De vroegere Stadsfeestzaal van Antwerpen herbergt nu een veertigtal boetieks. © FOTO'S FRÉDÉRIC RAEVENS

De warme armen van ’t Stad

De winter lijkt eindeloos en bezorgt je een dip? Dan is een citytrip naar Antwerpen de ideale remedie. In de metropool doe je de ene ontdekking na de andere.

Eindelijk licht! Onder de glazen dakkoepel houdt het vele bladgoud het licht vast, om het daarna te weerspiegelen in de amberkleurige parketvloer. Vanop de gaanderij op de eerste verdieping ontsnappen flarden pianomuziek uit een balletschool. In de vroegere Stadsfeestzaal (links) van Antwerpen vergeet je snel de loodzware winterlucht buiten. De reusachtige rococoruimte werd begin vorige eeuw gebouwd en een tiental jaar geleden volledig gerenoveerd. Vandaag herbergt ze een veertigtal boetieks die uitgeven op de Meir, de drukstbezochte winkelstraat van het land.

Mooi hoe de Stadsfeestzaal in de donkerste maanden van het jaar in haar eentje heel Antwerpen samenvat. Terwijl andere steden wegdeemsteren eens de kerstverlichting is verwijderd, weet de metropool aan de Schelde dat deugddoende cocongevoel te behouden, wat voor weer het ook is buiten. De talloze conceptstores, hippe restaurants, gezellige cafés, intieme musea en de vele indoor bezienswaardigheden, maken van ’t Stad een prima winteruitstap.

OOG IN OOG MET DULLE GRIET

Beter nog: de winter is het ideale seizoen om op een rustige manier enkele verborgen parels in deze stad te ontdekken. Een ervan is het Museum Mayer van den Bergh. Achter een weinig opvallende, neogotische gevel wachten tal van schitterende schilderijen en beelden, die werden bijeengebracht door de verzamelaar die ook zijn naam aan het museum gaf. Ze hangen en staan verspreid over talloze, met leder beklede kamers en je kan ze van heel dichtbij bewonderen. Zo kan je je helemaal laten inpalmen door Dulle Griet, een van de beroemdste en meest schrikwekkende schilderijen van Bruegel. Het meesterwerk baat hier ook nog eens in dat prachtige licht.

Achter een vrij discrete gevel op enkele stappen van hier houdt Diva, het museum voor diamant, zilver en edelsmeedkunst, zich schuil. Dit nieuwe museum – het opende de deuren in mei 2018 – telt maar zes zalen, van een klein boudoir tot een versterkte ruimte, maar geldt als een pedagogisch model. Geen eindeloze vitrinekasten met nauwelijks uitleg of context, maar beeldschermen en her en der een interactieve opstelling. Zo kan je het verschil leren tussen een zirkonia en een echte diamant – poepsimpel – en tussen vals en echt zilverwerk. Maar ook ontdekken waar edelstenen vandaan komen en hoe ze worden bewerkt. Laat ik meteen de liefhebbers van luxe en glitter geruststellen: hier vind je ook schitterende juwelen die ooit door de Europese adel of echte diva’s werden gedragen.

Twee musea met een aparte sfeer. Hier, de luxe van Diva, het diamantmuseum.
Twee musea met een aparte sfeer. Hier, de luxe van Diva, het diamantmuseum.© FOTO'S FRÉDÉRIC RAEVENS

HOOG BOVEN HET WATER

Voor het wellicht schitterendste uitzicht op de stad vanaf rechteroever moet je naar de bovenverdieping van het MAS. Het Museum aan de Stroom opende in 2011 en is op erg korte tijd het iconische uithangbord van de stad geworden en het symbool van de wedergeboorte van de ooit vervallen wijk het Eilandje. Zowel de architectuur van het gebouw, als wat er zich binnen bevindt, is atypisch en verwarrend. Het MAS is tegelijk een etnografisch, een maritiem, een geschiedkundig en een antropologisch museum.

De zalen brengen een vrolijke mix van thema’s die weinig met elkaar te maken hebben. Van verhalen over de discotheken van de jaren 80, ga je naadloos over op de geschiedenis van de Antwerpse haven, met en passant antieke objecten, popcultuur en Amerikaans-indiaanse kunst. Dat alles uitgespreid over acht verdiepingen. Naarmate je verder met de roltrap omhoog gaat, krijg je door de vreemde breedgolvende ramen een steeds beter uitzicht op de stad. Klim je nog verder door naar het dakterras op de tiende verdieping, dan overschouw je de metropool in al haar grandeur. Geen nood als het weer te guur is: ook vanuit het gebouw is het uitzicht de omweg waard. In elk seizoen.

Twee musea met een aparte sfeer. Hier, de intieme charme van het Museum Mayer van den Bergh.
Twee musea met een aparte sfeer. Hier, de intieme charme van het Museum Mayer van den Bergh.© FOTO'S FRÉDÉRIC RAEVENS

Kerstmagie tot in januari

De magische sfeer van kerst stopt niet meteen na 25 december. Het evenement Winter in Antwerpen in de historische binnenstad – met onder meer een kerstmarkt, een ijsblauw winterbos, een ijspiste, het groot rad en een wintermarkt – loopt nog tot 5 januari. Origineel is het om nieuwjaarswensen te schrijven op de digitale muur op het Steenplein. Ook de Antwerpse Zoo baadt in feestlicht. Tot 12 januari kan je er naar het Jungle Book Light Festival, met lichtevocaties waarin Mowgli, Bagheera, Baloo en andere personages uit Jungle Book de hoofdrol spelen.

Shoppen & co

Op de Meir vind je vandaag vooral de internationale winkelketens. Voor de modeontwerpers moet je in de modewijk rond de Nationalestraat zijn. In de Schuttershofstraat hebben de conceptstores van prestigieuze merken een stek gevonden. Liefhebbers van alternatieve mode en streetwear vinden hun gading in de Kammenstraat. In de Kloosterstraat volgen vintageboetieks, kunstgalerijen, antiekzaken en winkels voor binnenhuisinrichting mekaar op. En die zij ook op zondag open. Cafés, bars en restaurants vind je overal in de stad. Maar vermijd de toeristenzone rond de Grote Markt en de kathedraal. Zak liever af naar de theaterbuurt, het Quartier Latin van Antwerpen.

Het MAS.
Het MAS.© FOTO'S FRÉDÉRIC RAEVENS
Met zijn golvende ramen biedt het MAS een panoramisch zicht op de stad.
Met zijn golvende ramen biedt het MAS een panoramisch zicht op de stad.© FOTO'S FRÉDÉRIC RAEVENS
Het MAS.
Het MAS.© FOTO'S FRÉDÉRIC RAEVENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content