De mooiste van het feest

U wilt zich opmaken voor een avondje uit, maar u geeft liever geen fortuin uit aan make-up? En u wilt er vooral niet als een wandelende kerstboom uitzien! Enkele tips van een professionele visagiste.

Ik wil niet al te veel producten kopen voor die ene avond. Wat heb ik zeker nodig?

Uw ogen zijn de absolute blikvangers van uw gezicht. Die moet u dus extra benadrukken. De eindejaarstinten voor make-up zijn brons en goud. Ze geven meteen een feestelijke toets. “Brons en goud staan iedereen goed en reflecteren bovendien subliem het licht”, zegt Sigrid Volders, make-up artist bij Chanel. “Breng ze gelijkmatig aan over het hele ooglid.”

Waar moet ik op letten bij make-up die het kunstlicht moet doorstaan?

“Wees spaarzaam met glans en glitters”, raadt Sigrid Volders aan. “Breng iriserend poeder enkel op het bewegende ooglid aan of op de jukbeenderen om het licht te vangen.” Maar niet op beiden als u niet voor kerstboom wilt doorgaan! “Kijk uit met matterend poeder dat uw teint er vaal kan doen uitzien. Een heel dun laagje op de T-zone volstaat.” Vergeet ook niet dat uw teint onder kunstlicht donkerder lijkt. Breng royaal oplichtend poeder aan op de schaduwzones van uw gezicht, rechtstreeks op uw dagcrème of op uw fond de teint. Kies fond de teint die een toon lichter is dan gewoonlijk.

Hoe maak ik me feestelijk op zonder te overdrijven?

Een vleugje glans volstaat. Ga voor fijne, zachte texturen die over uw huid glijden. “Als u uw ogen accentueert, kies dan een lichte lippenstift”, zegt Sigrid Volders. “En omgekeerd: opgemaakte lippen vragen om ogen en jukbeenderen die er naturel uitzien. Laat uw handen de show stelen met een elegante nagellak. ’s Avonds zijn dieprode tinten het mooist.”

Ik ga dansen (en dus zweten). Hoe zorg ik ervoor dat mijn make-up houdt?

“Of u nu oogschaduw draagt of niet, u kunt de wimperrand accentueren met waterproof eyeliner”, gaat Sigrid Volders verder. Hetzelfde geldt voor mascara. Enkel met waterproof bent u zeker dat uw make-up houdt. Voor de teint: hydrateer uw huid, maar vermijd rijke texturen die alles wat u erop aanbrengt doen uitlopen. Uw ogen kunnen wat rood worden: breng daarom een neutrale basis op uw ooglid aan zodat uw oogschaduw gelijkmatig verdeeld blijft. Als u snel bloost, gebruik dan niet te veel blush en neem antitalgdoekjes mee tegen het glimmen.

Moet ik mijn oogschaduw afstemmen op mijn outfit?

Neen. Maar kies voor een feest niet voor natuurlijke tinten. Met kastanjebruin, oudgoud, brons en koper zit u zeker goed. Als u een smaragdgroene jurk draagt, ziet bijpassende oogschaduw er als snel goedkoop uit.

Welke kleur nagellak kies ik? En moet ik die afstemmen op mijn jurk?

“Kies een kleur met een mooie glans”, raadt Sigrid Volders aan. Ook al mag u met de eindejaarsfeesten uit de bol gaan, hou het toch vooral op stijlvolle kleuren. Rode nagellak kunt u afstemmen op de kleur van uw jurk. Tot voor kort werden vinger- en teennagels niet in dezelfde kleur gelakt. Maar de mode houdt van verandering en dus is identieke nagellak op handen en voeten weer helemaal in, net als in de fifties! Dé modekleuren van dit moment: goud, granaatrood, bordeaux en chocoladebruin.

En mijn lippenstift?

“Als u uw make-up accentueert door een sobere outfit te dragen, vestig dan de aandacht op uw lippen met een donkerrode lippenstift.” Als uw ogen of uw jurk alle aandacht verdienen, hou het dan bij een lipgloss.

Glitters na vijftig. Is dat wel een goed idee?

“Zolang u niet overdrijft en ze slechts op enkele plaatsen aanbrengt, kan het gerust, zeker voor een feest”, verzekert Sigrid. Breng ze aan op uw decolleté, schouders, handen en/of armen. Als u een jurk met blote rug draagt, kan het ook in de nek.

Hoe laat ik mijn kapsel er feestelijk uitzien zonder bij de kapper langs te gaan?

Of u nu kort of lang haar hebt, hou uw gelaat vrij, geeft Sally Brooks – raadgevend kapster bij Nivea – als tip mee. Een wolkje haarlak om alles in vorm te houden en klaar! Om te vermijden dat uw haar moeilijk te stylen is, wast u het best de avond voordien. Een discreet juweel geeft uw kapsel een feestelijke en speelse toets. Voor lang en halflang haar kunnen feestelijke haarspelden wonderen doen. Voor kort haar staat een haarband zoals in de Golden Twenties leuk. Voor de durvers zijn er dit jaar veertjes en voile. En waarom geen parel-ketting als diadeem?

Info: in de parfumerie – Nuxe, bij de apotheker of drogist – UNE, bij Di en Inno.

Virginie Draelants

Partner Content