De trends van 2008

In 2008 zetten we een stapje terug, zij het op een creatieve manier. We meten zelf onze gezondheid en kopen een flatscreen. En door de files kan de auto weer onze vrijheid worden. Trendwatcher Herman Konings keek voor ons in zijn glazen bol.

Aan welke trends zullen we in 2008 niet kunnen weerstaan? Volgens Herman Konings, psycholoog, marketeer en trendwatcher, gaan we met zijn allen een (kleine) bocht maken. We blijven genieten, maar slimmer en minder egocentrisch.

1. De nieuwe soberheid

Enkele jaren geleden bedachten marketingjongens de benaming SKI (Spending Our Kid’s Inheritance = de erfenis van onze kinderen opsouperen) voor 50-plussers die ongegeneerd genoten en consumeerden. “In 2008 is het resoluut gedaan met de SKI’s, zij krijgen tegenwind uit de samenleving”, zegt Herman Konings. “We beseffen dat we financieel een stapje terug moeten zetten en het wat soberder moeten aanpakken. De prijsstijgingen van de jongste maanden dwingen ons daartoe, maar ze zijn zeker niet de enige oorzaak. We gaan zeven jaar langer leven, beseffen we nu pas goed, en dus moeten we voldoende geld opzijhouden. Ook onze kinderen kunnen een extra steuntje in de rug goed gebruiken. Verder denk ik dat het in 2008 echt tot iedereen zal doordringen dat niet alle 50-plussers rijk zijn. Gescheiden mensen, éénverdieners, alleenstaanden, (brug)gepensioneerden en mensen met gezondheidskosten weten dat al lang.”

2. Creatiever kopen

De nieuwe soberheid betekent niet dat we nog alleen witte producten gaan kopen. Neen, we willen nog altijd kwaliteit, we willen grote en symbolische merken, maar voor een lagere prijs. Daarom gaan we meer tijd nemen om onze inkopen creatief te plannen. Herman Konings: “Denk aan het succes dat ketens als H&M en C&A nu al kennen wanneer ze een (beperkte) voorraad kleren van bekende ontwerpers verkopen. Het wordt ook een goed jaar voor ketens van tweedehandse directiewagens zoals Nearly New Car en My Way, voor outletstores en voor tweedehandse zaken als Troc. Via het internet prijzen tussen winkels en benzinestations vergelijken, wordt een dagelijkse bezigheid. Nu al zijn we met 2 miljoen gebruikers van eBay in België en daar komen er in 2008 beslist een pak bij.”

Méér slimme kooptips tegen het dure leven leest u op pag. 38

3. Onze gezondheid meten

In 2008 zien we de doorbraak van LOHAS. Dit letterwoord staat voor Lifestyle Of Health And Sustainability. Lees: onze levensstijl helemaal afstemmen op onze gezondheid en op duurzame goederen. “Meer dan ooit gaan we in 2008 met onze gezondheid bezig zijn”, zegt Herman Konings. “Dat beperkt zich niet tot het lezen van artikels over onderzoeken en doorbraken in de geneeskunde die voor onze gezondheid van belang kunnen zijn. We willen ook zelf ingrijpen en meten hoe het met onze gezondheid is gesteld. 2008 wordt een succesjaar voor apparaatjes als stappentellers, insuline-, bloeddruk- en hartslagmeters, voor weegschalen die de body mass index berekenen, voor nordic-walkingstokken en voor alle Start-to-programma’s (Start to Run, Start to Bike, Start to Eat, Start to Swim...).”

4. Overal zonnepanelen

LOHAS betekent ook dat we in ons dagelijks leven omschakelen op duurzame goederen. Brengt 2008 ook hier een doorbraak? Onze trendwatcher blijft voorzichtig: “De prijs-kwaliteitsverhouding van een product blijft ons belangrijkste criterium bij een aankoop, duurzaamheid komt nog altijd op de tweede plaats. Ik verwacht wel dat zeer veel Belgen in het nieuwe jaar gaan be-slissing zonnepanelen te laten plaatsen. Al Gore heeft ons over de streep getrokken en bovendien zijn ze niet zeker dat de huidige fiscale voordelen en premies blijven bestaan. We doen iets tastbaars voor onze planeet en tegelijk denken we op termijn aan onze portemonnee.”

5. Het vrijwilligerswerk keert terug

In de voorbije jaren hadden vele organisaties het moeilijk om nieuwe vrijwilligers te vinden. Gelukkig voor hen zullen we in 2008 ook hier bijsturen. Herman Konings: “We beseffen dat we in de voorbije jaren iets te egocentrisch genoten hebben. Met sociale inzet kunnen we de balans in evenwicht brengen en iets terugdoen voor de samenleving. Ik verwacht dat de nieuwe vrijwilligers vooral zestigers zullen zijn. Vijftigers doen in 2008 aan een andere vorm van bijsturing: ze gaan langer blijven werken, al zullen ze massaal kiezen voor de formule van het vier vijfde werken. Stoppen op je 55ste of je 58ste wordt sociaal steeds minder aanvaard.”

6. Reünies met toeters en bellen

Reünies zijn natuurlijk niet nieuw, maar in 2008 mogen we een ware hype verwachten. Met twee nieuwe aspecten: na de reünies met vroegere klasgenoten of legerkompanen zien we meer en meer mensen die op zoek gaan naar de collega’s van hun eerste werk of naar de kameraden uit de jeugdbeweging. Ten tweede worden de reünies gevierd met meer toeters en bellen. We huren nu een bus en een vakantiewoning om samen een weekend door te brengen. ’s Avonds draaien we op een fuif de elpees uit onze jeugd. “De herdenking van de Expo 58 en van mei 68 zal die nostalgietrend nog versterken”, zegt onze trendwatcher. “Een reünie heeft dezelfde waarde als een wellnessweekend gekregen: een wapen tegen de harde en snelle samenleving. Bovendien is het dankzij de reüniesites op het internet vandaag veel gemakkelijker geworden om zo’n samenkomst te organiseren.”

7. Liever alleen in de file

Jammer voor de verdedigers van het carpoolen, maar in 2008 gaat de trend in de andere richting. Herman Konings: “Ik merk dat de auto voor steeds meer mensen één van de enige plekken wordt waar ze nog tot rust komen. Door het moderne comfort, de airco en de multimediasystemen wordt de auto een prettige cocon om ons af te zonderen van de buitenwereld. Dat doen we liever alleen, zonder passagiers. Dat we almaar langer in de file moeten staan, lijkt ons niet meer te deren. Ik zie meer en meer mensen die erin slagen in de file hun krant te lezen. Of dat zo veilig is, is weer een andere vraag.”

8. Iedereen een flatscreen

Welke apparaten gaan we in 2008 kopen? “Wie dat nog niet heeft, koopt in 2008 gegarandeerd een flatscreentelevisie en een gps”, voorspelt Herman Konings tot slot. “Dat heeft uiteraard alles te maken met de prijsdalingen voor deze apparaten. Veel 50-plussers die hun keuken renoveren, zullen ook kiezen voor een geavanceerd kook- eiland. Daar kunnen we de dure kooklessen uittesten die we al een paar jaar volgen!” n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content