De praktijk Mijn eigen bier brouwen

Amateurbrouwers zijn almaar talrijker. Het is immers perfect mogelijk om thuis bier te brouwen. Het volstaat om het juiste materiaal aan te schaffen en nauwgezet een aantal stappen te volgen. Bij een eerste poging koopt u best een beginnerskit. De mout in blik is dan al zo goed als klaar, het volstaat de gisting op te volgen. Ik ging aan de slag met het Startpakket Deluxe van Brewferm. Het verslag van mijn eerste brouwervaring.

Dag 1. We zeggen het beter meteen: bent u allergisch voor de vaat, kies dan een andere hobby! Als de gist zich in het brouwsel wil ontwikkelen, moet u vermijden dat andere bacteriën zich aan de suiker tegoed komen doen. Bier brouwen begint dus met alle materiaal zorgvuldig te reinigen. En zeggen dat ik thuis altijd een excuus zoek om geen potten te moeten schrobben.... Zodra dit achter de rug is, vul ik mijn brouwemmer met gekookt water, alvorens de mout au bain-marie op te warmen. Door de mout te mengen met het water verkrijgt ik een donkere, zoete vloeistof. In dit stadium is daar nog niks lekkers aan: de smaak doet denken aan water waarin urenlang gesuikerde cornflakes hebben gelegen. Nu moet ik de vloeistof laten afkoelen tot 20 graden vooraleer de gist toe te voegen en de emmer hermetisch af te sluiten.

Dag 2 tot 10. Moedige kleine gist! Gedurende een week heeft hij al het werk gedaan. De gisting is in volle actie. Dat kan je horen aan de kleine blupgeluidjes die met tussenpauzen uit de emmer ontsnappen. Na tien dagen lijkt de gistingsactiviteit af te nemen. Ik controleer de vloeistofconcentratie met een densimeter en ga dan over tot de tweede gisting. Ik hevel het brouwsel over naar een tweede brouwemmer (en doe alweer de vaat). Ik verhuis alles naar de kelder, voor drie weken gisting op lage temperatuur.

Dag 31. Het uur van het bottelen is aangebroken. Om een derde gisting in de fles mogelijk te maken, voeg ik nauwkeurig de juiste dosis suiker aan het brouwsel toe (dat intussen parelt en eindelijk naar bier smaakt). En dan is het tijd.... om de vaat te doen (jawel) en alle flessen te steriliseren alvorens ze te vullen met de blonde vloeistof. Rest me enkel nog de flessen van een capsule te voorzien en alles te laten rusten.

Dag 87. Er is duidelijk tijd nodig om bier te brouwen! Na acht weken hergisten op de fles is het gerstenat eindelijk klaar voor degustatie. Verrassing: op de doos mout stond witbier maar mijn brouwsel is eerder diep goudkleurig. Gelukkig parelt en schuimt de drank naar wens. De smaak leunt aan bij die van een standaardbier: licht en verre van onaangenaam, zonder daarom een smaakbom te zijn. Ik ben vooral super trots dat ik mijn vrienden een biertje van het huis kan serveren! Dat geeft me frisse moed om er opnieuw in te vliegen. Waar is het afwasmiddel ook alweer gebleven?

Starterskit Deluxe van Brewferm, €77, www.brewferm.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content