De smaken van Portugal

Het gebied tussen de twee grootsteden Lissabon en Porto – de Região Centro – loont de moeite. Al is het maar omdat in die regio tal van uitzonderlijke lekkernijen te ontdekken vallen.

Likeur uit Óbidos

Ooit al Ginjinha geprobeerd? Neen, we hebben het niet over een of andere karategreep maar over een kriekenlikeur uit het pittoreske vestingstadje Óbidos, op 85km van Lissabon. Al wandelend door de charmante steegjes belanden we in een gezellige, kleine bar. Hier serveren ze Ginjinha als aperitief, op een temperatuur van 18°. In een gewoon glas of... in een glas van chocolade. Wij kiezen voor zo’n eetbare variant, omdat dat origineler is en – toegegeven – nóg lekkerder! Maar let wel: om te genieten van deze geslaagde combinatie van mild gealcoholiseerde vruchten en knapperige, pure chocolade moet je je mond ver opendoen...

We ronden onze wandeling door Óbidos af met een bezoek aan een kerk die schitterend werd heringericht als bibliotheek.

Kaas uit de Serra da Estrela

Op naar Penalva do Castelo (in het district Viseu) om een bijzondere kaas te maken. Dit is de streek van de Serra da Estrela (letterlijk: Stergebergte), waar ze kaas produceren die tijdens blinde proeverijen al meermaals werd uitgeroepen tot de beste ter wereld. Waarmee wordt deze kaas – die zowel smeuïg als droog kan zijn – bereid? Met melk van Bordaleira-schapen, kardoenbloemen en zout. Zodra dit mengsel gestremd is, zijn wij aan zet! Uitgedost met een plastic schort, een mondmaskertje en een mutsje over de haren gaan we de kaasmakerij binnen. “Eerst goed kneden. Dan je potje royaal vullen en het mengsel meermaals aandrukken. Vervolgens mag je je baby’tje nog enkele weken laten rusten”, zegt kaasmaakster Maria Do Céu van Casa da Insua.

Na het werk genieten we van een heerlijke picknick met kabeljauw, makreel, forel, cake met kardoenbloemen en natuurlijk Serrakaas. De romige variëteit, die we smullen met een lepeltje. Verrukkelijk!

Wijn uit Dão

Dankzij het gevarieerde landschap en de dito weersomstandigheden produceert de Portugese regio Centro uitstekende wijnen. Dão – een gebied genoemd naar de gelijknamige rivier – wordt omzoomd door bergen, waaronder de Serra da Estrela, het hoogste bergmassief. De ideale plek voor wijnstokken, want de bergen bieden zowel bescherming tegen onweders van het continent als tegen de wind vanaf de Atlantische Oceaan. Wij zijn te gast op het domein Paço dos Cunhas in Santar, een dorpje dat het Saint-Emilion van Dão wordt genoemd. Na een bezoek aan de wijngaarden is het tijd voor het serieuze werk: proeven! En er blijkt voor elk wat wils te zijn: heel lichte en fruitige witte wijn maar ook robuuste rode die maandenlang heeft gerijpt in eiken vaten. Een aangename afsluiter van een excursie die ons ook naar Viseu bracht, een middeleeuwse stad met een kathedraal die massa’s toeristen lokt.

Bacalhau uit Ílhavo

Wist je dat, op de Japanners na, geen enkel volk ter wereld meer vis eet dan de Portugezen? En de helft van die vis is kabeljauw of stokvis (bacalhau). Met Kerstmis weet die zelfs kalkoen van het menu te verdringen! Je komt alles te weten over deze ongekroonde koning van de Portugese keuken in het Museu Marítimo in Ílhavo. In het museum is er zelfs een aquarium met kabeljauw, het enige in het land. Maar wij verkiezen uiteindelijk toch de gedroogde variant!

In een plaatselijk restaurantje (Bela Ria) is het smullen van allerhande bereidingen: bacalhau-beignets met peterselie en ui, gefrituurde bacalhau-wangen met look of bacalhau-steak in lookkorst. En voor de durvers: feijoada de samos, een soort cassoulet met als hoofdingrediënt de zwemblaas van de kabeljauw. Beetje slijmerig toch...

Gebak uit Aveiro

De Região Centro staat bekend om zijn doces conventuais, zoetigheden bereid volgens aloude kloosterrecepten. We pikken er eentje uit met de niet erg appetijtelijke naam ovos moles (letterlijk: slappe eieren): een smakelijke, dikke crème van eierdooiers en suiker – véél suiker! – in een doorgaans schelpvormige hostie.

Tussen twee gebakjes door of na een stevige vissoep kan je het verteringsproces een handje helpen door in een van de typische felgekleurde bootjes te stappen die de vele kanaaltjes van de stad doorkruisen. Want Aveiro doet zijn bijnaam het Venetië van Portugal alle eer aan! O ja, behalve ovos moles kopen we in Aveiro ook nog zout als souvenir, want in deze stad wordt al eeuwen zeezout gewonnen.

OLIVIA VAN DE PUTTE

Partner Content