De nieuwe parfumrituelen

Parfum is veel meer dan verstuivers alleen! Vergeten maar supervrouwelijke rituelen raken weer in gebruik. Poeder of geparfumeerde olie, nevel of balsem: laat je leiden door je neus.

Naast de klassieke verstuiver vind je in de parfumerie nu ook tal van andere manieren om lekker te ruiken. Sommige nodigen uit tot een sensueel en intiem parfumritueel, andere hullen je in een subtiele wolk. We zetten ze op een rijtje: van de balsem (vast parfum) en de geparfumeerde olie uit lang vervlogen tijden, tot het poeder en het haarparfum. Geraffineerd en discreet luxueus. Het geknipte eindejaarscadeau.

Geparfumeerde olie

Oorsprong. “Geparfumeerde olie werd al in het eerste millennium voor Christus gebruikt bij religieuze plechtigheden om de aanwezigheid van de goden gestalte te geven”, vertelt parfumhistorica Elisabeth de Feydeau. “Geleidelijk aan is de mens deze olie gaan gebruiken om vieze geurtjes te bestrijden en om zichzelf kracht en moed te geven, twee kardinale deugden. Vrouwen smeerden zich ermee in na het baden. In de Oosterse cultuur is geparfumeerde olie een verleidingsmiddel: in Duizend-en-een-nacht staan tal van recepten voor geparfumeerde olie.”

Werking. “Een druppel geparfumeerde olie aanbrengen op de huid is een directer en intiemer ritueel dan parfum verstuiven. Breng de olie op je pols aan”, zegt Elisabeth de Feydeau. “Daar is de huid het warmst en verspreiden de geurtoetsen zich het best.” Je kan enkel de olie aanbrengen of ze combineren met een ander parfum om zo een unieke geur te creëren. “Deze combinaties werden al in het vierde millennium voor Christus gebruikt. Die traditie leeft in het Oosten nog steeds in de vorm van vloeibare of stroperige olie.” Herontdek dit eeuwenoude, sacrale ritueel.

Balsem

Oorsprong. Vaste parfums of balsems dateren van voor de tijd dat parfums alcohol bevatten (begin van de renaissance). Ze maakten opgang in de middeleeuwen, als remedie tegen ziekten, toen de kunst om parfums te maken nog grotendeels was voorbehouden aan alchemisten. De balsem ziet eruit als pasta, bevat geen alcohol en bestaat uit één enkele geur, vaak een bloemengeur. Het parfummerk Molinard nam er begin 20ste eeuw een patent op onder de naam Concreta. Er wordt een vleugje etherische olie toegevoegd als bewaarmiddel.

Werking. De balsem wordt in de huid gemasseerd, bijvoorbeeld op de polsen, in de hals en het decolleté, in de plooi van de knie... De balsem reageert met de pH van de huid en dat resulteert in een uiterst persoonlijke geurtoets, die voor iedereen anders is. Een vast parfum kan de huid lichtgevoelig maken: je komt er dus beter niet mee in de zon. Het grote voordeel van vaste parfums? Je kan het schattige potje overal mee naartoe nemen, zodat je overdag waar nodig nog wat kan bij parfumeren.

Poeder

Oorsprong. Op het einde van de 16de en in de 17de eeuw bracht men graag geparfumeerd poeder op de haren aan, al deden de Galliërs dat al veel eerder. Maar pas in de 19de eeuw brachten de merken Caron, Coty en Guerlain fijne rijstpoeders op de markt met viooltjesof mimosageur.

Werking. Het voordeel van poeder is dat het de huid niet alleen subtiel parfumeert, maar hem ook een satijnglans geeft en fluweelzacht maakt. Ideaal voor een avondje uit! Breng het poeder aan op zones die je niet wil zien glimmen (wanneer het warm wordt en er veel volk is) of die je wil iriseren: schouders, nek, armen, decolleté.

Haarparfum

Oorsprong. Oorspronkelijk parfumeerde men hoofdzakelijk de haren. Denk maar aan de kegels die de Egyptenaren tijdens religieuze plechtigheden op hun hoofd droegen. Aan het hof van de Zonnekoning was het de gewoonte de pruik te parfumeren. Vandaag danken haarnevels hun succes aan een nieuw ritueel dat het gebruikelijke parfum aanvult.

Werking. Verstuif het haarparfum – alcoholvrij om de haarvezels niet uit te drogen – op een afstandje van je hoofd. Je kan ook een wolk verstuiven en er vervolgens doorheen stappen. De nevel laat een subtiele geur achter die vrijkomt telkens je je haar beweegt. Kan het nog vrouwelijker?

Info — In de parfumerie — Diptyque, www.diptyqueparis.fr en bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel — Ladurée, beaute.laduree.com — L’Occitane, in de winkels van het merk en op be.loccitane.com

VIRGINIE DRAELANTS

Partner Content