© FRÉDÉRIC RAEVENS

De hortensia’s van Martine

Verscholen in het Pays des Collines, het Henegouwse heuvelland dat aansluit op de Vlaamse Ardennen, ligt een tuin met een indrukwekkende verzameling hydrangea’s. Martine Merlin wist een saai stuk weiland om te toveren tot een schitterende wandeltuin vol kleuren en vormen.

Martine Merlin (63) heeft, sinds ze met pensioen is, de handen meer dan vol. Samen met haar man Bernard kweekt en verzorgt ze meer dan 800 verschillende hydrangeavariëteiten. Deze sierheesters kennen we vooral als de hortensia’s, met hun kanjers van bolvormige bloemen (Hydrangea macrophylla) die in onze kindertijd al de tuin sierden. De Hydrangea, latijn voor water (hydros) en kruik (angeion), heeft haar naam te danken aan Grovonius, de plantkundige die in 1739 in de bloem een waterkruik zag. Niet slecht gevonden, want al vraagt deze struik weinig onderhoud, water weet hij wel te appreciëren. En waar de naam hortensia vandaan komt? Ook dat is geweten: hij werd in 1791 bedacht door de Franse plantkundige Philibert Commerson. Liet hij zich inspireren door Hortense van Nassau, dochter van de prins van Nassau, met wie hij een botanische expeditie ondernam? Wie zal het zeggen? Wat ons intrigeert is de passie van Martine voor deze bloemenstruik, die even divers is als er soorten zijn.

Levend schilderij

“Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor de bolvormige bloemen van de hortensia, maar het is een gepassioneerd verzamelaar – vandaag helaas overleden – die me wegwijs heeft gemaakt in de vele andere soorten hydrangea’s, die ook ik stilaan ben gaan verzamelen”, vertelt Martine. Afkomstig uit Moeskroen, vinden Martine en haar man een huis in Flobecq (Vloesberg) met daarachter een uitgestrekt stuk weiland, waar enkel wat ceders, esdoorns, een amberboom en een notelaar staan. Iets meer dan tien jaar geleden plant het koppel er met veel geduld de eerste hydangea’s aan. Vandaag is de lap grond van meer dan één hectare uitgegroeid tot een waar hydrangeapad, de Sentes de l’Hydrangée.

“Het pad dat over het terrein kronkelt, neemt bezoekers mee op een ontdekkingstocht langs elegante en geraffineerde hydrangeastruiken.” In de zomer stelt Martine verschillende zondagen op rij haar kleine paradijs open voor andere amateurs en kenners. Want de voormalige lerares Frans geeft tijdens deze zomerse ontmoetingen maar wat graag haar kennis door. “Het liefst neem ik kleine groepen – 15 tot 20 personen – mee voor een twee uur durende wandeling, zo kunnen we veel ideeën uitwisselen. Die ontmoetingen inspireren ons ook om onze tuin verder aan te leggen.” Er komen nieuwsgierigen van over het hele land op af, zelfs vanuit Franrijk. Soms nestelen zich aquarelschilders voor een dag in de tuin, maar ook jonge trouwers laten hun geluk graag op foto vereeuwigen in dit veelkleurige decor.

Het hydrangeapad is echter meer dan een zee van hortensia’s. Martine en haar man willen zich niet beperken tot een monocultuur. “We hebben ook 130 rozenstruiken, een honderdtal camelia’s, een verzameling geraniums en heuchera’s. En dan zijn er nog tal van boomsoorten en andere struiken – viburnum, cornus (kornoelje), lorken, stachyurus (staartaar)... die langs het parcours opduiken. “Al deze soorten ontdek je als je het hydrangeaparcours volgt”, legt Martine uit. Aan de aanleg van deze tuin kwam geen tuinarchitect te pas, en voor het dagelijks onderhoud is er ook geen tuinman. “Zodra het weer het toelaat, zijn hier elke dag vier handen mee bezig, vijf tot zes uur lang.” Het koppel denkt er trouwens aan nog een tweede lap grond om te toveren. Daar ontluikt nu al een mooie verzameling Hydrangea arborescens, één van de zeldzame hydrangeavariëteiten waarvan de bloemen de hele bloeiperiode wit blijven. Want meestal maakt de kleur van de bloemen tussen het moment dat ze in juni opengaan tot aan de eerste winterprik een hele evolutie door. Sommige soorten zorgen in de winter trouwens voor prachtige droogbloemen. “De tuin is een levend schilderij, je plant, je verplant, je herplant, en telkens zorg je voor een nieuwe harmonie”.

Zoals elkeen met een passie, houdt Martine ervan haar ervaringen en waarnemingen te delen met andere verzamelaars. Met de leden van de Shamrockvereniging in Varengeville-sur-Mer (Normandië) bijvoorbeeld, die met 1.500 verschillende soorten de belangrijkste verzameling hydrangea’s ter wereld bezit. Hoewel deze plant makkelijk gedijt en weinig onderhoud vergt, raadt Martine toch aan naar de exacte naam van elke variëteit te vragen als je niet voor verrassingen wilt komen te staan: een drie meter hoge boomhortensia (Hydrangea aspera) vult je tuin anders in dan een berghortensia (Hydrangea serrata) die maar een halve meter hoog wordt. Val ook jij voor de tijdloze schoonheid van hydrangea’s, maar ben je er nog niet uit welke het zal worden, ga dan eens langs bij Martine en Bernard. Ze geven je graag raad bij de aanleg van een hydrangeatuin en delen hun passie.

CATHERINE DECOCK — FOTO’S FRÉDÉRIC RAEVENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content