Desktop of laptop?

Ben je aan een nieuwe computer toe, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Hier moet je op letten om niet in het wilde weg te kopen!

Computers worden meestal bij twee grote families ingedeeld: desktops en laptops. Zelfs mensen met weinig belangstelling voor het onderwerp, weten dat sommige computers Mac OS X (Apple) als besturingssysteem gebruiken en andere Windows. In werkelijkheid is het landschap veel meer gefragmenteerd en een stuk complexer. Maar laten we met het begin beginnen en wel met een heel belangrijke vraag: waar wil je je computer gebruiken? Altijd op dezelfde plaats – een hoekje in de studeerkamer, de woonkamer of de slaapkamer? Of wil je hem kunnen meenemen als je bijvoorbeeld op reis gaat? In dat geval heb je een draagbare computer – een notebook of laptop – nodig. En natuurlijk belet niets je om die laptop als vaste computer te gebruiken.

Vast maar evolutief

Maar waarom willen sommige mensen per se een desktop? Omdat hij modulair is en kan evolueren. Afhankelijk van je voorkeur, je behoeften of je budget kan je een pc uitrusten met een grafische kaart, een geluidskaart en een moederbord (het hart van de machine). En naarmate de technologie evolueert, kan je na enkele jaren elk onderdeel door een ander vervangen en je computer een tweede jeugd schenken.

Een ander voordeel is dat je een scherm op maat kan kiezen. Al die vrijheid heb je echter alleen met een pc-toren en niet met een alles-in-een desktop zoals de iMac. Bij die laatste zijn alle onderdelen immers volledig ingebouwd – voor het merendeel rechtstreeks in het scherm – en kan je niet zomaar componenten vervangen. Dat heeft dan weer het voordeel dat er minder kabels en snoeren zijn, zodat je computer eleganter oogt en beter in de woonkamer past.

Mobiel maar beperkt

Als je klein woont – en dus geen vaste stek voor je informaticatools kan reserveren – of als je je computer wilt meenemen, al was het maar af en toe, is een laptop de beste keuze. Opgelet evenwel: je kan je geheugencapaciteit en je harde schijf kiezen, maar voor het overige zit je vast aan een standaardconfiguratie. Denk dus goed na voor je knopen doorhakt! En let vooral op de grootte van het scherm. Hoe groter dat scherm en hoe hoger de resolutie, hoe comfortabeler je ermee aan de slag kunt. De omvang van het scherm heeft echter een rechtstreekse weerslag op de grootte en het gewicht van je laptop – kan je nog van een draagbare computer spreken als het ding vijf of zes kilo weegt? -, maar ook op de autonomie van de batterij en op de prijs!

Waar moet je op letten?

Wie koopt er nu een Lamborghini om naar de supermarkt te rijden? Het profiel, de configuratie van je computer moet in functie zijn van wat je ermee wilt doen. Videogamers kunnen niet zonder een krachtige grafische kaart en een processor van de laatste generatie. Maar als je je computer vooral als tekstverwerker gebruikt, of om te surfen en e-mails te versturen, volstaat een lichtere en dus ook goedkopere pc.

Mac of Windows?

De Beatles of de Stones? Cola of Pepsi? Er zijn van die vragen – en keuzes – waarover we het nooit eens zullen worden. Microsoft domineert met Windows de computermarkt. Maar is Windows daarom beter dan Mac OS X van Apple? Enkele jaren geleden lag er nog een wereld van verschil tussen de twee systemen qua gebruiksvriendelijkheid. Apple had toen een duidelijke voorsprong. Vandaag is de Mac nog altijd buitengewoon eenvoudig en intuïtief, maar wordt het meer een nek-aannekrace. Elk kamp heeft zijn – soms heel fanatieke – aanhangers. Wat moet je kiezen? Als je zelf weinig van computers kent, is de beste oplossing wellicht voor een besturingssysteem te kiezen waarmee je het gemakkelijkst hulp kan krijgen als er problemen zijn. Is je zoon vertrouwd met Windows? Zweert je beste vriend of buurman bij Apple? Hou daar dan rekening mee bij je aankoop.

PHILIPPE DESALLE

Partner Content