De laser lost huidproblemen op

De laserstraal vindt steeds meer toepassingen in de geneeskunde. Zo ook in de dermatologie.

Als huidspecialiste in het Brusselse Sint-Pieterziekenhuis behandelt dokter Nathalie Rooseleer haar patiënten vaak met de vaatlaser.

“Ik maak daarbij gebruik van een zogenaamde KTP-laser”, legt dokter Rooseleer uit. “Die zendt een krachtige, zuivere bundel van groen licht uit, dat geabsorbeerd wordt door de rode structuren in de huid, meer bepaald door het hemoglobine in de bloedvaatjes, waardoor deze coaguleren en de te behandelen regio geleidelijk aan bleker wordt. Op die manier kan de vaatlaser gebruikt worden voor afwijkingen waarbij de haarvaatjes in de huid uitgezet en/of te talrijk zijn.”

Rode bloedvaatjes in het gelaat

“De meest voorkomende indicatie voor de vaatlaser is couperose. Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door broosheid van de haarvaatjes in het gelaat. De laserbehandeling vergt gemiddeld 4 tot 5 sessies met een interval van 4 tot 6 weken. Nadien volgt een onderhoudsbehandeling van 1 tot 2 sessies per jaar, bij voorkeur in de herfst en de winter. Want blootstelling aan de zon kan donkere vlekken (hyperpigmentatie) doen ontstaan.

Ik voer dit soort behandelingen al ruim 10 jaar uit en de resultaten zijn heel bevredigend. Om de kans op recidive zo klein mogelijk te houden, vullen wij de laserbehandeling aan met enkele eenvoudige aanpassingen in de levenshygiëne.

l Het gebruik van een volledig afschermende zonnecrème (écran total) is noodzakelijk, zelfs in België en in de winter!

l Deze crème moet regelmatig opnieuw aangebracht worden.

l Alle factoren die roodheid in het gelaat (flush) uitlokken, moeten vermeden worden: te warm of te gekruid eten, stress,...”

Wijnvlekken

Een andere afwijking die voor een behandeling met een vaatlaser in aanmerking komt, is de zogenaamde wijnvlek. Dit is een aangeboren, lokale ontwikkelingsstoornis van de huid, waarbij de hoeveelheid bloedvaatjes massaal toeneemt. Bij de geboorte zijn deze bloedvaatjes vlak en licht- tot donderrood. Op latere leeftijd kan het oppervlak onregelmatig worden en een paarse kleur krijgen. Een laserbehandeling van een wijnvlek vergt meestal meer behandelingen dan die van couperose. In sommige gevallen zal de vlek niet volledig verdwijnen, maar wel voldoende verlichten zodat ze gemakkelijk met make-up kan weggewerkt worden.

Ook hemangiomen kunnen met een vaatlaser behandeld worden. Ook hier gaat het om een afwijking waarbij een grote hoeveelheid kleine bloedvaatjes opduiken in de huid.”

Een prikkend gevoel

“Een behandeling met een vaatlaser is niet pijnlijk. De patiënt heeft enkel een draaglijk, prikkend gevoel. Wanneer we vaatlaserbehandelingen uitvoeren bij kinderen, gebruiken we een verdovende zalf. Net na een behandeling kan de huid enigszins rood en gezwollen zijn, maar dat verdwijnt reeds na enkele uren. De patiënt kan meteen daarna gaan werken, zich schminken,...”

Rimpels en littekens

Fijne rimpels en acnelittekens in het gelaat kunnen behandeld worden met een verdampende laser. Men spreekt in dit geval van laserresurfacing. Door de absorptie van het laserlicht door het water in de huid (70 % van onze huid is water!) wordt de opperhuid laag na laag verdampt. Door het daarop volgende herstel en de toename van bindweefsel in de onderliggende huidlagen wordt de huid strak getrokken. Zo verdwijnen of verzwakken de rimpels.

Acne kan soms diepe putjes in de huid nalaten. Door met de laser de opperhuid rondom de diepe littekens gedoseerd te verdampen, wordt een gladdere huid bekomen. Voorwaarde voor de behandeling is wel dat de acne zelf volledig verdwenen is. Een behandeling met dit soort lasers is pijnlijker en vergt daarom minstens een plaatselijke verdoving. Een mogelijke nevenwerking is het ontstaan van littekens bij mensen die daar aanleg toe hebben of van lichte vlekken (de dokter spreekt dan van hypopigmentatie) of donkere vlekken (hyperpigmentatie).

Te veel haar en tatoeages

Overbeharing is meestal niet het gevolg van een ziekte, maar wordt bepaald door aanleg. Ook na de menopauze ontstaat bij sommige vrouwen een vorm van overbeharing. Met de pigmentlaser kan hieraan verholpen worden. Bij het gebruik van dit soort laser is meestal geen verdoving nodig. Na afloop wordt soms wel een verkoelende gel of een coldpack op de behandelde plaats aangebracht.

Met hetzelfde soort laser kunnen ook tatoeages verwijderd worden. In de praktijk zijn donkere kleuren (zwart en blauw) goed te verwijderen. Maar felle kleuren (vooral groen) zijn weerbarstig.

Puur esthetisch?

“Niettegenstaande de meeste patiënten dit soort behandelingen laten uitvoeren omwille van sociale redenen, beschouwt het Riziv ze nog steeds als esthetische ingrepen en is er geen terugbetaling voorzien. In een openbaar ziekenhuis zoals Sint-Pieter betalen de patiënten euro20 euro voor de raadpleging, (die wél gedeeltelijk terugbetaald wordt) en ongeveer euro40 voor de laserbehandeling”, besluit dokter Nathalie Rooseleer.

In privéinstellingen kan deze prijs helaas een stuk hoger liggen. Informeer u dus op voorhand indien u onaangename verrassingen wilt vermijden! n

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content