Detoxen is het nieuwe vasten

VOOR

Goedele Leyssen, auteur van ‘Boost, handboek voor lichaam en geest’

Wie moet detoxen?

Ons lichaam is van nature uitgerust met een zestal detoxsystemen. Wie gezond leeft, weinig geraffineerde voeding eet en alcohol mijdt, detoxt automatisch. Hij/zij kan zijn detox-resultaat eventueel ondersteunen door een dagje per week te vasten. Bij wie er minder gezonde eet- en leefgewoonten op nahoudt, werkt het natuurlijke detoxsysteem onvoldoende. Een detoxkuur kan dan helpen om afvalstoffen los te weken en af te voeren. Detoxen kan hier het startschot betekenen van een nieuwe levensstijl.

Hoe pakt u dit aan?

Een laagdrempelige manier om kennis te maken met de effecten van detoxen, is een eetstop van één dag in te lassen. In Duitsland is zo’n dagje vasten al erg ingeburgerd. Het geeft het lichaam een dag volledige rust. Alle energie kan naar heling en herstel gaan. Eet niets, maar drink voldoende water met citroen of thee. De dag nadien staat u op met een veel frisser hoofd en een uitgerust lichaam. Na een dag vasten, smaakt u de voeding beter en zult u ‘synthetisch’ voedsel afgrijselijk vinden. Wie de volgende dag vreest voor overeten, kan na zonsondergang een bord zilvervliesrijst met gestoomde groenten nuttigen.

Een langere detoxkuur moet altijd gepaard gaan met voldoende vezelopname. Anders kan het lichaam de vrijgekomen toxines niet afvoeren richting toilet. Psylliumvezels en chiazaadjes kunnen hierbij helpen.

Voor wie langer wil detoxen is er de groene detoxkuur uit de yogatraditie. Die maakt het lichaam basisch, doet u gewicht verliezen en ondersteunt de werking van de lever. U eet dan gedurende 40 dagen groene voeding zoals groene appels, postelein, aangevuld met een handvol noten, een portie quinoa, rijst, couscous.... Groene groenten bevatten chlorofyl. Deze superdetoxer bindt zich aan zware metalen in ons lichaam en voert ze af. Veertig dagen zijn nodig om een gewoonte te veranderen.

Hoe vaak moet u detoxen?

Ik adviseer om twee keer per jaar een detoxkuur in te lassen als op-stap naar blijvende gezonde eetgewoonten. Ideale momenten zijn de de lente en de herfst. Detoxen helpt het lichaam zich voor te bereiden op die seizoenswissels.

Zijn er risico’s aan verbonden?

Neen, zolang u geen extreme detoxkuren opstart zonder medisch toezicht. Wie op de juiste manier detoxt, zal zich beter voelen en kilo’s verliezen. Mensen met een ongezonde levensstijl die plots detoxen, kunnen zich wel wat vreemd of boos voelen. Samen met de toxines kunnen boze emoties worden losgeweekt. Meestal gaat dat na enkele dagen over. Wie echt afziet, moet natuurlijk een arts raadplegen.

TEGEN

Els Jacquemijn, diëtiste

Moeten we detoxen?

Er zijn geen wetenschappelijk onderbouwde studies die aantonen dat detoxkuren, waarbij maaltijden worden vervangen door allerhande sapjes en kruidenthees, de gezondheid bevorderen. Voorstanders beweren dat het lichaam moet worden gezuiverd van de toxische stoffen die er worden opgeslagen. Maar daar hebben we geen detoxkuur voor nodig. Ons lichaam verwijdert die toxines zelf, het heeft daar geen hulp bij nodig onder de vorm van sappenkuren.

Doet detoxen afvallen?

Wie van de ene dag op de andere enkel op sapjes gaat leven, zal zijn gewicht zien afnemen maar verliest daarbij overwegend vocht en geen vetmassa. Wie na een detoxkuur opnieuw normaal gaat eten, ziet er de verloren kilo’s snel weer bijkomen. Dit soort dieet stimuleert het bekende jojo-effect. Door het lichaam voeding te ontzeggen, schakelt het basale metabolisme (de energie die nodig is bij een lichaam in complete rusttoestand) naar een veel lager niveau. Het lichaam ervaart een tekort en gaat zuiniger omspringen met de aanwezige energie en die slechts traag verbranden. Dit kan een negatief effect hebben op bepaalde lichaamsfuncties. Bij wie nadien opnieuw normaal eet, blijft het metabolisme op een laag pitje draaien en komen er dus kilo’s bij. Wie wil afvallen kiest dus beter voor een langetermijn aanpak via aangepaste voeding en voldoende beweging. Eén dag detoxen is ongevaarlijk maar heeft ook geen enkel positief effect.

Als het niet baat, schaadt het dan?

Bij mensen die extreem of langdurig detoxen kan het beslist gevaarlijk zijn. Een detoxkuur kan dan tot eiwit-en vitaminetekorten leiden en spierafbraak. Mensen met diabetes of nierinsufficiëntie kunnen beter niet detoxen maar ik raad het niemand aan. Door plots met een sapjeskuur te starten, kan het lichaam ineens een pak afvalstoffen vrijlaten. Dat kan de nieren en lever overbelasten. Die krijgen de afvalstoffen niet verwerkt. Bij sommige mensen uit zich dat in een opstoot van acné. Maar die reactie van het lichaam op de overbelasting is geen bewijs dat detoxen werkt. Detoxen kan ook leiden tot uitdroging, zeker in combinatie met vochtafdrijvende voedingssupplementen. Niet eten kan soms een eufoor of licht gevoel geven in het hoofd. In werkelijkheid verweert het lichaam zich tegen uithongering door substanties aan te maken die het hongergevoel afremmen.

Wat kan wel?

Vermijd extremen. Detoxkuren zijn weggegooid geld. Om uw gezondheid een boost te geven, kunt u beter bepaalde accenten leggen. Door bijvoorbeeld toegevoegde suikers van het menu te schrappen, alcohol te bannen of naar de sauna te gaan.

Kari Van Hoorick

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content