De trucs van een enthousiaste eBay-fan

Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik vind winkelen op zaterdag een nachtmerrie. Eerst eindeloos rondjes draaien om je wagen kwijt te raken. Dan van de ene boetiek naar de andere hollen, aanschuiven aan de pashokjes om daar tot de ontdekking te komen dat maat L eigenlijk over-eenstemt met een S. Dan in de rij aan de kassa. En tot slot afgepeigerd, ontgoocheld en slechtgeluimd thuiskomen met zere voeten, een pijnlijke rug en hoofdpijn...

Neen, ik koop op eBay, da’s handig, goedkoop en leuk. Met als extraatje de suspense aan het einde van de veilingtijd: wordt dit object het mijne, of vis ik achter het net?

De eerste keer

Inschrijven op eBay is gratis. U tikt uw naam en voornaam in en kiest een pseudoniem. Binnen de kortste keren krijgt u een e-mail ter bevestiging.

Wilt u iets kopen, dan tikt u in de zoekmotor in wat u zoekt. Alle objecten die te koop worden aangeboden, verschijnen dan op uw scherm. Die kan u sorteren: nieuw, tweedehands, op merk, enz. Daarna brengt u gewoon een bod uit en... op de einddatum zal het hoogste bod het halen.

Voor de betaling geeft de verkoper instructies aan de koper. Hij kan vragen om te betalen via cheque, overschrijving of PayPal (het veiligst).

Wil u iets verkopen, dan klikt u op ‘Verkopen’ op de homepage van eBay. Elke advertentie kost tussen de euro0,10 en euro2,50, afhankelijk van de prijs van het object. U betaalt aan eBay ook een commissie van circa 3,5% op de verkoopprijs.

Vóór u iets koopt

Lees altijd de feedback van de verkoper vóór u een bod doet en koop nooit bij iemand met een feedbackscore van minder dan 99%. Heeft de verkoper nog geen 5 beoordelingen? Koop bij hem dan niets duurs.

Kies voor beveiligd betalingsverkeer. Stuur nooit cash geld op per post, welke argumenten de verkoper ook aandraagt. Betaal bij voorkeur via PayPal: u hoeft dan uw bankgegevens niet te vermelden en u geniet be-scherming als u het object niet ontvangt of als het niet beantwoordt aan de beschrijving.

Check de verzendingskosten zodat u niet voor een onaangename verrassing staat bij de betaling.

Bewaar een printje van het transactiescherm. Dat is altijd nuttig.

Bied op bekende merken. Dat zijn vaste waarden waarvan de kwaliteit buiten kijf staat.

Kijk uit voor namaak. Iemand uit China verkoopt een Chloé-handtas voor euro20? Bedrog, natuurlijk! Als u merkspullen koopt, vraagt u aan de verkoper altijd de aankoopfactuur en een echtheidscertificaat.

Leg vooraf een budget vast en overschrijd dat niet.

Hoed u voor beschrijvingen als Pacini-stijl of Darel-look... Dit is dus duidelijk niét het vermelde merk!

Koop liever van particulieren dan van professionele verkopers. Hebt u niet een jurkje hangen dat u in een opwelling kocht en nu graag kwijt wilt?

Stel gerust vragen aan de verkoper. De lengte van een broek bijvoorbeeld, is belangrijk: als u 1,80 meter groot bent en de verkoper 1,60 meter, kan dat problemen opleveren. Twijfel niet om eventueel extra foto’s van het object te vragen waar u uw zinnen op hebt gezet.

Leg een lijstje aan met favoriete verkopers, d.w.z. mensen met dezelfde smaak en dezelfde maat als u.

Wacht met biedentot het laatste kwartier. Zet de veiling dan even uit uw hoofd. Ga zeker niet om de 30 seconden checken: u komt dan alleen maar in de verleiding om meer uit te geven dan u van plan was.

Let heel goed op de maten als u in het buitenland koopt. Een Italiaanse 40 is geen Duitse of Franse.

Betaal meteen. Uw reputatie hangt ervan af. En hoe sneller u betaalt, hoe sneller uw pakje wordt geleverd.

Vóór u iets verkoopt

Geef zoveel mogelijk info in de titel van de advertentie opdat die makkelijk te vinden is via de zoekmotor.

Las zoveel mogelijk foto’s van het object in, inclusief detailfoto’s van het etiket, de stof, het materiaal of het echtheidscertificaat.

Wees eerlijk om het vertrouwen van de verkopers te winnen. Beschrijf uw objecten zo nauwkeurig mogelijk: merk, materiaal, maat, kleur, eventuele onvolmaaktheden...

Houd de startprijs vrij laag. Hoe lager de startprijs, hoe groter de kans dat u uw object duur zult verkopen. En vergeet geen minimumverkoopprijs in te bouwen (d.w.z. dat u niet verkoopt onder die prijs).

Stuur het object zo snel mogelijk op, eens het verkocht is.

Françoise Plume, fotoredactrice Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content