De Mexicaanse griep in 12 punten

Sinds de eerste gevallen afgelopen maart vastgesteld werden, heeft A/H1N1 al heel wat ophef veroorzaakt. Maar wat moeten we precies weten over de nieuwe griep? Dr. Reynders, strategisch coördinator van de cel Influenza, legt het uit.

De Mexicaanse griep wordt veroorzaakt door een nieuw virus dat samengesteld is uit genen van varkens, vogels en mensen. Omdat het in enkele weken de wereld rondging, trokken lokale en internationale gezondheidsinstanties meteen aan de alarmbel. Het nieuw virus wordt nauwlettend in de gaten gehouden om te kunnen anticiperen op de ontwikkeling ervan, om het te kunnen bestrijden en mensen er tegen te kunnen waarschuwen zonder paniek te zaaien. Volgend lexicon verduidelijkt een en ander.

1. Vaccinatie

Het vaccin tegen de gewone griep biedt geen bescherming tegen de Mexicaanse griep en omgekeerd. Risicopersonen zullen zich dus twee keer moeten laten inenten, waarbij tussen de inentingen wat tijd gelaten moet worden. “De samenstelling van de risicogroepen is niet definitief en kan veranderen naargelang van de ontwikkeling van het virus, naarmate het meer of minder agressief wordt.” Het vaccin tegen de Mexicaanse griep zal begin dit najaar beschikbaar zijn.

2. Verspreiding

Zoals we deze zomer konden zien, verspreidt het virus zich vrij gemakkelijk onder mensengroepen: tijdens openluchtfestivals, zomerkampen en dergelijke. “Het wordt overgedragen van mens op mens maar niet meer dan de gewone griep. Het verschil is dat niemand al immuun is voor dit virus, omdat het nieuw is, en het daarom ‘beter’ overgedragen wordt.

3. Besmetting

Een patiënt is 24 uur voor het begin van de symptomen besmettelijk tot 5 à 10 dagen erna.

4. Symptomen

De tekens waarop u moet letten, zijn: hoest, meer dan 38°C koorts, een algemeen ziek gevoel, spierpijn,...

5. Isolering

Ga niet naar de dokter als u denkt dat u A/H1N1 heeft! Bel hem en laat hem bij u komen. Op die manier besmet u niet de hele wachtkamer. Als bevestigd wordt dat het om A/H1N1 gaat, blijft de zieke zo lang mogelijk geïsoleerd: hij/zij gaat niet werken, winkelen, gaat niet uit.

6. Preventie

Het virus wordt meestal overgedragen door de handen (handdrukken, liftknoppen, geld, deurklinken). “Als preventieve maatregel kunt u dus zorgvuldig de handen wassen met een normale zeep of een hydro-alcoholische oplossing.” Het virus kan ook overgedragen worden via de lucht: hoesten, niezen, spuwen,...

7. Behandeling

Er zijn twee doeltreffende antivirale geneesmiddelen: oseltamivir en zanamivir. De meeste patiënten genazen zonder probleem. Tot nu toe waren de dodelijke slachtoffers al verzwakt door andere ziekten.

8. Mutatie

Zal het virus muteren? “Wisten we dat maar! Het kan muteren in de herfst, winter of lente. Terwijl het van mens op mens overgedragen wordt, ontwikkelt het virus zich. Dat is zorgwekkend en we moeten dan ook goed opletten. En als het muteert, is niet zeker dat het kwaadaardiger zal zijn.”

9. Weerstand

Als het virus muteert, kan een nieuwe variant van het virus ontstaan met een gen dat bestand is tegen de geneesmiddelen. “Voor het ogenblik is dat niet het geval en we weten nog niet of dat zal gebeuren.”

10. Reizen

Mogen we nu niet meer op vakantie gaan of in groep reizen? “Zelfs als u tot een risicogroep behoort, ben ik geneigd te zeggen dat het voor het ogenblik geen zin heeft om uw plannen te wijzigen of uit te stellen. Het is echter wel belangrijk dat u de symptomen herkent. En probeer ter plaatse de gegevens van een arts te bemachtigen.”

11. Masker

Zieken wordt aangeraden om een masker te dragen, vooral in aanwezigheid van andere mensen. “Het masker moet minstens om de 3 tot 4 uur gewisseld worden. De bedoeling ervan is om het besmettingsgevaar aanzienlijk te verkleinen door de speekseldruppeltjes als gevolg van het hoesten tegen te houden, enz.” Maar het is geen ondoordringbare muur tegen het virus.

12. Opzettelijk

Via een besmet persoon opzettelijk de Mexicaanse griep oplopen om immuun te worden? “Geen goed idee! Als het dodenpercentage als gevolg van de griep bijvoorbeeld 1/1 000 is, wil dat zeggen dat als 1 000 mensen zich vrijwillig laten besmetten, statistisch gezien één van hen zal sterven!” n

Om op de hoogte te blijven, surf naar www.influenza.be of bel naar het Call Center Influenza van maandag tot vrijdag van 8 u. tot 17 u. en in het weekend van 9 u. tot 17 u. op het gratis nummer 0800 99 777.

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content