De tien tips van de sportarts

Ook zin om sportief te gaan fietsen? Of om met een andere sport te starten? Lees dan eerst deze adviezen van huis- en sportarts Tom Teulingkx.

1. Laat u eerst medisch keuren. Een sportmedische keuring omvat een algemeen onderzoek, een onderzoek van het hart, een elektrocar-diogram in rust en een orthopedisch nazicht (controle van de stabiliteit). Zo een keuring gebeurt best door een gespecialiseerde sportarts (meer info op www.sportkeuring.be). In de loop van dit jaar krijgen huisartsen echter een opleiding zodat ook zij deze keuring kunnen aanbieden vanaf eind 2013.

2. Train altijd met een hartslagmeter (en dat hoeft geen duur model te zijn).

3. Blijf zo veel mogelijk binnen de hartslagzone die de arts u aanbeveelt. Dat zal vaak betekenen dat u veel trager moet fietsen of sporten dan u wilt, maar het is de enige manier om verzuring en krampen te voorkomen. Bij een beklimming is het onvermijdelijk dat uw hartslag stijgt boven de aanbevolen zone, maar probeer die overschrijding kort te houden.

4. Houd rekening met de invloed van geneesmiddelen. Bètablokkers doen uw hartritme vertragen, statines (anticholesterolpillen) kunnen spierpijn veroorzaken. Als u een of andere behandeling met medicijnen volgt, meldt u best aan uw arts dat u regelmatig gaat sporten. Hij kan u zo nodig meer aangepaste geneesmiddelen voorschrijven.

5. Forceer vooral niets en luister naar uw eigen lichaam. Het is geen koers! Houd u aan uw eigen tempo, train soepel en met een relatief kleine versnelling.

6. Train vooral regelmatig. Ideaal zijn drie ritten of trainingen per week, maar laat altijd één rustdag tussen twee trainingen. Na koorts of ziekte moet u zeker twee rustdagen inbouwen.

7. Wacht liefst anderhalf tot twee uur na een maaltijd voor u gaat sporten. Zo niet gaat er te veel bloed naar de spijsvertering. Op een nuchtere maag start de vetverbranding al binnen de 60 minuten.

8. Starten = drinken! Begin te drinken zodra je start en blijf tijdens het sporten zeker 2 dl water om de 20 minuten drinken. Voeg wat zout toe aan het water (niet te veel natuurlijk, het moet drinkbaar blijven!) Eet na de inspanning koolhydraten (ideaal zijn droge, vetarme koeken met noten of gedroogd fruit, type Betterfood of Grany).

9. Een goede sportfiets is een lichte fiets met een comfortabel zadel met vering, een recht stuur, vrij brede banden en een tripel versnelling vooraan.

10. Elke kilogram telt. Let dus ook op uw voeding tussen de trainingen. Maar als u een berg wilt beklimmen, verliest u in de twee weken ervoor beter geen gewicht meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content