Decoreren met lood

Lood is een prachtig materiaal om decoratiestukken mee te maken. Wat dacht u van twee statige vazen? Wij leggen u stap voor stap uit hoe u ze maakt. Het is echt geen lood-zware opdracht!

Meer ideeën vindt u in het boekje ‘Decoreren met lood voor binnen’, Olga Dol & Truike Bron, Forte Uitgevers, 48 p., euro 12,50

Materiaal (per vaas)

Alle materialen zijn te koop in hobbywinkels en tuincentra:

vierkante houten vaas: onderaan 9 x 9 cm, bovenaan 15 x 15 cm, 57cm hoog

een plak decoratielood, 50 x 60 cm

Tacky Glue of andere lijmsoort om lood te kleven

1 blok oasis

1 opgeschoten sierkool

1 artisjok

hedera

1 grote blauwe hortensia

1 tak blauwe distel

3 takken blauwe viburnum

3 takken blauwe monnikskap

5 takjes ligusterbesjes

1 bosje paarse raffia

een opgerolde paarse kunststofdraad

19 paarse kraaltjes

6 roze kralen

25 spelden

1 styroporbal, 13 cm diameter

ronde plakjes lood, 3 cm diameter

een lijmpistool

lijm.

Werkwijze

1 Leg de vaas op het lood, reken aan de zijkanten 0,5 cm en aan de bovenrand 1 cm extra en teken de omtrek op het lood. Herhaal dit een tweede keer en teken vervolgens de twee overblijvende zijden af zonder de extra halve centimeter aan de zijkanten. Als u de schuine zijden om en om tegen elkaar legt, gaan de vier delen precies uit de plak lood. Knip de delen uit. Dit kan perfect met een gewone schaar.

2 Kleef de stukken met de extra overslag in de breedte eerst op twee tegenover elkaar liggende zijden van de vaas en sla de overslag netjes om. Gebruik hiervoor de Tacky Glue (of andere loodlijm) die een mooie, egale lijmlaag geeft. Lijm daarna de resterende zijden. Buig de randen aan de bovenkant naar binnen. Knip ze eventueel aan de hoeken een beetje schuin af zodat er geen lood over elkaar komt te liggen. Kleef stevig vast en herhaal voor de tweede vaas.

3 Beplak de styroporballen met ronde stukjes lood. Laat de rondjes elkaar een heel klein beetje overlappen. Kleef ze vast met het lijmpistool. Door de hete lijm wordt het lood zo zacht dat u het makkelijk de vorm van de ballen kunt geven. Duw het lood met een propje keukenpapier aan, het kan immers erg warm worden.

4 Steek nu met lange spelden de paarse en roze kralen in de bladeren van de artisjok. Wikkel twee strengen raffia om de steel en maak ook een grote strik.

5 Vul de vaas voor de helft met fijn zand of grind. Plaats er dan een goed doordrenkt blok oasis in. Zet de oasis in een plastic zak zodat het hout niet gaat schimmelen en laat de oasis 10 cm boven de vaas uitsteken. Prop de randen vol met kleine stukje oasis zodat het blok goed vastgeklemd is.

6 Steek het kooltje bovenaan in de oasis. Steek vervolgens met een satéstokje de loden bol erin. Langsheen het kooltje prikt u de distel en de monnikskap. Steek nu vanaf rechts de artisjok erin. De grote hortensia komt in zijn geheel prominent aan de voorkant. De open ruimtes vult u met hedera, viburnum en liguster. Steek als laatste de gekrulde paarse draad erin.

7 Vul de tweede vaas op dezelfde wijze en plaats beide vazen naast elkaar op de vensterbank.

A Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content