De nieuwe tuintrends: zo past u ze toe!

Zin om uw tuin te vernieuwen en er nog meer van te genieten? Lees hier alles over de nieuwe trends en hoe u ze in uw groene oase kunt toepassen!

Is uw tuin in de voorbije twintig jaar onveranderd gebleven en wilt u nu een radicaal nieuwe look? Of wilt u alleen bepaalde onderdelen veranderen? Samen met tuinarchitect Berwout Dochy zetten we de nieuwe trends op een rij. Met vooral aandacht voor de praktische kanten!

Tover een lelijke muur om tot een verticale tuin

De opening van het Quai Branlymuseum in Parijs (op de foto links) heeft de wereld kennis laten maken met gevels en buitenmuren die helemaal herschapen zijn in een verticale tuin. Ook bij u thuis biedt het idee mogelijkheden. Met een verticale tuin kunt u een lelijke muur, een houten afscheidingswand, een binnenkoer of een (dak)terras omtoveren tot een blikvanger met bloei in elk seizoen.

“Om een verticale tuin te maken, bedekken professionele aannemers de muur met een draagstructuur van vinyl, vilt of canvas die opgevuld wordt met substraat. Daarin worden de planten op verschillende hoogten vastgezet. Ingebouwde buisjes zorgen voor de toevoer en de afvoer van water”, vertelt Berwout Dochy. Met zijn buitenbibliotheekEver Green was hij één van de laureaten van de groenwedstrijd Buiten Verbeelding op de recente beurs Sfeer: “Ik heb gekozen voor een rugsparende methode die ook particulieren zonder al te veel kosten kunnen toepassen. Je bevestigt een metalen geraamte stevig aan de muur. Daaraan haak je op verschillende hoogten bloembakken vast. Liefst bloembakken van 10 cm diep, maar wel in verschillende formaten. De bovenzijde van het geraamte krijgt een glijder waarin een schuifladder past. Zoals in een echte bibliotheek! Dankzij die ladder kun je de bakken makkelijk water geven. Omdat de planten zich niet aan de muur vasthechten, kunnen ze geen schade berokkenen.”

PRAKTISCH BEKEKEN

n Leg op de bodem van de bloembakken een vel stevig noppenfolie of wortelvlies en een laagje geëxpandeerde kleikorrels of lavasteentjes. Vul de bak verder op met potgrond.

n Om het hele jaar door een levendige muur te hebben, raadt tuinarchitect Dochy deze beplanting aan, die u kunt verdelen over de bakken:

n Vlinderaantrekkende vaste planten: ooievaarsbek (de variëteiten Brookside en Roxanne), sedum, bergamot, vlambloem (Phlox), verbena en grote teunisbloem (Oenonthera).

n Groenblijvende hangplanten: in de eerste plaats de sterjasmijn (Trachelospermum jasmonoides, witte bloempjes) en bonte klimop.

n Fijne siergrassen die met de wind meewaaien: echte aanraders zijn Stipa tenuissima en lampepoetsersgras (liefst de dwergvorm Pennisetum alupecuroides Little Bunny).

n Tuinkruiden: munt, salie, bieslook, tijm...

n Planten met een opvallende bladkleur: bijv. het zilvergrijs van Artemisia absinthium of de zwarte bladeren en bessen van het vaste plantje Ophiopogon plahiscapus Niger.

n Bolplanten voor een vroege lentebloei en sieruien (Allium).

n Helleborus voor een winterbloei.

n Liefst elke dag water geven. Vang het gietwater dat uit de bakken druppelt, onderaan de muur op in een rij schalen of in een strook aarde.

Profiteer (met mate) van de klimaatopwarming

Dankzij de klimaatopwarming begint het te lukken om mediterrane of subtropische planten te houden. Een oude en knoestige olijfboom in een bak is zelfs al een populair cadeau geworden voor wie de kaap van vijftig rondt. Toch oppassen: de vorige winter was vrij streng en heeft bij onscitrusboompjes, oleanders, bougainvillea’s en theeplanten in volle grond doen sneuvelen. “De trend van de oude olijfbomen in een pot is vrij recent”, waarschuwt onze tuinarchitect. “Afwachten of ze het ook volhouden in ons klimaat. Streekeigen soorten blijven het veiligst.”

PRAKTISCH BEKEKEN

n De volgende zuiderse soorten kunt u nu al met relatief weinig risico in volle grond houden: vijgenboom, trompetbloem (Bignonia campsis, een uitbundig bloeiende klimplant), Solanum Rantonettii (een prachtige klimplant), Agapanthus, Eugenia (een soort van mirteboom), yucca, passiebloem, diverse soorten Camellia en zelfs de bananensoort Musa basjoo sachaliniensis. Langs een vijver kunt u de knollen van Canna (Indisch bloemriet) houden. En waar-om niet enkele wijnstokken?

n In bakken en kuipen: oleander,cycaspalm, palmgras, jonge olijfboompjes, Braziliaanse guave (Acca sellowiana) en dwergbanaan (Musella lasiocarpa). Alleen in periodes dat het dagen na elkaar overdag vriest, haalt u ze het best naar binnen.

n Een zonnige en vrije standplaats is een must.

n Neemt u op vakantie stekjes mee, probeer dan ook een deel van de aarde van de plant mee te brengen!

Wees niet bang voor georganiseerde wanorde

Vrij nieuwe trends in de levensfilosofie, zoals wabi sabi, zeggen ons dat we niet perfect hoeven te zijn. We mogen de dingen hun gang laten gaan. Exact dezelfde trends vinden we nu terug in de tuinarchitectuur. De hyperstrakke vormen en de minimalistische zen zijn voorbij. We willen terug naar tuinen waar een georganiseerde wanorde zorgt voor karakter en sfeer. En waar de natuur gedeeltelijk haar gang mag gaan.

PRAKTISCH BEKEKEN

n Maai het gazon minder vaak. Bloemen en kruiden mogen opschieten. Zaai desnoods een bloemenweide.

n Laat scheve bomen scheef groeien, snoei grillige struiken niet te strak. Plaats een spot onder een boom of een struik met een karaktervolle vorm, zoals een kurkentrekkerwilg of een Japanse jeneverbes.

n Snoei een haag niet meer op dezelfde hoogte. Laat ze eerst uitgroeien (tot 2 meter en hoger) en snoei ze dan in een golvende vorm. Ook buxusbollen mogen grillig worden.

n Geef de voorkeur aan een wild bloemenperk in plaats van aan een strakke border.

n Hebt u nog plaats voor een grote en forseboom? Denk dan aan een Populus marilandica. Deze oude populierensoort groeit mee met de wind en heeft een diepgegroefde stam. Een boom met karakter!

Maak een ongewone minimoestuin

Paarse wortelen, olijftomaten, snackkomkommers, broccoletto... In tuincentra en gespecialiseerde zadenhandels zien we meer en meer zaden van vergeten groenten of van nieuwe variëteiten, ongewone smaken of vreemde kleuren.

PRAKTISCH BEKEKEN

n Kies een zonnige plek die enigszins tegen de wind beschut blijft. Ideaal is een tuinkamertje – groter dan 3 X 3 of 4 X 2 hoeft dat niet te zijn – dat omrand is door een lage haag van taxus of buxus.

n U kunt ook een verhoogd tuinbed maken (met een bekisting van bielzen of planken), zodat de bovenkant van de aarde op ong. 50 cm hoogte komt. Zo wordt uw minimoestuin een blikvanger én rugsparend.

n Ga voor variatie: liefst niet meer dan één rij zaden per ongewone groente (de rest kunt u bewaren tot volgend jaar). Denk ook aan kruiden. Plan het zaaien zodanig dat u kunt oogsten vanaf mei tot november.

n Groentekok Frank Fol speelt in op deze trend met een eigen gamma groentezaden. Het omvat veertig verschillende groenten en vijf kruiden, vrijwel allemaal ongewone soorten, kleuren of smaken (plukandijvie, bisschopsmuts, molbonen...). Prijs: vanaf euro 2,65 per zakje (bij Aveve).

Ga wellnessen in de openlucht

We hebben blijkbaar veel geld over om echt buiten te wonen. Aannemers kunnen de vraag niet volgen van klanten die een permanente buitenkeuken bestellen. Anderen willen zich graag terugtrekken in een knus ingerichte tuinhut of een poolhouse. En ook onze badkamer krijgt een verlengstuk in de tuin. Bubbelbaden op het terras zijn een groot commercieel succes. Voor de aanleg van een natuurlijke zwemvijver kijken we niet op een euro, zeker niet als we die ook nog met verwarmd water en jet-stream willen. De nieuwste trend is de tuinsauna in de vorm van een ton. Hoe u buiten wilt cocoonen en wellnessen, zal afhangen van uw budget, maar water is altijd een must.

PRAKTISCH BEKEKEN

n De prijs van de buitenbubbelbaden is aan het dalen. Tegenwoordig hebt u er al eentje met een intern filtersysteem rond de euro 5000.

n Een voordeliger oplossing is een tuindouche. Reken ongeveer euro 1000 voor een buitendouche met een warm- en koudwateraansluiting. Daarbij komen nog de kosten voor de aansluiting op de sanitaire leidingen. Het neusje van de zalm is een douche die van onderen uit sproeit.

n Beperkt budget? Een relaxhoek met een kleine, klassieke tuinvijver en een watervalletje kan al volstaan voor een wellnessgevoel.

n De aankleding is belangrijk! Om uw buitenbad of relaxhoek discreet af te sluiten, raadt tuinarchitect Berwout Dochy een haag van schijnhulst (Osmanthus heterophyllus) aan, omdat het glimmende blad altijd groen blijft. Denk ook aan potten en bakken die u vult met kuiflavendel (Lavendula Stouchas), Geranium Wlassovianum (blauwe bloempjes en bloedrode bladeren), krentenboompjes (Amelanchier) en Cornus kousa Milky Way (een kornoelje met witte bloemen en rozerode bessen).

n Buiten wellnessen op zomeravonden wordt nog leuker als u aan uw relaxhoek een muur of afscheidingswand laat beklimmen door een kamperfoelie. De bloemen geuren heerlijk sterk als het donker wordt.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content