Wijnhuis Marqués de Riscal van toparchitect Frank O. Gehry © MYRIAM THYS

De hippe wijnhuizen van de Rioja

In Spanje is wijntoerisme hipper dan ooit. Wij bezochten de vier opmerkelijkste wijnhuizen van La Rioja, ontworpen door toparchitecten, en werden tegelijkertijd verleid door de kleurrijke poëzie van de wijngaarden.

Provincie La Rioja in Noord-Spanje is de wijnregio bij uitstek. Dat dankt de streek aan de klei- en kalkachtige grond en de bergketens die bescherming bieden tegen regen en zeewind. Behalve wijn degusteren, kan je bij tal van wijnmakers ook logeren en gastronomisch genieten. Zelfs wellness op basis van wijn en druiven is een optie. En de ontwerpen van architecten als Calatrava en Frank O. Gehry zijn een lust voor het oog.

MINIMALISTISCHE FINCA

De parelwitte Finca de los Arandinos steekt fel af tegen de omliggende wijngaarden in herfstmodus. Dit bodega-hotel in Entrena, de thuisbasis voor deze trip, werd ontworpen door Javier Arizcuren, zelf wijnbouwer, die als geen ander weet hoe belangrijk de verbondenheid met de natuur is. Dat vertaalde hij in enorme glaspartijen en een rechtlijnig design. Het interieur en dus ook onze minimalistische kamer met uitklapbare badkamer, komt net zoals restaurant La Tierra van de tekentafel van wijlen modeontwerper David Delfin. De lunch is er een met gastronomische allures en de term huiswijn mag je hier letterlijk nemen. Zowel de witte Viero 2016 als de Rode El Conjura 2016 zijn een schot in de roos. De toon is meteen gezet voor een reis waarin genieten en proeven de boventoon voeren.

Wijnhuis en hotel Finca de los Arandinos
Wijnhuis en hotel Finca de los Arandinos© MYRIAM THYS

Uitkijkend op Ebro-vallei, met het Cantabrisch gebergte in het noorden en de Sierra de la Demanda in het zuiden, zegt Manuel: “De kunst bestaat erin om de essentie van de prachtige natuur die ons omringt in de wijn te verwerken”. Manuel is de wijnbouwer van dienst in Los Arandinos en telg van de familie die dit wijnhuis al meer dan een eeuw runt. Bij de degustatie komt de filosoof in hem naar boven. “Het is niet de perfectie maar de persoonlijkheid van een wijn die telt. Neem je die weg, dan is het alsof je Cindy Crawfords moedervlek verwijdert.” Ook bij de tweede fles verwijst hij lachend naar filmdiva’s. “Het is meer een Audrey Hepburn dan een Pamela Anderson”. Een proeverij met veel entertainment.

De wijngaarden tooien zich in herfstkleuren  op het domein Bodega Baigorri.
De wijngaarden tooien zich in herfstkleuren op het domein Bodega Baigorri.© MYRIAM THYS

GUGGENHEIM VAN DE WIJN

Dat het avantgardistische design van wijnhuis Marqués de Riscal sterk contrasteert met het verstilde landschap en het oude kerkje van Elciego is een understatement. De Canadese architect Frank O. Gehry zette een exuberant gebouw neer van golvende titaniumplaten, die hij ook gebruikte voor zijn Guggenheim Museum in Bilbao. Voor de kleuren liet hij zich inspireren door de wijnflessen van Riscal. Er rolden 43 kamers, drie restaurants en een wellnesscentrum uit zijn tekenpen. Hij liet zich overhalen met een fles van 1929, zijn geboortejaar. Hij vond die zo lekker, dat de zaak beklonken was.

Tijdens de degustatie proeven we o.a. een Rioja Gran Reserva (2005) en Reserva (2011) die ook ons weten te bekoren door hun volle smaak en zachte tannines. We lunchen in de trendy wijnbar van het hotel, qua design het absolute klapstuk. De barman lijkt in het niets te verdwijnen bij een immense houten muur vol flessen. Rode accenten verwijzen naar de vijf miljoen flessen rode wijn die hier jaarlijks geproduceerd worden. Marqués de Riscal is al 160 jaar een referentie en staat nu ook op de kaart van alle architectuur- en designfans. Om in de sfeer te blijven proberen we de wijntherapie uit in de luxueuze spa van het hotel, waar onze huid op basis van druiven en wijn een stevige upgrade krijgt.

Een tapasbar in Logron?o, de hoofdstad van de Rioja.
Een tapasbar in Logron?o, de hoofdstad van de Rioja.© MYRIAM THYS

28 JAAR RIJPEN IN HET KASTEEL

Marqués de Murrieta straalt de klasse uit van een klassiek wijnkasteel. Het werd in 1852 opgericht door de Peruviaanse markies Murrieta, de pionier van de Riojawijn. Geen avantgardisme hier, maar een intieme, bijna poëtische sfeer met een vrouwelijke toets, want zowel de wijnmaakster als de binnenhuisarchitecte zijn dames. Een groot retro uurwerk in de sfeervol verlichte wijnkelder, waar de Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986 wordt bewaard, vertelt dat tijd en geduld de beste wijnen opleveren. Iets wat je letterlijk mag nemen want deze topwijn, gemaakt in 1986, werd pas gebotteld na een rijpingsproces van 28 jaar. De belangrijkste wijnkenners riepen hem uit tot beste witte wijn ter wereld. Nog twee blikvangers zijn het wijnmuseum en de antieke wijncollectie die 170 jaar overbrugt, met als pronkstuk een nog drinkbare fles uit 1852.

Druiven rijpen in de zon.
Druiven rijpen in de zon.© MYRIAM THYS

ALS EEN SCHILDERIJ

Onze ogen doen overuren als we van Logroño naar Samaniego de Ebro reizen. Dit is met stip het mooiste stuk van de Rioja. De enorme lappendeken van wijnpercelen in warme herfsttinten en de omliggende besneeuwde bergtoppen zijn een visueel genot. Het lijkt of we door een schilderij rijden. In San Martin in Rioja Alavesa zien we de twee uitersten van 24 eeuwen architectuurgeschiedenis: de hypermoderne bodega Ysios van toparchitect Santiago Calatrava versus de dolmen van San Martin, een prehistorische site. Vanuit Samaniego rijden we via een steile bergpas het Cantabrisch gebergte in. We stoppen aan het best bewaarde geheim van de streek: het balkon van Rioja, met adembenemend panorama op de streek waar de Ebro zich als een dronken slang doorslingert. ’s Avonds worden we in Logroño, de culinaire hoofdstad van Spanje, geconfronteerd met keuzestress. In de Calle de Laurel, de bakermat van de tapas, leunen tientallen tapasbars, met elk een eigen specialiteit, tegen elkaar aan. Wij worden wild van een heerlijke carpaccio met mosterdijs die we in de hippe wijnbar Tavina proeven.

De wijnmaker van hotel Finca de los Arandinos.
De wijnmaker van hotel Finca de los Arandinos.© MYRIAM THYS

WIJNBUNKER BAIGORRI

Baigorri, het laatste wijnhuis van onze trip, blinkt uit in strakke eenvoud. Het brein achter de Bunker van Samaniego is architect Iñaki Aspiazu. Bovengronds enkel een glazen hal en monumentale trappen die recht de wijnranken induiken. Een dramatische, maar vernuftige setting in een zee van kleuren. Ondergronds zes verdiepingen van ruw beton en staal, waar wijn wordt gemaakt volgens het verticale principe. Het start bij de persing van de druiven op de hoogste verdieping en eindigt bij de stille rijping in houten vaten zes etages lager. In de gestileerde degustatieruimte proeven we hun negen wijnen, moderne stijl, what else in een gebouw als dit. Elk proefglas wordt vergezeld van een gerechtje. Zowel de architectuur als hun wijnen behoren tot de top van wat we gezien en geproefd hebben in de Rioja.

De wijnkelder van Marqués de Riscal
De wijnkelder van Marqués de Riscal© MYRIAM THYS

RONDRIT. Caractère is gespecialiseerd in thema- en beleefreizen in Zuid-Europa, in kleinschalige karakterhotels. caractere.be/nl

MEER WETEN? La Rioja, lariojaturismo.com/en/enoturismo, spain.info/en/region/la-rioja-province

COVID-19. Alle informatie op diplomatie.belgium.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content