Desserten, gewikt en gewogen

Geen feest zonder een heerlijk dessert en dat hoeft echt niet altijd een energiebom te zijn! Wik en weeg het caloriegehalte vooraleer u achter het fornuis kruipt. En lees onze tips voor een nagerecht zonder overdaad.

De meeste nagerechten worden bereid met melkproducten en/of fruit, twee voedingsmiddelen die absoluut thuishoren in een gezonde voeding. En toch zijn veel desserten niet gezond. Hét probleem is dat we ze meestal combineren met alcohol, suiker, chocolade,... Gelukkig kost het slechts een kleine inspanning om nagerechten te bereiden die veel minder vet- en calorierijk zijn... en toch heerlijk romig.

l Volle melk kunt u probleemloos vervangen door halfvolle melk. Het verschil proeft u nauwelijks. Door zijn lagere vetgehalte brandt halfvolle melk wel gemakkelijker aan. Dit kunt u voorkomen door de kookpan eerst met koud water om te spoelen en de melk al roerend en op een zacht vuur aan de kook te brengen. Ook magere melk kan gebruikt worden in de bereiding van een beslag, maar halfvolle melk geeft vaak een beter resultaat.

l Slagroom is niet enkel een decoratief element, u kunt het ook gebruiken als basisingrediënt van bavarois en ijs. Slagroom is tegenwoordig ook verkrijgbaar in varianten met een lager vetgehalte, die toch perfect kunnen opgeklopt worden. Klop de slagroom direct nadat u hem uit de koelkast hebt gehaald en voeg de suiker pas toe wanneer de slagroom bijna stijf is. Zo bekomt u het beste resultaat.

l Room kunt u vervangen door magere yoghurt en kwark.

l Geklopte vetarme ‘room’ kunt u bereiden door in 15 ml koud water een halve theelepel gelatinepoeder te doen en het mengsel 5 min. sponzig te laten worden. Zet de kom au bain-marie en roer tot de gelatine oplost. Laat afkoelen. Klop 50 g magere melkpoeder, 3 theelepels basterdsuiker, 15 ml citroensap en 60 ml water schuimig. Klop de opgeloste gelatine erdoorheen en plaats 30 min. in de koelkast. Klop het gekoelde mengsel opnieuw tot het stevig, dik en schuimig is. Serveer binnen de 30 minuten.

l In een kwarktaart kunt u roomkaas vervangen door magere kaas (cottage cheese).

l Mijd verzadigde vetten zoals boter en harde margarine. Taarten kunnen uitstekend met olie worden gebakken. Als margarine echt nodig is, kijk dan op de verpakking en kies voor een merk met weinig verzadigde en veel meervoudig onverzadigde vetten.

l Gebruik bakvormen, potten en pannen met een anti-aanbaklaag en bak bijv. pannenkoeken met olie uit een spuitbus.

l Suiker kan vervangen worden door aspartaam (bijv. Canderel). Canderel-poeder heeft dezelfde zoetkracht als suiker, maar levert minder calorieën. Heel wat desserts kunt u ook zoeten met de natuurlijke suikers in vers en gedroogd fruit.

l Beperk het gebruik van chocolade, in sommige bereidingen kan hij vervangen worden door mager cacaopoeder.

l Fruit en zuivel vormen niet altijd een perfect huwelijk. In kiwi, ananas, papaja en mango zit een eiwitsplitsend enzym dat zuivel (bijv. yoghurt) bitter en waterig maakt. Om deze vruchten toch aan zuivelproducten te kunnen toevoegen moet u ze eerst verhitten.

Een voorbeeld, ter inspiratie

Een caloriearme chocolademousse om duimen en vingers af te likken, maar zonder overdreven vet of calorieën? Het bestaat wel degelijk!

Splits 1 ei. Klop het eiwit stijf met 2 eetlepels suiker. Breek 100 g fondant chocolade in stukjes en laat deze au bain-marie smelten. Voeg 3 eetlepels magere melk toe en roer goed. Zodra de chocolade gesmolten is, voegt u de eidooier toe en roert u tot u een smeuïge massa bekomt.

Meng in een kopje 2 eetl. suiker met 2 eetl. water en roer dit door de chocolade.

Spatel 200 g magere platte kaas door de chocolade. Schep als laatste het opgeklopte eiwit door de chocolademousse.

Verdeel over 4 glazen en zet in de koelkast tot vlak voor het opdienen. Met nog wat geraspte chocolade eroverheen als versiering levert dit dessert u heel veel lekkers voor slechts 160 kcal. n

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content