overactiviteit zich situeert en waar je kan ingrijpen.”

Injecties met botuline toxine doen fronsrimpels op het voorhoofd en kraaienpootjes vervagen. Dit geneesmiddel blokkeert de geleiding van een zenuwvezeltje naar een spiervezel. Hoe meer signalen er worden geblokkeerd, hoe groter het effect op de rimpel. Dat effect houdt drie tot vier maanden aan, afhankelijk van hoeveel je je gelaat beweegt. “Wie veel fronst, heeft er baat bij om die beweging een tijdlang te blokkeren. Zo leer je de gewoonte af en keren rimpels minder snel terug. Bij mensen met een uitgestreken gezicht en weinig expressie heeft deze aanpak dus weinig zin”, aldus dr. van Heijningen.

Fillers voor volume

Heeft het gelaat aan volume ingeboet, bijvoorbeeld onder de ogen of rond de lippen, dan kunnen fillers (op basis van hyaluronzuur of eigen vetweefsel, de lipofilling), die op de juiste plaats worden ingespoten je blik verfrissen. “Dat fillers een slechte reputatie hebben, heeft alles te maken met het gebruik van permanente producten die niet worden afgebroken. Die moet je absoluut mijden.” Gemiddeld houdt het effect zes maanden tot een jaar aan. Ook veelgevraagd is de aanpak van een diepe neus-lipplooi. “Je kan dit aanpakken met een filler, maar dit moet met zorg worden gedaan want je moet kunnen blijven lachen. De hele fijne lijntjes boven de lippen kunnen worden gevuld maar niet weggegomd.”

Van crème tot laser

Wil je weten hoe het met je huidkwaliteit gesteld is, dan kan je die laten meten met een toestel dat informatie geeft over de elasticiteit en pigmenten. “Je kan je huidkwaliteit dan vergelijken met de normaalwaarden voor je leeftijd. Tekorten kunnen worden opgevangen met aangepaste huidverbeterende crèmes.” (zie: Zo bescherm je je huid)

Werkt dat onvoldoende, dan is de huid licht prikken met hyaluronzuur om haar wat dikker en gezonder te maken, een volgende optie. Een laserbehandeling voor huidvernieuwing kan het gelaat effectief een aantal jaren laten winnen. Ook de handen, de hals en het decolleté zijn gevoelige plekken voor rimpels en vlekken. Ook daar zijn gelijkaardige huidverbeterende behandelingen mogelijk.

Van mannen wordt wel eens gezegd dat ze mooier verouderen. Dat geldt in elk geval voor hun gezichtshuid. “Mannen beschikken over een steviger huid en hun huidcellen zijn iets beter beschermd door baardhaartjes. Dat neemt niet weg dat ook zij een frissere uitstraling wensen.”

En de hormonen?

Over het toedienen van hormonensupplementen om er jonger te blijven uitzien is er grote controverse. Het nut van hormoonbehandelingen bij mensen met tekorten voor hun leeftijd is wetenschappelijk aangetoond. Bij mensen met groeihormoontekort bijvoorbeeld kan therapie de spierkracht opkrikken, de vetmassa doen slinken en de levenskwaliteit bevorderen. Bij gezonde mensen raden specialisten af om extra hormonen zoals groeihormoon, schildklierhormoon of DHEA te slikken, omwille van ongewenste nevenwerkingen en onbekende langetermijngevolgen. Uit onderzoek bij lang levende families in Leiden, blijkt alvast dat wie langer gezond leeft net een lager gehalte aan groeihormoon heeft en een trager metabolisme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content