De juiste kleuren maken ons gelukkiger

Kies voor muren, meubels en accessoires kleuren die u écht een goed gevoel geven en uw woning wordt een veel aangenamere plek. Bewijzen zagen we in een appartement en in een woning waar de bewoners een beroep deden op een kleurenconsulente.

Allemaal hebben we een onbewuste voorkeur voor bepaalde kleuren die het verschil kunnen maken tussen ons goed en ons slecht voelen – zeker in de donkere maanden van het jaar. Wie van warme kleuren houdt, voelt zich depressief tussen blauw en paars. En omgekeerd!”

Aan het woord is Karin Cleymaet, een kleurenconsulente voor het interieur (www.saffraan.be). Aan de hand van gesprekken, knipsels, catalogussen, kleurenstalen, stoffen en reproducties probeert ze te achterhalen welke kleuren bij de bewoners passen. Op basis daarvan doet ze voorstellen voor de muren, vloeren, meubels, accessoires enz. Als de knopen zijn doorgehakt, krijgen de bewoners kleurcodes mee voor de aankoop van de juiste verf en een kleurkaart om accessoires te vinden in dezelfde tint.

“Dat betekent niet dat alles moet veranderen”, zegt de consulente. “Vaak kun je voor weinig geld een heel nieuw effect krijgen, als je de muren en één meubelstuk in de juiste kleuren verft en verder alleen kleine accessoires in dezelfde tint koopt”.

Twee van Karins klanten toonden Plus Magazine welke uitwerking nieuwe kleuren in hun interieur op hun gemoedstoestand hebben.

Het appartement van acteurBen Van Ostade

24 jaar geleden kocht acteur Ben Van Ostade (dit najaar onder meer te zien in de nieuwe VTM-series De Rodenburgs en David) een appartement op de hoogste verdieping van een pand aan de Scheldekaaien in Antwerpen. Behalve de ruimte en het prachtige uitzicht op de stroom was er eigenlijk niets. “Het was een echt duivenkot“, lacht hij. “Om geld te sparen heb ik zelf heel wat geklust en een supergoedkope keuken geïnstalleerd. Ik heb hier graag gewoond, maar de voorbije jaren raakte het appartement echt uitgeleefd. De mankementen begonnen zich in een sneeuwbaleffect op te stapelen. Mijn eerste idee was: ik ga dit verkopen want er zijn te veel kosten aan. Uiteindelijk heb ik al mijn spaargeld bijeengeraapt en geopteerd voor een grondige verbouwing. Ik heb zelf een plan uitgetekend, maar besefte al snel dat de kleurenkeuze heel belangrijk zou zijn. Indertijd had ik de meeste muren geverfd in eierschaalwit, maar dat oogde nu saai. Ik ben begonnen stroken verf in meerdere kleuren op de muren aan te brengen om het effect te zien. Maar ik kon gewoon niet beslissen en heb toen een beroep gedaan op Karin.”

“Ik voelde bij Ben een afkeer van paars en gelijkaardige tinten”, vertelt de kleurenconsulente. “Witte muren zag hij wel zitten, maar dan in combinatie met felle kleurtoetsen. Hij had alleen schrik dat de kleuren aan de muur te bepalend zouden zijn voor de keuze van de nieuwe meubelen en accessoires die hij wil kopen.”

EEN PERMANENT VAKANTIEGEVOEL

Na de dakisolatie en de grondige verbouwing bestaat het appartement uit een strakke benedenverdieping en twee mezzanines boven elkaar. De benedenruimte omvat onder meer een hightech kookeiland, een buffetkast die een hele wand vult, een houten tafel en een vloerspiegel (een must voor een acteur!). Op de eerste mezzanine bevinden zich een eethoek, een zithoek met een bankstel van zwarte stof, een tv-scherm, boekenrekken en binnenkort ook een piano. De hoogste mezzanine herbergt de slaap- en de badkamer.

n Op aanraden van Karin heeft de eigenaar gekozen voor veel witgeverfde muren. Wit komt ook terug in de gordijnen en de verlichtingselementen. Samen met de keuze voor een beperkt en strak meubilair, doet het wit de ruimte groter lijken.

n Let op de combinatie van wit met getint grijs. Het grijs is gebruikt voor drie wanden en de trap. De combinatie accentueert zowel de verticale als de horizontale lijnen. Karin Cleymaet: “De basis van dat grijs is gele verf waaraan wit, zwart en een beetje rood pigment zijn toegevoegd. Het oogt niet koud, maar juist heel warm. Het laat probleemloos een mix met kleuraccenten toe en het past bij Bens persoonlijkheid. Hij is een warm mens die houdt van soberheid.”

n Hierbij komen accessoires in felle of donkere kleuren, die moeten tegengewicht bieden aan het wit. Ben is nog op zoek naar flink wat kleuraccenten zoals donkere kussens voor de eetstoelen, vazen, een bijverlichting en een keukenservies in een felle kleur. Het frame van de grote spiegel en de houten tafel moet hij in een donkere tint schilderen.

n “Bezoeken, overlegvergaderingen.... er is heel wat tijd over heengegaan eer we het over alles eens waren”, lacht de acteur. “Karin heeft me leren kijken met andere ogen en ook gedwongen tot keuzes. Ik ken nu mijn basiskleuren en weet wat ik moet zoeken als ik nieuwe spullen wil. Tijdens de verbouwing heb ik tien maanden elders gewoond. Het was wennen toen ik terugkeerde. Maar als ik nu van een drukke dag thuis kom, krijg ik altijd

weer een vakantiegevoel.”

De keuken van Els en Raf De Jong

Met hun twee kinderen wonen Els en Raf De Jong uit Rijkevorsel (foto rechtsboven) in een villa van 45 jaar oud. Gewapend met de adviezen van Karin Cleymaet hebben ze de kleuren en een deel van het interieur gerenoveerd. In de keuken wilden ze de kosten beperkt houden. Die was voordien helemaal wit, zowel de muren als de keukenkasten en het aanrecht. Alleen de zwarte tafel en dito stoelen boden een kleuraccent.

EEN RUIMTE DIE JE ZIN DOET KRIJGEN IN DE DAG

Met relatief weinig kosten oogt de keuken nu heel anders. De vloer, de dampkap en de spoelbak werden vervangen. De deur naar de woonkamer werd weggehaald, zodat de keuken meer licht krijgt en groter lijkt. Verder is alles het werk van verf. De keukenkasten werden opnieuw wit gelakt, maar dan wel mat wit in plaats van de vroegere hoogglans. De scheidingsmuur met de woonkamer is geverfd in een fris groen dat ook veel geel bevat. Het contrasteert met het getinte grijs van de andere muren en een deur. Beide kleuren gaan echter mooi samen met het zwart van de tafel en de stoelen.

n “In dit grijs is hetzelfde gele pigment gemengd als in het groen. Het geel vormt dus een bindmiddel tussen de twee”, legt Karin Cleymaet uit. “Bovendien laat dit warme grijs het groen goed uitkomen. Het verwijst ook naar de grijstinten die gebruikt zijn voor de woonkamer waarmee de keuken nu bijna een eenheid vormt door het wegvallen van de deur.”

n “Ik ondervond snel dat Raf en Els zich goed voelen bij warme kleuren en bij kleurcontrasten. In actieve kamers zoals de keuken en de badkamer kozen ze voor een scherp contrast, in rustige ruimten zoals de woon- en de slaapkamer voor subtiele contrasten”.

n “Alle bezoekers zijn jaloers op de sfeer van onze keuken”, zegt een opgetogen Els. “Vroeger was ze eentonig – gewoon functioneel en niets méér. Nu is ze heel fris en levendig. De kleuren werken écht! Ze doen ons ’s morgens zin krijgen om er die dag tegenaan te gaan, zelfs als het buiten regent. Ik wilde géén te fel groen uit schrik dat snel beu te zijn. Met de kleurkaart van Karin in de hand, kon ik op zoek gaan naar placemats en plantenpotjes in exact dezelfde groentint. Het is immers heel moeilijk om de juiste tint te onthouden”. n

Ludo Hugaerts – Foto’s Michel Wiegandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content