Guy Legrand voormalig hoofdredacteur van Cash! © FRANK BAHNMÜLLER

De yolds gaan de wereld veranderen

Wist je dat we momenteel volop in het decennium van de yolds – een samentrekking van young olds – zijn aanbeland? Misschien voel je dit ook diep vanbinnen. Dat wens ik je alleszins toe als je de 65 voorbij bent.

Maar eerst een korte historisch-demografische toelichting: iedereen kent de babyboom, de term waarmee de geboortepiek van de jaren 50 wordt aangeduid. Dat is oud nieuws, zal je zeggen en dat klopt. Want de kinderen die toen werden geboren gaan vandaag al massaal met pensioen. Was het niet dat deze nieuwe lichting gepensioneerden helemaal anders is dan de vorigen.

Velen van hen hadden het geluk dat ze langer hebben kunnen studeren, waardoor ze veel minder in ongezonde omstandigheden hebben moeten werken. Ook de geneeskunde ging erop vooruit, waardoor ze gezonder en actiever zijn. Vandaar dat sommige sociologen hen jonge oudjes noemen, of yolds, een term waarmee in Japan de leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar wordt aangeduid.

“In hun nieuwe rol van young olds zullen ze de wereld veranderen”, blokletterde het gekende Britse blad The Economist eind 2019 in een vooruitblik op de jaren 2020.

Dat is niet niks! Al moeten we het natuurlijk wel eens zijn over de gebruikte terminologie: de yolds zullen de wereld niet veranderen door een revolutie te ontketenen, maar ze zullen er wel hun stempel op drukken, onder meer economisch. Want ze zijn talrijker en rijker dan de generaties voor hen.

Talrijker? In de rijke landen – de westerse wereld en Japan – is het aantal 65-74-jarigen sinds 1950 verdubbeld. Ze vertegenwoordigen nu al 10,6% van de bevolking, zo berekenden de Verenigde Naties.

Rijker? Globaal genomen hebben de 65-75-jarigen van vandaag de laatste decennia de grootste vermogensaangroei gekend, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Niet moeilijk trouwens: verschillende Amerikaanse en Europese studies tonen aan dat deze groep vaak de enige is die er netto niet armer op geworden is.

Die jonggepensioneerden wegen zwaar door op sommige sectoren, en niet alleen op de gezondheidssector. Het toerisme bijvoorbeeld, voor de pandemie dan. Yolds geven immers veel meer geld uit dan jonge reizigers. De financiële dienstverlening onderging eveneens grondige wijzigingen om zich tot deze groep te richten waar je niet meer omheen kan. Met beleggingen, maar niet met bankfilialen, zullen sommigen ironisch opmerken...

Het klopt dat er nog veel te doen valt voor dit groeiende deel van de bevolking. Op het vlak van gezondheidspreventie, maar ook als raadgevers van de jonge generaties. Even ter zake dus: gaat het de goede richting uit?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content