De zon en haar schaduwzijde

Zalig van de zon genoten tijdens uw vakantie? Dan is het een goed idee om uw huid eens grondig te bestuderen. Want abnormale vlekjes die er voordien niet waren, laat u beter bekijken door een dokter.

Op het eerste gezicht lijkt de impact van de zon op uw huid erg kortstondig. Wellicht valt er bijna niets meer van uw bruine vakantiekleurtje te bekennen valt. Toch houdt u uw huid maar beter goed in de gaten: uv-stralen kunnen aan de oorsprong liggen van diverse vormen van huidkanker.

Melanoom Bekendste huidkanker

“Bij 50-plussers ontwikkelt zich nog maar zelden een melanoom. Dat betekent niet dat het nooit voorkomt”, waarschuwt prof. Dominique Tennstedt (diensthoofd dermatologie, UZ Saint-Luc, Brussel). “Gebeurt het toch, dan gaat het meestal om een de novo melanoom dat niet is ontstaan uit een bestaande moedervlek. Waar vroeger helemaal niets was, verschijnt plots – tijdens of na de zomer – een vlekje zo zwart als kool dat groter wordt. Na uw vijftigste uw moedervlekjes in de gaten houden is prima, checken of er nieuwe bijkomen, nog veel beter!” Ontdekt u een verdacht nieuw vlekje, raadpleegt dan meteen een dermatoloog: een melanoom dat in een vroeg stadium wordt ontdekt, is makkelijk te behandelen!

Basaalcelcarcinoom Korstje dat niet verdwijnt

Minder bekend is dat de zon ook andere vormen van huidkanker veroorzaakt die vaker voorkomen maar minder gevaarlijk zijn. “Het basaalcelcar- cinoom is de typische huidkanker van vijftigplusser”, licht de dermatoloog toe. “Deze vorm is vaak het gevolg van zonnebrand en wordt gekenmerkt door kleine korstjes die niet genezen. Ze doen geen pijn – er is geen ontsteking – maar telkens u het korstje verwijdert, ontstaat er een nieuw.” Ander typisch symptoom: rond de tumor zit vaak een voelbaar huidsnoertje.

Ook al is een basaalcelcarcinoom een plaatselijke kanker die nooit uitzaait, toch laat u de aandoening maar beter behandelen. Hoewel het om een zeer traag proces gaat en er bij een behandeling dus geen haast is, heeft deze kanker wel de neiging om uit te breiden en zich mettertijd te verankeren. Dat kan nare esthetische gevolgen hebben, vooral in het gezicht. “Terwijl u, eenmaal de kanker verwijderd is, helemaal genezen bent.”

Plaveiselcelcarcinoom Niet onschuldig

Het plaveiselcelcarcinoom is een andere vorm van huidkanker. Een link met zonnebrand als dusdanig is er niet: deze huidkanker komt het vaakst voor bij chronische zonnekloppers die altijd bruin zijn omdat ze voortdurend of toch zeer vaak blootstaan aan uv-stralen. Van zonnebrand heeft dit type doorgaans weinig last. “Plaveiselcelcarcinoom valt niet altijd goed te onderscheiden van basaalcelcarcinoom: het komt voor in het aangezicht – het vaakst op slijmvliezen, zoals de lippen -, op de rug van de handen of de rand van de oren. Als u erover wrijft, voelt u een ruw plekje. Het breidt iets sneller uit dan basaalcelcarcinoom en kan uitzaaien. Maar dat laatste is eerder zeldzaam.”

Nicolas Evrard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content