De nieuwe kluizenaars

Meer en meer Belgen laten achter in hun tuin een houten huisje bouwen om zich tijdelijk terug te trekken uit de wereld. Met alle comfort maar zonder radio, televisie of computer. Deze Robinsontrend zien we ook op vakantie: de vijfsterrenhotels krijgen concurrentie van boomhutten, vuurtorens en Mongoolse tenten.

Bruno Belvaux, de directeur van het domein van Chevetogne, kan het nog altijd moeilijk geloven. In de 1 meiweek van dit jaar kreeg hij liefst 30 000 bezoekers over de vloer voor zijn beurs PassionRobinson. Wat was hier dan aan de hand? Tussen de bomen lieten gespecialiseerde aannemers en ambachtslui de sprookjesachtige huisjes, bos- en boomhutten, buitensauna’s en zelfs woonwagens zien die meer en meer Belgen in hun tuin laten bouwen om zich tijdelijk uit de wereld terug te trekken. Bijna allemaal zijn ze van hout gebouwd en ze zijn niet bedoeld voor tuingereedschap, maar als leefruimte voor mensen.

“Je zou verwachten dat het grote deel van de bezoekers jonge gezinnen waren die een soort van speelhuisje willen bouwen voor hun kinderen”, zegt Bruno Belvaux. “Niets was minder waar. De meeste bezoekers waren mensen tussen 50 en 65 jaar, die zichzelf een plezier willen doen met een eigen relax- en meditatieplek in de natuur. Bij gebrek aan een eigen bos kiezen ze hun tuin. Ze richten de hut of het huisje comfortabel in om er geregeld een paar uur door te brengen. Lezen, iets drinken, tot rust komen, mediteren, een siësta houden, genieten van het alleenzijn. Met het gevoel dat ze zich, net als Robinson Crusoë, op een onbewoond eiland bevinden, ver van alle mensen en alle stress.”

De trend gaat dieper dan een terugkeer naar de natuur. Bruno Belvaux: “Het gaat hier niet om gestandaardiseerde tuinhuisjes zoals je die overal ziet, maar om constructies die eerder doen denken aan een Engelse cottage of aan een jachthuis, ergens ver weg in de bossen van Canada of Finland. We willen terug naar het gevoel van het ruwe natuurmateriaal, naar met de hand gemaakte dingen, naar de periode van vóór Ikea.”

Vooral geen elektronica

Toch zijn de nieuwe kluizenaars niet te vergelijken met hun voorouders uit de eerste eeuwen na Christus. We willen comfort: de nieuwe kluizenaarshutten moeten stevig zijn en voorzien van elektriciteit en liefst ook water en verwarming. We richten ze in met knusse fauteuils en plaids, liefst oude meubeltjes van massief hout met veel patina, een kleine koelkast en een houtkacheltje of desnoods een elektrische bijverwarming. Elektronische en audiovisuele apparaten zijn echter absoluut taboe: de radio, de televisie en de computer moeten – “ver weg” – in huis blijven. Alleen voor onze gsm maken we een uitzondering, want als nieuwe eremieten willen we natuurlijk wél bereikbaar zijn.

“Geen enkele hut die ik bouw is dezelfde, alles is maatwerk”, zegt Vincent Matthys. Zes jaar geleden richtte hij aarzelend Kazanou op, een ambachtelijk bedrijfje dat zich specialiseert in de bouw van hutten. Vandaag is zijn orderboekje meer dan gevuld. “De mogelijkheden zijn dan ook breed”, zegt hij. “Je kunt je beperken tot een boshut om tot rust te komen, maar je kunt de ruimte bijvoorbeeld ook inrichten als logeerkamer voor de kleinkinderen. Wie een zwembad bezit, kan er een originele poolhouse van maken, inclusief een veranda of een buitenzithoek. Meer en meer mensen combineren de bouw van een hut met een buitensauna en een douche. Hebben ze ook een zwemvijver of een zwembad, dan kunnen ze zich aan een meer in Scandinavië wanen.”

In tegenstelling tot de oude kluizenaars zijn de nieuwe niet arm. Voordelig zijn deze constructies immers niet. Bij Kazanou moet u bijvoorbeeld euro 1200 tot euro 1500 per m2 rekenen, inclusief de elektriciteit maar zonder de inrichting. Op de Robinsonbeurs kostte een comfortabele woonwagen voor achter in de tuin gemakkelijk euro 50.000. Zelf bouwen dus, waarom niet? Misschien hebt u uw kinderen wel geholpen bij de bouw van hun huis en kunt u na deze ervaring een kleiner bouwproject zelf aan...

Op vakantie in een boomhut

Eer u plannen gaat maken, kunt u dat nieuwe kluizenaarsbestaan eerst eens uittesten op vakantie. Aan keuze geen gebrek: het aantal vakantiemogelijk-heden die een weg-van-de-wereldgevoel combineren met hedendaags comfort, is deze zomer opvallend groot.

In vakantiepark De Wissen in Dilsen-Stokkem kunt u logeren op een kampeervlot dat langs de oude Maasarm ligt aangemeerd. De overkapping en een zeil beschermen u tegen regen, wind en inkijk. Met het vlot kunt u niet varen, maar u krijgt wel een Canadese kano ter beschikking om boodschappen te doen.

40 km meer naar het zuiden lijkt u al in Mongolië te zitten, want in domein Khangard in Stoumont kunt u met twee tot vier persoon onthaasten in een echte steppentent (ger of yurt genoemd), ingericht met Mongoolse meubelen. En in het populaire stadje Durbuy heeft La Balade des Gnomes anderhalf jaar geleden sprookjesgastenkamers geopend. Elke kamer is weggelopen uit Disneyland of uit het dorp van de Hobbits. U hebt de keuze tussen bijvoorbeeld een trollengrot, een piratenschip of de maan.

Gaat u liever naar het buitenland? In Groot-Brittannië, Ierland en Bretagne worden meer en meer vuurtorens verbouwd tot vakantieverblijven of gastenkamers. En in het Friese Harlingen is de vroegere vuurtoren een zeer succesvol hotel geworden.

Veel vakantieparken, vooral in Nederland en Frankrijk, pakken dan weer uit met authentiek ingerichte zigeunerwoonwagensals logies. U mag er weliswaar niet mee rondrijden, maar de woonwagen biedt wel een hoog vrijheid-blijheidgehalte.

Robinson kunt u met Tarzan combineren in nog een andere nieuwe vakantietrend: logeren in een boomhut. Vooral in Frankrijk en Nederland wordt er duchtig in de bomen gebouwd. Denk dan vooral niet aan het bouwsel dat u misschien ooit zelf voor uw kinderen hebt gemaakt. De vakantieboomhut 2008 is een zwevend luxeappartement bedoeld voor volwassenen die comfort eisen: meerdere kamers, elektriciteit, sanitair, douches, warm en koud water, een ingerichte keukenhoek, een terras en alle denkbare snufjes.

Het enige nadeel: de prijs

Het enige nadeel aan de nieuwe kluizenaarstrend is dat u een pak méér zult betalen dan Robinson Crusoë of Tarzan. Twee voorbeelden. Om de vuurtoren van Anvil Point in de buurt van het Zuid-Engelse Swanage (Dorset) vier dagen als vakantiehuis te huren, betaalt u in september voor 4 personen 682 pond (ongeveer euro 863). In het hippe Saint-Paul de Vence verhuurt de Belgische Diane Van den Berge comfortabele boomhutten in de Provençaalse natuur: een hut van twee personen kost tussen 1 mei en 30 september euro 1350 voor een weekje.

Dan is het als test wellicht voordeliger gewoon uw oude tent van de zolder te halen en met de kleinkinderen in de tuin te kamperen: dat is ook een ervaring die zowel zij als u niet snel zullen vergeten! n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content