De verleiding van kunstgras

Kunstgras oogt vandaag natuurlijker dan ooit. De verleiding van een stuk gazon zonder onderhoud wordt dan ook erg groot. Dit moet u weten voor u eraan begint.

Kunstgras is in opmars. Dat heeft alles te maken met de kwaliteitsverbetering van het product én met de voordelen: het hele jaar door een groene en strakke grasmat en nooit meer maaien!

Wat is kunstgras?

Kunstgras bestaat uit kunststofvezels (polyethyleen, polypropyleen en polyamide) die getuft zijn in een vochtbestendige tapijtrug. Het wordt gemaakt in rollen van 2 of 4 m breed en 20 tot 30 m lang. Het is verkrijgbaar in alle denkbare kleuren en vormen.

Hoe herkent u kwaliteit?

Aan de prijs! Dimitri Vanclooster, zaakvoerder van VDKunstgrassen en specialist in de plaatsing van kunstgras in particuliere tuinen: “Als je kijkt naar nieuw kunstgras, zijn kwaliteitsverschillen moeilijk waar te nemen. Een goede indicatie voor kwaliteit is echter de prijs. Hoe natuurlijker het aanzien, hoe hoger de prijs. Voor mooi kwaliteitskunstgras met een natuurlijke look moet u € 25 tot € 40 per m² rekenen (zonder btw en plaatsing). De kwaliteitsverschillen zitten in de stevigheid van de onderrug, in de gebruikte grondstoffen en in de hardheid, vorm en dichtheid van de vezels. Geef daarom zeker de voorkeur aan een product dat 10 jaar garantie biedt op uv-bestendigheid.”

Welke soorten zijn er?

Grosso modo twee. Kunstgras met mosdraad heeft een natuurlijke look, alsof het uit een moslaagje komt. Het is minder stabiel en moet bij het plaatsen goed worden verankerd. Zandgevuld gras wordt na het plaatsen ingestrooid met fijnkorrelig kwartszand. Dat maakt het kunstgras stabiel, ondersteunt de vezels en houdt de mat koeler in de zomer (het zand neemt de regen op). Dit type is ideaal voor plekken die intensief worden belopen.

Hoe wordt kunstgras geplaatst in de tuin?

De ondergrond moet stabiel, waterdoorlatend en vooral egaal zijn. Daarom wordt kunstgras best nooit op de blote aarde gelegd (risico op verzakkingen, mollen, woelmuizen...). Het bestaande gazon of de aarde wordt afgegraven, bedekt met een laag van zandcement, geëgaliseerd en dan voorzien van een soort van worteldoek. Hierop wordt het kunstgras geplaatst. De banen worden naadloos aaneengelijmd met zelfklevende lijmband of tweecomponentenlijm. De randen worden best afgeboord om te voorkomen dat er vuil van in de tuin op het gras terechtkomt en het ingestrooide zand wegspoelt.

En op een plat dak of balkon?

Is de dakbedekking egaal en van voldoende afwatering voorzien, dan kan het kunstgras er op verlijmd worden. Anders moet er eerst een ondervloer worden gelegd. De soort ondervloer hangt af van de toestand van het dak. Neem hiervoor een vakman onder de arm. Op deze ondergrond wordt het kunstgras verankerd met lijm en/of schroeven en/of nietjes onder hoge druk. Op een terras of balkon is de ondergrond vaak goed genoeg om het kunstgras rechtstreeks vast te maken.

Moet kunstgras in een bepaal-de richting worden gelegd?

Ja. De pool (richting van de opstaande vezels) moet altijd in de richting van de woning worden gelegd (vanwaar we meestal naar buiten kijken). Zo niet, zult u bij zonlicht een onnatuurlijke glinstering zien.

Wat is het beste seizoen voor de plaatsing en wat kost ze?

Voor een kwalitatieve plaatsing is droog, warm weer nodig (min. 15°C en zon). Dit vergemakkelijkt het versnijden en verlijmen. Reken voor de plaatsing op € 2 tot € 10 per m² volgens de grootte en de moeilijkheidsgraad van het project.

Hoe onderhoudt u kunstgras?

Schoonhouden is het belangrijkste. Af en toe moet u bladeren verwijderen met een bladhark. Die kunnen gaan rotten. Aan de buitenrand van de mat zult u af en toe onkruid moeten wieden. En bij intens gebruik kan het nodig zijn de vezels nu en dan weer rechtop te borstelen met een harde borstel.

Dimitri Vanclooster: “Bij kwaliteitskunstgras veroorzaken hondendrollen geen verkleuring. Wel kleven ze vrij snel in het kunstgras en dat maakt reinigen minder prettig. Daarom raad ik aan de uitwerpselen liefst de dag zelf nog te verwijderen.”

Matig belopen en normaal onderhouden uv-bestendig gras biedt zeer lang plezier. Zeer vaak belopen gras gaat na een tijdje plat liggen. Op die plek kiest u best voor kortpolig, zandgevuld gras met harde vezels.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content