Design, het echte!

Het woord design wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt. Gelukkig krijgen we in september volop de kans om écht design voor ons interieur te ontdekken. Volg onze minigids, ga kijken én geniet!

De kapper in ons dorp heeft zijn salon vernieuwd en noemt zich nu hairdesigner. Een decorbouwer heet een stagedesigner en een beetje kok zet fooddesigner op zijn naamkaartje. Het woord design is te beklagen want het wordt vandaag te pas en vooral te onpas gebruikt.

“Design betekent gewoon ontwerp, iedereen die iets ontwerpt mag zich dus designer noemen en zijn ontwerp omschrijven als design”, zegt Moniek Bucquoye van Vitra Belgium, het meubel- en accessoiresbedrijf dat ontwerpen van beroemde designers als Verner Panton, Maarten Van Severen en Charles & Ray Eames produceert en verdeelt. “Voor mij blijft design echter een meubel of object dat een mooie en verrassende vorm heeft, dat goed dient voor wat het moet dienen (functioneel dus!), dat gemaakt is van sterke en kwaliteitsvolle materialen en dat ook nog volgens de juiste techniek is geproduceerd. Persoonlijk vind ik dat de materialen ook duurzaam en milieuvriendelijk moeten zijn. Een designproduct mag zeker geen eendagsvlieg zijn, het moet tegelijk nieuw ogen en tijdloos zijn. De Panton Chair van Verner Panton is precies veertig jaar oud maar vliegt bij ons nog altijd de deur uit!”

Is iets design wanneer de naam van de vormgever er bij staat? “Dat biedt een houvast”, meent Moniek Bucquoye. “Je bent dan min of meer zeker dat het om een origineel ontwerp gaat. Voor grote merken is het een verkoopargument als ze kunnen zeggen dat hun product ontworpen werd door een Philippe Starck of een Alfredo Häberli.”

September designmaand

Vooral in Brussel (maar ook in Antwerpen en Gent) biedt deze nazomer een aantal designevenementen waar u uw ogen de kost kunt geven.

Design September: van 9 tot 30 september op meerdere locaties in Brussel. Hét designevenement van het najaar met drie weken lang een gevarieerd programma: tentoonstellingen, lezingen door beroemde designers, opendeurdagen in ateliers, speciale designmenu’s in meerdere restaurants en een origineel café (Design Hub) vlakbij het Flageyplein. “Met Design September willen we design toegankelijk maken voor iedereen en vooroordelen onderuit halen”, legt Marie Pok, de organisatrice van het evenement, uit. “Alle grote steden hebben designweken. Ik heb vooral veel inspiratie opgedaan in Berlijn waar de grote musea, de zelfstandige ontwerpers én de verenigingen aan één touw trekken. We willen uitdrukkelijk niet commercieel zijn maar een cultureel festival. Zeer trots ben ik op het feit dat de twee taalgemeenschappen samenwerken in de tentoonstelling Déja vu/Al gezien? Het Gentse Design Museum en Grand-Hornu Images groeperen werken uit hun vaste collecties.”

Praktisch: het volledige programma kunt u aanvragen op tel. 02 349 35 95 of bekijken op www.designseptember.be

Design Market: op 9 september op het Sint-Lambertusplein in Sint-Lambrechts-Woluwe, van 9 tot 17 uur. Een droom: een rommelmarkt met zachte prijsjes voor uitsluitend designmeubilair en designobjecten uit de voorbije vijftig jaar. Wees er vooral vroeg bij!

Designers Weekend: op 14, 15 en 16 september op 17 locaties in Brussel. Dit evenement viert zijn 25ste editie, al heeft het nu Design September als concurrent gekregen. Tijdens het weekend houden 16 topwinkels opendeurdag met een speciale opstelling. Alle grote merken van meubilair, verlichting en accessoires tonen hier hun mooiste design: Artemide, Foscarini, Fritz Hansen, Kartell, Ligne Roset, Minoti Cucine, Moroso enz. Vanuit het BelVue Museum op het Paleizenplein kunt u een route langs deze locaties volgen. In het museum zelf loopt Design Art 07: 16 kunstenaars hebben een designobject verwerkt tot een verrassende creatie.

Praktisch: tel. 02 334 84 76 en www.dwe.be voor info over de route en wat er te zien valt. Om aanschuiven op het vertrekpunt (BelVue Museum) te vermijden, kunt u zich vooraf inschrijven via de net genoemde website.

Design doet zaken: van 14 tot 23 september in de Design Vlaanderen Galerie, Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel, open dinsdag-zondag 11-18 uur (tijdens het Designers Weekend 10-18 uur), toegang gratis. Een kleine tentoonstelling van producten die door Belgische designers werden ontworpen. Zo ziet u dat Chris Mestdagh en Maarten Van Severen bijvoorbeeld ooit verf hebben ontworpen voor Boss Paints.

De tuin der lusten: tot en met 9 september in de Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28 in Antwerpen, open dinsdag-zondag 10-17 uur, toegang euro 3. Om zijn twintigjarig bestaan te vieren, heeft het collectief L’Anverre een soort van zwevende tuin gemaakt met verrassende sierobjecten van glas en ceramiek. Onder de titel Tuin der Lusten/Garden of Delight/Le Jardin des Delices is ook een drietalig kijkboek over de ontwerpen van L’Anverre verschenen (uitg. Tectum, euro 30).

Esthétique domestique: tot 30 september in het Design Museum, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, open dinsdag-zondag 10-17 uur, toegang euro 2,50. Over de vorm en de materialen van huishoudapparaten is altijd veel nagedacht. Hier ziet u een overzicht van 375 toestellen uit de periode 1920-1970.

Betaalbaar design: waar?

Je kunt beter één duur design meubelstuk kopen waar je twintig jaar plezier aan hebt dan een goedkoop massaproduct. Het is een cliché maar het klopt meestal wel. Designmeubelen en -objecten zijn duur, maar als u de tijd en de moeite neemt om meerdere winkels te bezoeken en prijzen te vergelijken, kunt u toch koopjes vinden.

In de eigen winkels van de grote internationale merken: deze zogenaamde flagshipstores zijn in België eerder dun gezaaid. Uiteraard vindt u hier alleen de eigen producten. Vitra heeft eigen winkels (Vitrapoints) in Brussel, Antwerpen en Gent. In Brussel vindt u de flagshipstores van Artemide, Kartell en Minotti Cucine, in Antwerpen de winkels van Natuzzi en Iittala.

In de zelfstandige woonwinkels die meerdere grote designmerken aanbieden, zoals In-Store, Dominique Rigo en Forma in Brussel, Ex-Centric in Luik, Scoonwoon en Timermans in Antwerpen, De Direkteurswoning in Gent, Final Touch in Knokke, of ’t Casteelken in Rumbeke. Soms zijn hun prijzen minder duur dan in de eigen winkels van het merk omdat ze werken met bredere marges.

Bij fabrikanten en ateliers die recht- streeks aan consumenten verkopen. Interessant! Bekende voorbeelden: TWU, het atelier van Alain Chennaux in Elsene (opbergmodules, F. Neuraystraat); de fabriekswinkel van Van den Berghe-Pauvers in Gent, bekend van de cirkante tafel (Meibloemstraat); en de designershop van Piet Stockmans in Genk, de schepper van het ‘Belgisch blauwe’ porselein (Dennenstraat).

In outletwinkels al vindt u daar zelden echt design. Toch kunt u in Brussel eens gaan snuffelen in Dépôt-Design aan de Henegouwenkaai en in de Outlet Store White Design 2 in Regentschapsstraat. Master Meubel in Turnhout verkoopt geregeld toonzaalmo- dellen van designmeubelen.

Ludo Hugaerts, Gilda Benjamin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content