De identiteitskaart die uw leven verandert

Uw identiteitskaart heeft een chip gekregen en is voortaan elektronisch. Tijd om u een ’thuisloketje’ aan te schaffen: goedkoop, trendy, milieuvriendelijk en vooral héél praktisch.

In 2008 hadden al 7,5 miljoen personen een identiteitskaart met chip. Dit jaar zal heel de Belgische bevolking boven de 12 jaar dit staaltje van technologisch vernuft krijgen. En ook het KID-ID (kinderen onder de 12 jaar) en de vreemdelingenkaarten worden elektronisch.

Waarom Quick Install?

Een privégebruiker kan niets met de chipkaart (e-ID) aanvangen zonder een op een computer aangesloten lezer. Daarom biedt Vincent Van Quickenborne, minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen, op zijn website een programmaatje aan dat de installatie en het gebruik van de lezer vergemakkelijkt.

Deze toepassing, die e-ID Quick Install heet en gedownload kan worden op de site http://eid.belgium.be/, zorgt voor alles: voor de lezer, de update en de communicatie tussen de lezer en de pc. Ze wordt aangevuld met de veiligheidscertificaten die nodig zijn om de elektronische handtekening te valideren. De installatie van Quick Install duurt slechts enkele seconden en de lezer waarmee wij de toepassing hebben getest, werd probleemloos herkend. De software is in verscheidene versies verkrijgbaar (voor pc, Mac en computers met Linux).

Welke lezer?

Er zijn al een heleboel lezers op de markt. Het basismodel, amper groter dan een pakje sigaretten, wordt op een usb-poort aange-sloten en hoeft niet meer dan euro15 te kosten (Zetes, Vasco). U kunt het ook via uw bank kopen. Een toetsenbord met ingebouwde e-ID-lezer (Cherry, Fujitsu-Siemens) is handig. Hier beginnen de prijzen vanaf euro45. Als u een laptop met een PCMCIA-slot hebt (ook PC Card-slot genoemd), kunt u een e-ID-module gebruiken die euro120 kost (HP). Het neusje van de zalm is de laptop met ingebouwde kaartlezer. Dit pc-type is vooral voor professionele gebruikers bedoeld, maar onze thuiscomputers zullen ongetwijfeld volgen.

Voor welke toepassingen?

Na de installatie toont de lezer uw foto en uw persoonlijke gegevens. Let op, u moet de PIN-code kennen die aangemaakt is toen u uw identiteitskaart op het gemeentehuis ging afhalen... Of ze opnieuw aanvragen.

Momenteel is de populairste toepassing de elektronische belasting-aangifte op www.taxonweb.be. Nummer twee is Police-on-Web (https://www.epol.be), waar u onder meer de bewaking van uw woning tijdens uw vakantie kunt aanvragen en kleine diefstallen aangeven (fiets, bromfiets,...). Dat duurt slechts enkele seconden.

De e-ID-kaart zal in de toekomst echter het nuttigst zijn voor uw contacten met de gemeente. Op http://map.eid.belgium.be/nl.html kunt u kijken welke toepassingen uw woonplaats nu al aanbiedt. In het Brussels Gewest bijvoorbeeld, kunt u administratieve documenten be-stellen door gewoon op http://portail.irisnet.be te klikken. Kies uw taal en ga naar Online diensten en daarna naar Diensten voor de burger. De link brengt u in enkele seconen naar de irisbox. n

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content