© Ohain, dorp tussen het groen.

De holle wegen langs de Smohain

Deze luswandeling, die begint en eindigt in het schilderachtige dorp Ohain, kronkelt door een onbekend, maar bijzonder mooi stukje Waals-Brabant. Onderweg doet het glooiende en bosrijke landschap vaak aan de Ardennen denken.

Starten doe je tegenover de Saint-Etiennekerk. De kerktoren uit 11de-12de eeuw wordt ook de Saracenentoren genoemd en kijkt uit over het dal van de Smohain, een bijriviertje van de Lasne. Hou zeker even halt op het terecht geklasseerde dorpsplein, een pareltje met gras en bomen.

Het wandelpad loopt eerst door enkele weiden en klimt dan het bos van Ohain in, waar beuken en sparren elkaar afwisselen. Het is ronduit genieten van de mooie en wilde uitzichten. Om vervolgens af te dalen naar het gehucht La Marche.

Vandaar loopt het pad verder langs de andere oever van de Smohain en blijf je deze vredige waterloop even volgen. De bijzondere troef van dit traject zijn de prachtige holle wegen die hier in de loop der eeuwen zijn aangelegd door dorpsbewoners en boeren. Net zo verrassend is het gevarieerde landschap, in een streek die zo dicht bij Brussel ligt. In totaal hebben we 6,7 km afgelegd langs een route die voorbeeldig bewegwijzerd is met houten bordjes.

De kaart + routebeschrijving van wandeling 23 staat in de gids ’15 nouvelles promenades à Lasne’. Bestellen via lasne-nature.be (10 euro + verzendkosten).

De holle wegen langs de Smohain

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content