De seizoenen op uw bord

Onze verre voorouders hadden geen keuze: zij aten niet alleen uitsluitend wat ze konden vinden, maar ook met-een en zonder het te behandelen. Vandaag, in onze tijd van koelvliegtuigen en bewaarmethodes, vergeten we gemakkelijk dat de evolutie van groente en fruit aan de natuur gebonden is. Zo functioneert het metabolisme van de dieren in de winter trager en koeien geven pas melk nadat ze gekalfd hebben. Hoewel we in de winkel heel het jaar door druiven en broccoli vinden, groeien die alleen in bepaalde periodes spontaan (res-pectievelijk van september tot november voor de druiven en van juni tot november voor de broccoli).

Een andere aberratie: we zijn er zo zonder problemen gewend aan geraakt dat we kiwi’s uit Nieuw-Zeeland kunnen kopen of sperziebonen uit Kenia, dat we er niet bij stilstaan dat ze helemaal van de andere kant van de wereld worden overgevlogen. En dat ze dus synoniem zijn met vervuilend transport, extra behandelingen om hun weerstand tijdens de reis te vergroten, en een (veel) te vroege pluk, lang voor ze rijp zijn... Het OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) weet te vertellen dat het luchtvervoer van een kilo verse ananas van Ghana naar België 2 liter brandstof verbruikt (wat een uitstoot van 5 kilo CO2impliceert). De productie en het transport van een bussel asperges uit Mexico verbruikt 5 liter olie. Voor asperges van eigen bodem is dat maar 0,3 liter. En zo zouden we nog wel even door kunnen gaan!

Dat alles betekent dus grote uitgaven voor voedsel dat, eenmaal op ons bord, meestal niet eens de smaak heeft waar we op hoopten. En dat terwijl producten van het seizoen niet alleen lekkerder zijn maar ook goedkoper en vooral rijker aan vitamines en voedingstoffen...

Producten van bij ons in december, januari en februari

Groente: rode biet, winterwortelen, knolselderij, groene selderij, champignons, witlof, wittekool, krulandijvie, rodekool, spruitjes, bloemkool, groenten van de pompoenfamilie, sojascheuten, kropsla en veldsla, raap, ui, pastinaak, oesterzwam, prei, paprika, aardappel, rammenas, koolraap, schorseneren, aardpeer...

Fruit: kastanje, peer, appel (kiwi en citrusvruchten als het echt niet anders kan want die worden ingevoerd uit verre streken, met alle gevolgen van dien)...

Kaas: Comté, Camembert, Brie en alle kazen met gewassen korst en schimmeldeeg. Let op, in de natuur produceren de dieren in de winter minder melk (schapen en geiten geven dan zelfs helemaal geen melk).

Vis: in zee wordt hij schaars, zodat de vissers hem steeds verder weg moeten gaan zoeken... De viskweek lijkt een interessante oplossing, maar meestal gebeurt die nog niet in een optiek van duurzame ontwikkeling: er wordt veel afval geproduceerd, er wordt (vrije) vis gevangen om de kweekvis te voeden, enz.

Volgens de FAO (Food and Agriculture Organization) is 75 % van de wereldwijde visvoorraden momenteel uitgeput, overbevist en/of bedreigd. Daarom wordt ons gevraagd, voorrang te geven aan vis met het label Fish For-ever, bio of MSC (Marine Stewardship Council, van het WWF).

Kies in de winter bij voorkeur soorten als rog, tong, inktvis, Sint-Jakobsschelpen, schelvis, pijlinktvis, koolvis, pollak...

Vlees: de productie van vlees heeft een grote impact op het milieu. Bescherm dus niet alleen uw aders maar ook de planeet door vlees wat vaker te vervangen door plantaardige eiwitten (kikkererwten, linzen, bonen...). Of profiteer van het seizoen om wild te eten, want dat is erg voedzaam.

Meer informatie: www.oivo.be (Publicaties, Seizoenkalender), www.wwf.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content