De rust van strak water

Strakke, ondiepe waterpartijen scheppen evenveel rust, sfeer en esthetisch plezier als een vijver of een zwemvijver, maar ze vragen minder onderhoud. Minder werken om meer te genieten!

Ook in particuliere tuinen en op terrassen duiken waterpartijen in strakke, geometrische vormen steeds vaker op. “Door hun rechte randen en geringe diepte (10 tot 30 cm) zijn ze veiliger en gemakkelijker te onderhouden dan vijvers met golvende randen”, zegt tuinarchitect Patrice De Cocker van Spazio Verde. “Ze zijn ook zeer geschikt voor een kleinere tuin en hun strakke vorm past mooi in de hedendaagse tuinarchitectuur.”

Hoe?

Strakke waterpartijen worden heel precies uitgegraven. Voor de stabiliteit krijgen ze het liefst een bodem van beton en/of zandcement. De opstaande muurtjes worden gemetseld van betonblokken of bakstenen. Vervolgens wordt alles overspannen met een beschermdoek en rubberen vijverfolie. De rand wordt afgewerkt met stenen of profielen van hout, natuursteen, sierbeton of inox. Koppelingen en elektriciteitsleidingen worden onzichtbaar verwerkt.

Waar?

Zalig rustgevend is een strak waterpartijtje als onderdeel van een terras of tuinzithoek.

(Half)schaduw is beter dan volle zon: als het water te snel opwarmt, ontstaat er sneller algenvorming.

Liever niet onder een bladverliezende boom of struik.

Zo mogelijk op een plek die zichtbaar is vanuit keuken of woonkamer.

Plezier voor het oog?

De tuinarchitect heeft nog wat andere praktische adviezen om ons esthetisch plezier te verhogen:

enkele manden met vijverplanten op de bodem zijn handig om een pomp te camoufleren. “Toch mag je niet overdrijven met planten, het strakke aanzien moet zichtbaar blijven.”

Miniwaterlelies vormen een prima keuze omdat ze niet domineren.

Is het bekken ondiep, dan is een laagje ronde sierkeitjes op de bodem een goede manier om de vijverfolie aan het oog te onttrekken.

Verder brengt bewegend water meer sfeer en rust dan stilstaand water. “Klassieke fonteintjes doen in een strakke waterpartij echter nogal kitscherig aan. Kies liever een schuimbron of een hedendaagse fonteinvorm, bijvoorbeeld in de vorm van een raam, een brievenbus, een bol of een kubus.”

Ook mooi: twee grotere bekkens in de tuin verbinden met een rechte, smalle beek.

Wat kost het?

Een voorbeeld: de professionele aanleg van een waterpartij van 5 meter lang, 60 cm breed en 20 cm breed kost ongeveer euro 3000 (exclusief btw). Hierin zijn een pomp, een filter, het werk, de eventuele keien op de bodem en de randafwerking begrepen. Ook hier geldt de gulden regel: vraag een offerte aan minstens twee en liefst drie aannemers.

Het onderhoud?

Algenvorming voorkomen of bestrijden kan met klassieke chloortabletten. Een meer natuurlijke (en ook veel toegepaste) manier is een lavafilter met een energiezuinige pomp die het water van het bekken in een gesloten circuit door de filter stuwt. De nieuwste methode is een toestelletje dat (onhoorbare) ultrasone geluidsgolven door het water jaagt en algenvorming voorkomt. Wonder- baarlijk efficiënt, maar helaas erg duur in de aankoop (ong. euro 1000).

In ondiepe bekkens woekeren algen sneller. Dit is op te lossen door de lavafilter vrij diep in de grond (min. 1 meter) te laten plaatsen. Het water kan dan afkoelen in het gesloten circuit.

Om bladeren en slib makkelijk te verwijderen is een klein vijverstofzuigertje handig.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content