De therapeutes: “Praten met een vertrouwenspersoon kan voor een enorme bevrijding zorgen”

Wat kan iemand doen die zelf met een geheim worstelt?

“Zeker met het ouderworden kan het dragen van een geheim steeds zwaarder worden. Het kan zelfs leiden tot allerlei gezondheidsklachten en tot zich almaar opstapelende problemen in je relaties”, zeggen Marjan Duys en Ingrid Vercauteren, therapeutes bij een centrum voor geestelijke gezondheidszorg.

“Je zit met enorme gevoelens van schaamte en schuld en je bent bang anderen diep te kwetsen. Daarom is het dikwijls beter het geheim niet eerst aan je directe omgeving te vertellen maar wel aan een vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld een psycholoog of een therapeut die gebonden is aan het beroepsgeheim.

Het feit dat je het eindelijk aan iemand vertelt, zal een enorme bevrijding voor je betekenen. Een enorme last valt van je schouders. Je kunt daarna nog altijd beslissen of je het ook aan je familie vertelt of niet. De hulpverlener kan je trouwens adviseren aan wie in je omgeving je best het eerst je geheim toevertrouwt.

Vaak zul je zien dat de reacties van je omgeving veel milder en begripvoller zijn dan je had verwacht. En dat je geheim niet zo belastend is voor je geliefden. Vergeet niet dat de samenleving veel toleranter is geworden. Hoe langer je wacht om het te vertellen, hoe groter je schuldgevoelens worden. Als je te lang wacht, zal je omgeving het je misschien nog kwalijker nemen dat je al die tijd gezwegen hebt.”

Wat kan iemand doen die plots een familiegeheim ontdekt en het moeilijk kan verwerken?

“Eigenlijk is er maar één oplossing: ermee leren leven en verwerken dat de andere het voor jou verzwegen heeft. Wanneer een familiegeheim lang bewaard blijft in een relatie tussen ouders en kinderen, tussen twee partners of tussen directe familieleden, dan is dat vaak omdat het niet goed gaat in de relatie tussen de betrokkenen. Probeer vooral te begrijpen waarom de andere het geheim verborgen hield. Hij of zij had misschien zeer goede redenen. Pas als je het geheim zelf verwerkt hebt, zul je er met de andere goed over kunnen praten. Lukt dat niet, dan kun je een vertrouwenspersoon of een therapeut inschakelen. Die zal eerst proberen je te helpen bij de verwerking. In de loop van die verwerking kan hij eventueel alle partijen rond de tafel brengen, uiteraard alleen als iedereen dat wil.”

Info en adressen: Federatie van Diensten voor Geestelijke Gezondheidszorg,

Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent, % 09 233 50 99

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content