De gezonde fiets

Waarop moet u letten als u prettig wilt fietsen en achteraf zo weinig mogelijk spierpijn en stramme ledematen wilt voelen? Ons voorbeeld is een van de vele allroundfietsen die zowel voor korte verplaatsingen als langere tochten geschikt zijn.

De bagagedrager

Fietsen met een rugzak is niet zo aangenaam en kan rugklachten veroorzaken. Daarom is een goede bagagedrager nuttig. U kunt er ook een boodschappenmand en fietstassen aan vastmaken.

De zadelhoogte

Het verende zadel moet op de juiste hoogte staan, als u overbelasting van de knie of de rug wilt vermijden. Bepaal de zithoogte als volgt: ga op het zadel zitten en plaats uw hiel beneden op het pedaal. Het zadel staat goed als uw been net niet volledig gestrekt is.

De versnellingen

Voor een allroundfiets volstaan zeven versnellingen om soepel te rijden. Voor beklimmingen zijn een driedubbel kamwiel en minimaal éénentwintig versnellingen vereist.

Het stuur

De stuurpen moet u gemakkelijk kunnen verhogen of verlagen. Voor kortere ritten is rechtop fietsen aangewezen, voor langere een licht gebogen houding. Als het stuur te laag staat, moet u ver voorovergebogen fietsen en dat geeft rugklachten. Een ovaal stuur biedt het voordeel dat u tijdens de rit geregeld van positie kunt veranderen.

Het frame

Een frame van aluminium en een verende voorvork zijn musts. Beide vangen beter de trillingen en de schokken op. Tegenwoordig berekent de fietsenhandelaar met een computerprogramma de ideale afmetingen van het frame volgens uw lengte.

De verlichting

Een fietsverlichting op batterijtjes is de veiligste keuze, omdat u het licht dan nog wat kunt laten branden als u afgestapt bent. Handig om ’s avonds de fiets te stallen.

De wielen en banden

In de maten van wielen en banden rekent men met inches. Bent u klein van gestalte, dan fietst u het gezondst met wielen van 26 inch, alle anderen met 28 inch. Voor de stad en voor recreatieve tochten zijn vrij smalle maar gekartelde banden (voor kasseien en grind!) aangewezen.

Altijd de helm op!

Esthetisch is hij niet altijd, maar een fietshelm geeft wel een belangrijke bescherming bij een valpartij. Draag hem dus ook op korte ritten. Op de foto: lichtgewicht model Covina van Agu met gaas tegen invliegende insecten (2 maten – euro 33,95).

Ademende kleding

Om niet te baden in het zweet moet fietskleding kleine poriën bevatten die transpiratie naar buiten afvoeren. Deze ademende damesregenjack kunt u opvouwen tot een pakketje dat u rond het middel draagt. Bestaat ook in mannenversies ( Subita van Agu – euro 73,50).

Loop-fietsschoen

Sportfietsers weten dat lopen op schoenen met kliknoppen niet gemakkelijk is. Er bestaan nu schoenen voor dubbel gebruik: voor klikpedalen en om gewoon te lopen zonder de noppen te verwijderen (model AQ 064 van Agu – euro 88,50).

Verwarmende balsem

Na het fietsen kan een verwarmende balsem de spierpijnen verlichten en voor een aangenaam gevoel zorgen. Deze balsem (Kamol) kan ook dienen om op koudere dagen gevoelige gewrichten in te wrijven eer u op de fiets stapt (euro 4,40 bij de apotheker).

Extra vering

Een zadel met strategisch geplaatste gelopvullingen biedt bijkomende bescherming tegen schokken. Op de foto: het gelzadel Diva van Selle Italia (ook mannenversies bestaan), verdeeld door Shimano, euro 222.

Info:

n Agu: tel. 03 76 61 64

n Batavus: tel. 015 27 35 91

n Shimano: tel. 015 20 94 80

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content