De lekkerste wintervitaminen

In de winter kunnen we wat extra vitaminen, antioxidanten, voedingsvezels en omega 3-vetzuren goed gebruiken. Met onze recepten worden die ook nog superlekker en verwarmend voor lijf en leden!

Toscaanse maaltijdsoep met brood en kaas

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen: l 125 g gedroogde witte bonen l 1,3 l runderbouillon l 30 g gerookt spek l 30 g gekookte ham l 2 teentjes knoflook l 1 rode ui l 1 tak groene selderij l 1 wortel l 2 eetlepels gehakte peterselie l 300 g boerenkool l 500 g groene kool l 250 g snijbiet l 1 aardappel l 150 g tomaten l 4 eetlepels olijfolie l zout l peper van de molen l 2 dikke sneden boerenbrood l 2 eetlepels versgemalen Parmezaanse kaas.

1. Laat de gedroogde bonen 1 nacht weken in water. Doe ze dan in een pan met het spek en de ham. Voeg de bouillon toe en laat 1 uur koken op een zacht vuurtje.

2. Maak alle groenten schoon. Pers het knoflook uit. Hak de ui, de selderij en de wortel grof, de boerenkool, de groene kool en de snijbiet fijn. Snijd de geschilde aardappel in blokjes. Pel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.

3. Verhit de olijfolie in een tweede pan. Laat er het geperste knoflook, de ui, de selderij, de wortel en de peterselie gedurende 10 minuten in stoven. Voeg de boerenkool, de groene kool, de aardappel en de tomaten toe. Dek de pan af, laat 15 minuten sudderen en doe er dan de snijbiet bij.

4. Neem het spek en de ham uit de eerste pan. Schep er dan 2/3de van de bonen uit en pureer ze fijn met een mixer. Voeg de puree bij de groenten in de tweede pan en laat alles 30 minuten zachtjes koken.

5. Haal de rest van de bonen uit de eerste pan. Giet het kookvocht bij de soep. Laat nog enkele minuten koken en voeg de uitgelekte bonen toe. Dek de pan af en laat nog 5 minuten sudderen. Proef de soep en breng ze op smaak met peper en zout.

6. Leg een snee brood in elk diep bord, giet er de soep over en bestrooi met de kaas.

Altijd negen groenten

l Deze forse soep is bij uitstek geschikt voor een echte sneeuw- en vriesdag of voor na een lange winterwandeling.

l In deze soep kunt u gemakkelijk resten van groenten verwerken, maar let erop dat u altijd aan negen verschillende soorten komt (gerekend zonder de peterselie en het knoflook). De boerenkool bijvoorbeeld kunt u perfect vervangen door andijvie, de snijbiet door prei.

Paprikaroomsoep

Ingrediënten voor 2 tot 4 borden: l 1 kg gele paprika’s l 1 ui l 20 g boter l 1 knoflookteentje l 3 dl kippen- of runderbouillon l 2 koffielepels azijn l 100 g room l 2 koffielepels zoet paprikapoeder l zout l peper van de molen l bladpeterselie voor de garnering.

1. Maak de paprika’s schoon en hak ze grof. Snipper de ui fijn. Fruit al deze groenten in de boter. Voeg het uitgeperste knoflook toe en laat 2 min. stoven.

2. Voeg de bouillon en de azijn toe en laat 15 minuten zachtjes koken. Mix de soep fijn en duw ze door een zeef.

3. Doe de soep weer in de pan met de helft van de room. Voeg het paprikapoeder, zout en peper toe en laat nog even zachtjes doorkoken.

4. Klop de rest van de room met een garde (of staafmixer) door de soep. Versier ze met bladpeterselie.

Nog lekkerder!

l Paprika’s kunt u vervangen door andere verse groentemengsels: prei + aardappelen, witloof + knolselderij, wittekool + wortelen.

l Voor een wintersoep mag u gerust 650 g groenten gebruiken voor 1 liter bouillon.

Gevulde zalm in bladerdeeg met amandelen

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen: l 200 g kabeljauwfilet l 1 eetlepel droge witte wijn l 1 eetlepel citroensap l 1 eetlepel gehakte peterselie l 75 g room l 50 g verse kaas l 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg l 2 zalmfilets van elk 125 g l 1 eierdooier l 1 eetlepel amandelschilfers l zout, peper van de molen.

Voor de saus: l 1/4 komkommer l 100 g natuuryoghurt l 50 g zure room.

1. Snijd de kabeljauw in blokjes en voeg de wijn, het citroensap, zout en peper toe. Roer en laat het mengsel een kwartier opstijven in de diepvriezer.

2. Mix het mengsel fijn. Roer er de gehakte peterselie, de room en de kaas door en zet weg in de koelkast.

3. Rol het bladerdeeg uit en snijd er 2 rechthoeken uit die driemaal zo groot zijn als de zalmfilets.

4. Leg wat van het kabeljauwmengsel op het midden van elke rechthoek. Leg er een zalmfilet op, kruid met peper en zout en dek af met de rest van het kabeljauwmengsel. Rol het deeg op.

5. Roer de eierdooier los met wat water. Kleef de 2 deegpakjes goed dicht met het ei en strijk er elk deegpakje mee in. Bestrooi met de pakjes met amandelschilfers en laat ze 30 min. bakken in een voorverwarmde oven van 180 °C.

6. Maak ondertussen de saus: verwijder de pitjes uit de komkommer en rasp het vruchtvlees. Meng dit met de yoghurt, de zure room, een scheutje citroensap en peper en zout naar smaak.

7. Versnijd elk deegpakje in partjes van 4 cm en dien ze op met de saus.

Met elke vette vis

l Voor de verandering kunt u de zalm- filets vervangen door andere vette vis: dunne plakjes verse tonijn of doornhaai of filets van verse makreel of heilbot.

l Gewokte groenten (prei, wortel, witloof, courgette...) vormen hierbij een lekker garnituur.

Exotische banaanrolletjes met karamelsaus

Ingrediënten voor 2 personen: l 2 bananen l 1 groot rijstvel l 4 eetlepels boter + 1 eetlepel voor het bakken l 4 muntblaadjes l 1 carambola (sterfruit) l 60 g suiker l 1 eetlepel zoete witte port l muntblaadjes voor de garnituur.

1. Laat het rijstvel 1 min. in lauw water wellen. Snijd het in 4 driehoeken en leg deze tussen twee vochtige keukendoeken.

2. Pel de bananen en snijd ze overlangs doormidden. Leg een muntblaadje op elke helft en wikkel de halve bananen in een rijstvelletje.

3. Bak de banaanrolletjes in een koekenpan met antikleeflaag in wat boter en houd ze warm. Snijd de carambola in stervormige plakjes.

4. Laat de suiker en de 4 eetlepels boter op een vrij hevig vuur oplossen tot u een goudgele vloeistof verkrijgt. Haal het pannetje van het vuur en blus de karamel met de witte port.

5. Verdeel de saus over de borden, schik er de banaanrolletjes op en versier met het sterfruit en muntblaadjes.

In oosterse winkels

l Rijstvelletjes zijn flinterdun. Ze bestaan in meerdere formaten en u vindt ze in speciaalzaken van oosterse ingrediënten. U kunt ze ook vervangen door velletjes brickdeeg.

l U verhoogt het vitaminegehalte als u partjes verse appel of peer 1 minuutje mee laat koken in de karamel. n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content