De smaken van Hasselt

De televisieserie ‘De Smaak van De Keyser’ maakt deze winter van Hasselt the place to be. Als u hier de Smaakroute volgt, ontdekt u niet alleen jenever en nostalgische smaken, maar ook verrassende mode- en woonwinkels. En misschien zelfs één van de grootste forten die België ooit bouwde.

Ik ben ongeveer één derde zout, één derde bitter en één derde zuur, maar bijna niet zoet. Althans als ik mijn smaaktest in De Smaakkamer mag geloven. Dit pand in de Hasseltse binnenstad blijft tot november ingericht in de oude jeneverstokerij van Smeets. Hier tonen de Limburgers dat ze intussen perfect weten hoe ze een televisieserie moeten vermarkten, want De Smaakkamer dient als opvang voor de bezoekers die Hasselt willen ontdekken naar aanleiding van de Eén-serie De Smaak van De Keyser, die stilaan op haar laatste benen loopt.

Hier kunt u vertrekken voor de Smaakroute, een wandeling langs plekken die dienden als locaties voor de serie, zoals het oude gerechtshof (Havermarkt) of de trendy brasserie De Goei Goesting (Zuivelmarkt). Of die te maken hebben met smaak in de brede zin van het woord: eet- en drinksmaken, mode- en woonsmaken. Als start kunt u uzelf beter leren kennen met de al genoemde smaaktest en met de stijltest. De eerste zal u vertellen wat uw smaakprofiel is en welke streekproducten daaraan beantwoorden. De tweede (voorlopig alleen voor vrouwen) onthult uw kledingprofiel.

Kleine stad, groot hart

De Hasseltse binnenstad mag dan niet breder dan 800 meter zijn, langs de Smaakroute vallen de vele stijlvolle winkels en smaaktoppers op. De ruime lifestylewinkel Donum (Havermarkt) is er een goed voorbeeld van. De eerste verdieping (het privéappartement van de eigenaars) vormt in de tv-serie het appartement van Martine. De modeverslaafde in u zal aan zijn/haar trekken komen bij La Bottega (schoenen, Raamstraat), Mercken (designkleding, Haverstraat) en natuurlijk in de concept-store van mode- en allesontwerper Stijn Helsen (Diesterstraat). Een fotocollage biedt een overzicht van zijn beroemde klanten: van prinses Claire tot Jean-Claude Van Damme.

Tijd voor een koffiepauze kunt u nemen bij Chocolatier Boon (Paardsdemerstraat). Voor echte Hasseltse speculaas houdt u halt bij patissier Cools in de Kapelstraat. Een sympathieke aanrader is ook Huis Pricken (Diesterstraat), een combinatie van een familiale kruidenierswinkel uit 1894 met een loungebar/eetcafé.

De Smaakroute eindigt bij de drank waar het in De Smaak van De Keyser allemaal om draait: jenever. Wedden dat de keuze uit alle oude en nieuwe jenevertypes in de bar van het Nationaal Jenevermuseum moeilijk wordt?

Levende geschiedenis

In onze geschiedenislessen hebben we allemaal geleerd over Eben-Emael. Op 10 mei 1940 konden de Duitsers dit onneembaar geachte fort met een list veroveren. Terwijl de Belgen de vijand over land verwachtten, landde die vanuit de lucht met zweefvliegers op het dak. In de tv-serie speelt de vesting een grote rol en zorgen de gevechtscènes voor spectaculaire beelden. Probeer dus zo mogelijk een bezoek aan Hasselt te combineren met een zijsprongetje naar Eben-Emael. Het fort ligt in de Luikse gemeente Bassenge (afrit 32 of 33 van de E313) op de grens met Limburg. Officieel is het nog steeds eigendom van het Belgische leger, maar in de praktijk tracht een vereniging van gedreven vrijwilligers het te onderhouden en met beperkte middelen de sfeer van toen te laten herleven met tableaux vivants en geluidseffecten. Ze hopen nu vurig dat de televisieserie meer bezoekers – en meer subsidies! – zal aantrekken.

Vooral de uitgestrektheid (75 ha) valt op. Onder de grond en het beton liggen 5,5 km gangen, kazematten en vertrekken. Neem zeker ook de moeite om de bewegwijzerde wandeling (3 km) op het groene dak van het fort te maken. Hier zoekt Alfred in de serie naar aromatische plantjes voor zijn Helena. Vandaag loopt u er tussen de intacte schutskoepels en geniet u van een schitterend uitzicht op het Albertkanaal, de streek van de mergelgroeven en de Maasvallei. Levende geschiedenis in een uniek decor! n

Ludo Hugaerts – Foto’s: Bart Degrande

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content