De rode loper voor homeparty’s

De populariteit van homeparty’s, zoals Tupperware, blijft immens. Bovendien worden ze op fiscaal en administratief vlak aangemoedigd.

Meer dan 20 000 Belgen zijn actief in wat de directe verkoop heet, de verkoop buiten de winkels. Dat zijn professionele verkopers en studenten die een zakcentje willen verdienen, maar ook heel wat huisvrouwen die hun product via homeparty’s verkopen. Samen hebben ze in 2002 voor een omzetcijfer van bijna 90 miljoen euro gezorgd.

De meest bekende onder de homeparty’s is Tupperware, dat al meer dan vijftig jaar bestaat. U kent de formule: u krijgt een uitnodiging van een vriendin of familielid (de gastvrouw) die haar living ter beschikking stelt aan een demonstratrice. Deze geeft uitleg bij de uitgestalde producten en de genodigden kunnen hun bestelling plaatsen. Iedereen mag zo’n bijeenkomst organiseren, of het nu om plastic kommetjes gaat of lingerie, cosmetica, juwelen,...

Het statuut

In de directe verkoop zijn er twee statuten: de mandataris en de koper-herverkoper. Sommige firma’s verplichten hun verkopers met één van deze twee statuten te werken. Als u van de directe verkoop geen regelmatige activiteit wilt maken, kiest u het best voor het statuut van mandataris. Dat is voordeliger op administratief en fiscaal vlak. Er zijn echter ook firma’s die hun medewerkers het statuut van koper-herverkoper opleggen, maar die een akkoord gesloten hebben met de administratie en op die manier hun verkopers ontlasten van een aantal verplichtingen.

De inschrijving bij een sociale verzekeringskas

Alle verkopers (met welk statuut ze ook werken) worden gelijkgesteld met zelfstandigen. Dit betekent dat ze zich moeten inschrijven bij een sociale verzekeringskas en dit binnen de drie maanden na het begin van de activiteit. Ze moeten ook sociale bijdragen betalen.

Als de directe verkoop niet op regelmatige basis gebeurt, kunt u als verkoper ook het statuut van zelfstandige in bijberoep nemen. Dan moet u minder sociale bijdragen betalen. Uw jaarlijks netto-inkomen mag echter niet meer dan euro 1103,74 (bedrag voor inkomsten 2003) bedragen. Personen die een werkloosheidsuitkering genieten, kunnen ook een occasionele activiteit in de directe verkoop uitvoeren, maar ze moeten de RVA daarvan op de hoogte brengen.

De belastingen

De winst die u realiseert met de directe verkoop, is onderworpen aan inkomstenbelasting. De verkopers krijgen een commissie op de gerealiseerde verkoop (meestal 20 tot 25 % van de verkoopprijs van de producten of diensten). Elk jaar bezorgt de firma haar medewerkers een fiche 281.50, waarop de commissielonen vermeld staan. De verkoper voegt die bij zijn aangifte.

De BTW

Sinds 1 september 2002 zijn de verkopers niet meer verplicht een BTW-nummer te nemen. Zij mogen bestelbonnen laten tekenen zonder zich met de formaliteiten te moeten bezighouden. Het zijn de verkoopfirma’s die moeten zorgen voor de formaliteiten en het storten van de BTW.

Handelsregister en beheerscertificaat

Als u mandataris wilt worden voor een firma van directe verkoop, moet u zich laten inschrijven in het handelsregister en hebt u ook een beheerscertificaat nodig. Dit geldt niet voor occasionele verkopers en er zijn trouwens tal van verkoopfirma’s die een afwijking op dit principe verkregen hebben. Op termijn (wanneer de Kruispuntbank operationeel zal zijn, want momenteel kampt ze nog met ernstige problemen) zal dit beheerscertificaat vervangen worden door een vermelding in de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Een van de belangrijke voordelen van de nieuwe situatie zal dan zijn dat de sector van de directe verkoop op deze manier vrijer en soepeler kan werken dan momenteel het geval is. n

A Laurent Smitz

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content