De rek is uit de groei

En dat zullen we met z’n allen geweten hebben. Zelfs als de economie je maar matig boeit, weet je ongetwijfeld dat de economische groei in China op zijn retour is. Toen Peking in augustus aankondigde dat de groei het eerste semester met moeite 7% bedroeg (tegenover 10% in 2010), ondergingen de beurzen zowat overal ter wereld een ware minicrash. In China kon je zelfs gewagen van een zware crash, want de beurzen – die al om andere redenen serieus aan het dalen waren – zakten met zowat de helft. Die wereldwijde aardverschuiving beheerste wekenlang het nieuws. Al werd het incident later fel gerelativeerd. Toen bekend raakte dat de Chinese groei in het derde kwartaal nog wat meer terugviel – tot 6,9% – reageerde de wereld dan ook amper.

Moeten we dan toch niet zoveel belang hechten aan die economische groei? Ja en neen. Op korte termijn alarm slaan, zoals in augustus, getuigt van de ziekelijke gevoeligheid van de markten. Die moet je niet al te serieus nemen. Maar je helemaal niet betrokken voelen, is een grove vergissing, zelfs als het over China gaat. Want als dat land minder Europese wagens koopt, daalt ook de verkoop van de toeleveranciers in de auto-industrie, zoals Solvay (speciale plastics) en Melexis (elektronische systemen), om maar twee beursgenoteerde Belgische bedrijven te noemen.

En hoe zit het met de economische groei in België, waarvan de gevolgen zich uiteraard meteen laten voelen? De meest recente vooruitzichten van de Europese commissie gaan uit van +1,3% in 2016. Evenveel als in 2014 en 2015, na twee jaar van quasi nulgroei. Lang niet slecht als je bedenkt dat ons land de voorbije zeven jaar zelfs Frankrijk en Nederland voorbijgestoken heeft. Niet slecht dus, maar wel zwak als je het cijfer in een historisch perspectief plaatst. Dat geldt voor België, maar ook voor de rest van Europa. En in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, eveneens voor de Verenigde Staten: sinds de crisis van 2008 ligt de Amerikaanse groei een stuk lager dan voordien.

Sommigen zullen argumenteren dat de groei altijd wordt uitgedrukt in termen van kwantiteit en dat je dat kan compenseren op het vlak van de kwaliteit. Uiteraard, maar je zal moeten toegeven dat daar de laatste jaren niet veel van terecht kwam. We mogen vooral de globale gevolgen van een zwakkere groei niet uit het oog verliezen. Die zorgt er niet alleen voor dat er minder jobs worden gecreëerd, ook de lonen en de bedrijfswinst stijgen minder snel en er worden minder belastingen en taksen geïnd. En dus minder inkomsten gegenereerd voor de staat om het onderwijs, de pensioenen en de sociale uitkeringen te betalen. In België lijden we, net als elders, allemaal onder de daling van de economische groei. Hopelijk blijft deze zwakte niet eeuwig duren!

Door de zwakkere groei worden minder jobs gecreëerd, stijgen de lonen en de bedrijfswinst minder snel en worden er minder belastingen en taksen geïnd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content