De wet smult mee

Wie de barbecue aansteekt, speelt met vuur... en daar zijn altijd een aantal (juridische) spelregels aan verbonden.

l In Vlaanderen hebt u hiervoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig, maar u moet wel binnen een straal van 30 meter van de woning blijven. U hoeft dus niet een bepaalde afstand van uw buren te respecteren. Uiteraard moet u er wel voor zorgen dat u de buren niet hindert.

l In Wallonië valt de plaatsing van een barbecue onder ‘kleine werken’, die u zonder vergunning mag uitvoeren, voor zover u:

l In Brussel bestaat geen specifieke regelgeving i.v.m. het barbecuen, maar uiteraard moet u ook in de hoofdstad de hinder voor de buren zoveel mogelijk beperken..

l Bij een barbecue mag u enkel houtskool gebruiken die voldoet aan de Europese norm. De verkoop van houtskool is wettelijk geregeld door het Koninklijk Besluit van 28 april 1993, waarbij de Belgische wetgeving afgestemd werd op de Europese. Alleen gezuiverde houtskool of briketten van gezuiverde houtskool mogen worden verkocht voor het roosteren van voedingsmiddelen. Deze benamingen moeten op de verpakking vermeld staan. Tevens moet de houtskool aan bepaalde voorwaarden voldoen wat betreft samenstelling, vochtgehalte, vaste koolstof en vluchtige stoffen.

l Als u zelf hout bij elkaar sprokkelt voor uw barbecue, moet het onbehandeld zijn. Zijn in ieder geval verboden: geverfd hout, geïmpregneerd hout, gebeitst hout, multiplex, kunststof, oud papier en karton.

l Als u onvrijwillig schade toebracht aan de haag of het tuinhuisje van uw buren, zal uw brandverzekeraar de schade vergoeden.

l Als een van uw genodigden tijdens uw barbecuefestijn brandwonden oploopt (dus lichamelijke schade), spreekt u uw familiale verzekering aan. Uw BA familiale vergoedt echter enkel de lichamelijke schade van derden, dus aan personen die niet onder uw dak wonen. Vergeet ook niet dat beide verzekeringen een vrijstelling (franchise) voorzien van ongeveer euro 200.

Niets is lekkerder dan een zomerse barbecue. Maar mag u zomaar vuur maken in de tuin? Bent u aansprakelijk voor de geur die u verspreidt? En wat als u toevallig de haag van de buren in de fik steekt?

1 Moet ik een bouwvergunning hebben?

De meeste mensen kopen een verplaatsbare barbecue, die ze na het smulfestijn in hun berging of garage kunnen opbergen. Maar het is ook mogelijk dat u als fervente barbecuefan een vast exemplaar in uw tuin laat metselen.

– 1 meter van uw buren blijft

– de barbecue niet hoger is dan 2,5 m.

2 Is een barbecue een ‘open vuur’?

Artikel 89,8° van het Veldwetboek bepaalt dat er geen vuur mag gemaakt worden in een veld op minder dan 100 meter van huizen, bossen, heidevelden, hagen, enz. Een oud arrest van het Hof van Cassatie (1954) stelt dat dit artikel ook van toepassing is op een vuur in de tuin. Gelukkig wordt een barbecue niet als een ‘open vuur’ beschouwd.

3 Mag ik gelijk welk hout of houtskool gebruiken?

4 Ik woon op een appartement. Mag ik barbecuen op mijn terras?

Barbecuen op een terras is op zich niet verboden. Het is echter wel mogelijk dat het algemeen reglement van uw appartementsgebouw een verbod om te barbecuen bevat, omwille van de brandveiligheid. En uiteraard moet u ervoor zorgen dat u uw buren niet hindert. Een barbecue geeft vooral rook op twee momenten:

– bij het aansteken: u beperkt de rookontwikkeling als u gezuiverde houtskool gebruikt (zie vraag 3)

– bij het bakken: als het vet op de hete houtskool druppelt. Als u geperforeerde aluminiumbakjes gebruikt om het vocht op te vangen, vermijdt u dit probleem.

5 Welke verzekering kan ik aanspreken bij schade?

Uw barbecue stond wat te dicht bij de haag van uw buren. Of uw toestel staat niet stabiel en uw vriend loopt brandwonden op. Dekt uw verzekeraar uw eigen schade of de schade die u toebracht aan derden?

WEETJE Een ongevalletje in uw privéleven is vlug gebeurd, en meestal vlug vergeten. Maar soms heeft het wel zware gevolgen: een val van de trap, zware brandwonden bij een barbecue. Voor al deze voorvalletjes, waarbij de aansprakelijkheid niet altijd even duidelijk is, is er de waarborg ‘Ongevallen privéleven’. Deze verzekering is gebaseerd op een Frans model en werd voor het eerst aangeboden door Ethias (vroeger Omob). De verzekering vergoedt schade door ongevallen in het dagelijks leven, waarbij er geen fout of aansprakelijkheid is. Deze verzekering zal ook tussenkomen als één van uw kinderen het slachtoffer is. n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content