De leukste tips van Belgische Newyorkers

Belgen die New York omarmden, verklappen hier hun aanraders, doetips en adresjes die je in toeristische gidsen nauwelijks aantreft.

De voordelige theatertickets van Jacqueline Goossens

Jacqueline Goossens woont al 31 jaar in New York en is de bekendste New Yorkcolumniste in de Belgische pers. Haar volgend boek verschijnt in de lente van 2012 bij Lannoo: Dit is niet New York: de iconen voorbij.

Voor een goed overzicht van de shows kunt u de weekbladen Time Out en The Village Voice consulteren. Op vrijdag is het Arts and Leisure-katern van The New York Times nuttig. In de gratis dagbladen AM en Metro staan vaak ook korte lijsten van originele dingen die die avond te doen zijn.

Theatertickets boekt u best bij TKTS (onder meer op Times Square en in South Street Seaport). U moet er voor in de rij staan en het is niet zeker dat u aan tickets voor de show van uw keuze zult geraken. Maar u kunt er wel 25 tot 50 % mee besparen!

Nog meer insidetips op Jacquelines website: www.jacquelinegoossens.com

De daken van Esther Perel

De Belgische psychologe Esther Perel woont op Fifth Avenue.

Probeer een zonsondergang mee te maken van op een dak. Fantastisch! Mijn vriend woont op de 27ste verdieping en kan van op zijn dak een panorama van 360 graden zien. Een alternatief is het dakterras van het bekende Rockefeller Centre (drink er een koffietje, want de andere dranken zijn belachelijk duur).

Grote musea als het Metropolitan en het MOMA (Museum of Modern Art) zijn ook ’s avonds open. Dan heerst er een bijzondere sfeer.

Het liefst ga ik naar restaurants waar de Newyorkers zelf komen. Mijn favorieten: Freemans (Rivington Street op het einde van Freeman Alley), Gitane (242 Mott Street) en Bar Piti (hoek 6th Avenue en Bleecker Street).

De fietstocht van Leen Provost

Leen Provost is voorzitster van de afdeling New York van de organisatie Vlamingen in de Wereld. Ze woont met haar man al 27 jaar op een uurtje rijden van Manhattan.

Als we vrienden op bezoek hebben, starten we aan de George Washington Bridge voor een fietstocht van een halve dag. Langs de Hudson fietsen we helemaal naar Battery Park, het meest zuidelijke punt van Manhattan (onderweg stoppen we om te kijken naar de wederopbouw van Ground Zero). Via Wall Street rijden we over Brooklyn Bridge naar de wijk Brooklyn Heights. Tijd voor een drankje op één van de vele terrasjes.

Terug over Brooklyn Bridge naar Manhattan, zo door China Town en dan via Central Park terug naar ons vertrekpunt. Elke keer weer: geweldig!

De liefdes van Nancy Monie

Lezeres Nancy Monie noemt zichzelf een “Newyorkverslaafde”. Ze verblijft er geregeld, heeft er al eens drie maanden gewerkt en hoopt er ooit permanent te wonen.

Ik neem heel graag de metro naar Brighton Beach, de Russische wijk van Brooklyn. Daarna loop ik langs de dijk naar de permanente kermis van Coney Island. Altijd goed voor magische momenten.

Mijn favoriete eetadresjes: restaurant La Bottega (in het Maritime Hotel, 88 9th Avenue) en koffiehuis Doughnut Plant (379 Grand Street, voor de donuts in orginele smaken zoals lavendel en crème brûlée).

De musts van Jeanfrançois Prins

Sinds negentien jaar verblijft jazzmusicus Jeanfrançois Prins vaak met zijn vrouw, jazz-zangeres Judy Niemach, in hun pied-à-terre in de Bronx (“ik ben er de enige blanke man”). Ook dit jaar speelt hij op het gratis Tribute Concert voor de slachtoffers van 9/11.

Wandel langs Broadway vanaf de 110de straat tot Battery Park. Je loopt hier van noord naar zuid en van west naar oost. Verrassend!

Wandel over de High Line, de nieuwe oase in Manhattan. Op een afgedankte bovengrondse spoorlijn is een park aangelegd (mét loungestoelen!). Je wandelt in een soort van jungle tussen de wolkenkrabbers (nu al 2,33 km van West 12th Street tot West 14th Street).

De St Peter’s Church (Lexington Avenue 619) is de kerk van de jazzmusici in New York (ik ben er getrouwd!). Geregeld gratis concerten (www.saintpeters.org).

Mijn favoriete restaurants: The Noho Star (hoek Bleecker Street en Lafayette Avenue: Amerikaanse en Aziatische fusion) en Mercadito Grove (hoek 7th Avenue en Grove Street, heerlijk Mexicaans!).

In de wijk West Village vind je tal van kleine jazzclubs. Onder meer de Fat Cat (75 Christopher Street), 55 Bar (55 Christopher Street) en Small’s (183 West 10th Street).

Op de hoek van 7th Avenue South en Greenwich Avenue vind je het laatste spontane gedenkteken voor de slachtoffers van 9/11.

De feestdagen van Kathleen Bertier

Lezeres Kathleen Bertier woonde met man en zoontje tien jaar in de regio New York. Vandaag verblijft ze er nog geregeld.

Probeer New York te bezoeken rond feestdagen zoals Thanksgiving (laatste donderdag van november), Halloween (31 oktober), St Patrick’s Day (17 maart) of Independence Day (4 juli). De parades in de straten zijn gewoon schitterend!

Ga op zondagmorgen (van 9 tot 11) naar de dienst in de Abyssinian Baptist Church in Harlem (132 Odel Clark Place, www.abyssinian.org): dat is pas een viering (gospel, actie, zang en dans)!

Mis zeker The Frick Collection (1 East 70th Street) niet. Dit museum herbergt een privé-collectie van Europese meesterwerken. En wees trots dat “onze” kunstenaars Jan Van Eyck, Pieter Bruegel en Antoon Van Dyck hier hangen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content