De iPad: echte of valse messias?

Een diagonaal van 25 cm en een gewicht van 700 gram. Maakt het meest gehypte scherm ter wereld zijn beloften waar? Wij hebben het getest.

De eerste versie van de iPad is een schitterende machine om via een draadloze verbinding (wifi) op het internet te surfen en te mailen. Andere basisfuncties: muziek met iTunes, een kalender en een agenda die allebei heel goed gemaakt zijn, een vrij elementair notitieblokje en toepassingen om foto’s en video’s te bekijken.

Toegang vrij

Om meer met uw iPad te kunnen doen, moet u naar de onlinewinkel, naar het downloadplatform van Apple met duizenden toepassingen. Sommige zijn gratis, andere moet u betalen (2 tot 10 euro per stuk). In minder dan 5 minuten hebt u een account bij de AppStore van Apple geopend (met uw kredietkaart) en kunt u applicaties downloaden.

3G: de vrijheid

Als u overal wilt surfen, zelfs ver van een wifi-antenne, hebt u de iPad met 3G en een microsimkaart nodig. Een maandabonnement van 15 euro (750MB) volstaat om te surfen, mails (zonder bijlagen) uit te wisselen en toepassingen te downloaden. Wilt u met foto’s en video’s werken, dan neemt u er een van 25 euro (1,5GB).

Is de iPad een computer?

De iPad kan ongeveer 80 % van de taken van een pc uitvoeren, maar heeft niet meer vermogen dan een netbook. Hij is dus niet geschikt voor zware grafische toepassingen zoals het bewerken van foto’s of video’s. En hij is voorlopig nog monotasking, dus niet in staat om twee toepassingen tegelijk uit te voeren. iOS 4.2, het nieuwe besturingssysteem, zou dat moeten verhelpen.

Is de iPad een e-book?

In principe niet want, anders dan de Amazon Kindle, heeft hij een scherm dat licht uitstraalt, wat vermoeiend kan zijn voor de ogen. Toch blijkt in de praktijk dat een boek of een tijdschrift lezen heel comfortabel is. De echte hindernis is hier het ontbreken van Nederlandstalige of Franstalige boeken. Wanneer u een Engels boek leest, kunt u echter een vertaalprogramma inschakelen.

Is de iPad een telefoon?

Nee. Met een toepassing als Skype kunt u hem als webtelefoon gebruiken, maar daar is hij eigenlijk niet voor gemaakt. Hij zou fantastisch zijn voor videoconferencing... als hij een ingebouwde webcam had. Niemand begrijpt waarom dat niet zo is, en de volgende versie zal waarschijnlijk wél een camera meekrijgen. Het gemis is des te vreemder omdat netbooks van 400 euro er allemaal over beschikken.

Voor thuis of voor het werk

Dit is een van de grote verrassingen van de iPad. Eerst werd hij voorgesteld als een soort superafstandsbediening met internetfuncties, nu is hij een symbool voor trendy professionals geworden wat dan weer tot de ontwikkeling van honderden zakelijke toepassingen heeft geleid.

Niet volmaakt

De iPad is stabiel en gebruiksvriendelijk. Maar hij is ook met opzet gemaakt om alleen in zijn eigen universum te werken. USB, de poort naar de informaticawereld, ontbreekt. Apple heeft wel voor Bluetooth gezorgd, maar alleen voor de verbinding met een draadloos toetsenbord. Bestanden uitwisselen is dus niet vanzelfsprekend. Een usb-stick of een externe vaste schijf kunt u niet gebruiken. U kunt wel met een virtuele schijf op het internet werken (Dropbox is gratis, Mobile Me kost 79 euro per jaar). De tweede oplossing bestaat erin de iPad op een pc of Mac aan te sluiten, maar de meest gebruikte is de derde: u verstuurt de bestanden via e-mail naar uzelf.

Een luxegadget

Zoals altijd bij Apple is de prijs niet het sterkste punt van de iPad: u betaalt 500 tot 700 euro voor het basismodel, 600 tot 800 euro voor de versie met gps en 3G. Daar moet u dan nog 30 euro bijtellen voor de onmisbare hoes en eventueel 65 euro voor een extern toetsenbord.

Wat doen de concurrenten?

De eerste tablet-pc’s met aanraakscherm gaan terug tot het einde van de vorige eeuw, maar Apple is er met zijn gebruiksvriendelijke scherm als eerste in geslaagd om het concept populair te maken. Alle computerfabrikanten stoppen nu ijverig hun tablets in een nieuw jasje, om ze nog voor de eindejaarsfeesten op de markt te brengen. De concurrentie zou de prijzen moeten drukken.

Een Belgische iPad?

De tablets zullen niet allemaal dezelfde functies hebben. Kijk maar naar de Dune, de Belgische tablet van Pointnet. Dit is geen sexy gadget maar een professioneel werkinstrument met een aanraakscherm, een volwaardig besturingssysteem (Win-dows 7 of Android) en alle connectiviteit die een computer hoort te hebben (usb,...). De eerste 500 exemplaren waren al na één dag uitverkocht. Er zijn er meer in aantocht...

En als u moest kiezen?

Als u een computer zoekt waarmee u kunt surfen, werken en alle software op de markt gebruiken, blijft een laptop met een scherm van 14 of 15 inch de beste keuze (vanaf 600 euro). Het meest mobiele toestel is een smartphone, met zijn communicatiefuncties en zijn agenda. Maar voor het internet blijft zijn kleine scherm een handicap. De tablet (en de netbook) houden het midden tussen de twee en concurreren met elkaar, waarbij de tablet compacter én gebruiksvriendelijker is, maar ook duurder.

Jean Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content