De heuvels van de Condroz

De streek Condroz-Famenne, met de valleien van de Bocq en de Somme als belangrijkste blikvangers, vormt de aanloop naar de hogere Ardense plateaus. In dit heuvelachtige gebied zijn diverse fietstochten uitgestippeld, zowel voor sportieve als voor iets minder frisse benen.

Place Monseu, het kloppende hart van Ciney, is een gezellige marktplaats met een kiosk en oude kastanjebomen die op een zonnige dag voor luwte zorgen. Op de terrasjes gaat het Cineybier, bruin of blond, vlot over de toonbank. Het is de trots van de stad, hoewel het hier niet meer gebrouwen wordt.

Middeleeuws kasteel uit de... 19de eeuw

Sporen van een ver verleden zijn er in Ciney niet veel meer te vinden, hoewel de stad vorig jaar haar duizendjarig bestaan vierde. Maar de streek heeft zoveel andere mooie dingen in petto dat niemand daarom maalt. In de voormiddag beginnen we met een rustig parcours van 18 km via Achène en Leignon. Eenmaal buiten de bebouwde kom komen we terecht in een prachtig agrarisch gebied vol groene en gele kleuren. Granen, koolzaad, suikerbieten. Runderen op immense weiden. En in het kleine Achène een schattig romaans kerkje met daarnaast een indrukwekkende hoeve. De ferme du Prêt, waarvan sommige gedeeltes uit de 16de eeuw dateren, wordt beetje bij beetje gerestaureerd door de nieuwe eigenaar. Het is een typische Condruzische hoeve met een enorm binnenplein en indrukwekkend hoge muren, alsof ze aan een vesting toebehoren.

Leignon is de laatste stopplaats van deze korte rit en de klim naar het centrum is meteen een stevige kuitenbijter. De Place du village in de typische steen van deze streek ligt er desolaat bij. Op het hoogste punt van het dorp prijkt het kasteel van Leignon. Het werd pas in de 19de eeuw gebouwd, maar helemaal in middeleeuwse stijl met torentjes, kantelen en alles wat een mens zich daarbij kan voorstellen.

Kuitenbijters in het groen

’s Namiddags wagen we ons aan een mountainbikeparcours door de bossen. We vertrekken vanuit Heure, via een fietspad richting Sinsin en krijgen meteen enkele stevige hellingen voor de benen geschoven. Behendigheid op de fiets komt hier van pas om de slijkputten, takken en stenen te omzeilen. Maar het loont de moeite. We worden vertederd door het kleurenpalet met het geel van bloemen en het groen van bladeren in de hoofdrol.

Op het einde van onze tocht en na een laatste, venijnig klimmetje bezoeken we Le Pré Gourmand als smakelijke herinnering aan de streek. In deze moestuin kunt u een aantal lokale groenten kopen, zoals snijbieten, kardoen, rapen of aalbessen. n

Info: Maison du Tourisme, Vallées de saveurs, Rue de L’Eglise 4, Heure, 086 40 19 22, www.valléesdessaveurs.be. Gebruik de brochure ‘8 Fietstochten door de valleien van smaken en geuren’, verkrijgbaar in het Maison du Tourisme.

Fiets- en mountainbikeverhuur: sprl Lecomte-Beckers, avenue du Criel 21, Havelange ( tel. 083 63 30 77) en Velomania, Rue du centre 58, Ciney ( tel. 083 61 38 06). Le Pré Gourmand, Rue de la Louve, Heure ( tel. 0472 90 68 46).

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content