De smaken van december

Eten volgens de seizoenen... het vormt de beste garantie voor een gevarieerde, gezonde voeding. Vanaf deze maand op deze pagina: ‘de smaken van...’ Telkens anders maar altijd even lekker.

Truffelaardappeltjes ook in België

De Vitelotte (of truffelaardappel) vindt stilaan zijn weg naar ons land. Dit kleine aardappeltje met zijn zwarte schil is beschikbaar van november tot maart. Het vruchtvlees heeft een mooie paarse kleur. Qua smaak is de decoratieve Vitelotte wat zoeter dan een gewone aardappel. Het is een vastkokend ras dat het best in de schil (daar zijn de vitamientjes blij om!) gekookt wordt.

Besjes tegen blaasontsteking

Veenbessen zijn populair tijdens de kerstperiode, in combinatie met kalkoen of wild. Verse veenbessen zijn verkrijgbaar van september tot april en zijn rijk aan vitamine C (13,5 mg/100 g). Het Amerikaanse Nationaal Gezondheidsinstituut stelde bovendien vast dat ze een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van urineweginfecties en weerkerende blaasontstekingen.

Winterkolen

Rode kool, witte kool en savooikool passen perfect bij de wintermaanden. Ze zijn voordelig en zorgen voor een voedzame maaltijd. Bovendien bevatten ze veel vitamine C (daarbij spant de groene savooikool de kroon). De witte kool is ook rijk aan vitamine B6. Veel te groot, zo’n kool? Eens aangesneden kunt u ze gerust nog enkele dagen in plasticfolie in de koelkast bewaren. De ene dag gestoofd en enkele dagen later in een slaatje, merkt u niet eens dat u twee keer hetzelfde eet. n

Tamme kastanjes

Verse tamme kastanjes eten is een winterbezigheid. Ofwel gepoft aan één van de vele stalletjes op kerstmarkten, ofwel bij een bereiding van wild. Op kamertemperatuur zijn ze enkele weken houdbaar. Tamme kastanjes behoren tot de notenfamilie, maar bevatten heel wat minder vet dan andere noten en veel meer koolhydraten. Let op voor kleine gaatjes in de kastanjes die erop wijzen dat insecten er eitjes in gelegd hebben. Hoe weet u of de kastanjes nog goed zijn? Gooi ze in een emmer water. De exemplaren die bovendrijven zijn niet meer goed.

Wild van haas

Van 15 oktober tot 31 december mag er in ons land op hazen gejaagd worden. Trek in een lekkere hazenrug met een stoofpotje van wintergroenten? Koop ze dan bij een poelier die zijn vlees recht- streeks bij jagers aankoopt. Dat biedt u de grootste garantie op vers vlees. Haas en wild konijn behoren tot dezelfde familie, maar de haas is groter en heeft een rosse vacht. Haas is uitzonderlijk mager vlees en levert dus weinig calorieën. Maar het is wél een rijke bron van eiwit, vitamine B en mineralen.

A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content