De geheimen van een geslaagd tuinfeest

Tuinfeesten zijn weer helemaal terug. Maar waarom draait het ene feest uit op een ramp en is het andere echt genieten? Lees hier de tips van een ervaren feestenbouwer. En de trends voor deze zomer!

Deze zomer besparen we misschien op vakantiekosten (lees p. 19), maar niet op een flink feestje in onze tuin! “We hebben nog nooit zo veel tuinfeesten moeten verzorgen als de jongste tijd”, zegt Matthieu Barbe van Major Events. Hij is butler en feestorganisator met een lange ervaring.

“Het valt me ook op dat particulieren zo’n feest in hun eigen tuin nu grootschaliger aanpakken dan vroeger. Blijkbaar willen we liever één keer om de twee of drie jaar groot uitpakken dan elk jaar uit te nodigen voor kleinere barbecues.”

Mooi, maar voor hetzelfde geld kan zo’n tuinfeest uitdraaien op een gênante bedoening. Verkoolde worsten, landerige kinderen, ruziënde gasten, kleumende mensen in een partytent en meer van dat. Neem daarom de volgende adviezen ter harte en u vergroot de kans op een hartverwarmende garden party.

1. Liefst op zondagnamiddag

“De meest geslaagde tuinfeesten gebeuren niet op zaterdagavond maar op zondagmiddag – zeg maar vanaf 12.30 uur”, raadt onze ervaringsdeskundige aan. “De gasten zijn dan meer relaxed en u profiteert van de warmste en zonnigste momenten van de dag. Ook voor de jongste en de oudste generaties is een namiddag leuker dan een avond. U kunt dan starten met een uitgebreid aperitief gevolgd door een buffet en/of barbecue. Later op de namiddag koffie en gebak. Voorzie liefst ook nog in een kleine avond-snack voor de laatblijvers.”

2. Maak een (klein) draaiboek

Een gouden regel voor elk tuinfeest: houd het simpel en informeel, maar wel goed georganiseerd. Stel een klein draaiboek met een werkplanning (en een budget) op zodat niet alles op de ochtend van het feest moet gebeuren.

Als u een tent of andere spullen moet huren of een traiteur wilt inschakelen, moet u dat zeker twee maanden vooruit doen, want in de mooie maanden zijn deze helpers druk bezet.

Nodig uw gasten liefst anderhalve maand vooraf uit en vraag om een bevestiging. Zo beperkt u het risico dat de helft van de genodigden niet kan komen wegens een vakantiereis of een drukke zomeragenda.

Vergeet niet bij warm weer alle drank de dag vooraf in de koelkast te plaatsen. Op een zomers tuinfeest warmen dranken snel op in de glazen of bekers. En lauw bier is echt niet lekker.

3. Huren of alles zelf doen?

Tegenwoordig kunt u alle denkbare en ondenkbare materialen huren als u een feest geeft (google ‘verhuur feestmateriaal’). “Het komt erop aan een slimme combinatie te maken van eigen materiaal en meubilair en van gehuurde zaken”, zegt onze feestorganisator. “Denk ook aan het werk de dag na het feest. Het wordt een stuk leuker als iemand de partytent komt afbreken en ophalen of als u alle borden en bestek vuil mag inleveren.”

Wat u best huurt:

Een partytent: vrijwel onmisbaar in ons klimaat. Ze wordt in de regel door de verhuurder geplaatst en afgebroken. Reken 2,5 m² ruimte per persoon. Het makkelijkst (maar duurder in huurprijs) is een hogere, zelfdragende tent met aluminiumprofielen en panoramische ramen. Een vloer is voor een tuinfeest niet echt nodig.

Bijkomende tafels en stoelen indien eigen meubilair niet volstaat. Let erop dat u de huurtafels kunt vervoeren in uw auto (hun lengte gaat van 1,2 tot 2,2 m).

Hoge tafels en barkrukken als u kiest voor een walking dinner.

Een springkasteel of iets dergelijks als er kinderen komen.

Wat u eventueel kunt huren:

Borden, glazen, tafellinnen, bestek, schalen, enz. die u ongewassen mag teruggeven.

Stoffen drapering voor het plafond en de profielen van de partytent: oogt heel chic.

Een groot koffiezetapparaat: handig als u meer dan 20 gasten krijgt.

Tentverlichting.

Een muziekinstallatie.

4. Wat eten we?

Als u geen geoefend barbecueman of -vrouw bent, is het gewaagd zelf een uitgebreide barbecue te verzorgen. De kans is ook groot dat u dan zelf weinig van het feest kunt genieten. Alles laten verzorgen door een cateraar of een chef-aan-huis is een alternatief, maar aan de dure kant.

Matthieu Barbe: “Een relaxte tussenoplossing is een goede optie. U haalt aperitiefhapjes en een koud buffet bij de traiteur (slaatjes, gepocheerde zalm, tomaat-garnaal, ham, sausjes enz.) en daarnaast verzorgt u zelf een beperkte barbecue. Ook de avondsnack kunt u simpel houden. Iedereen lust soep, een hotdog, een puntzakje frieten of een stuk pizza.”

5. Wat drinken we?

Houd het liefst klassiek: wijn (rood, wit, rosé), bier (twee tot drie soorten), koffie, thee en vooral veel water en frisdranken. Een goede cava is als aperitief te verkiezen boven een slechte champagne. Zorg dat u de dagen ervoor veel ijsblokjes maakt, zodat u in de tuin een kuip met ijs kunt plaatsen om een voorraad dranken koud te houden. U hoeft dan niet altijd naar de koelkast in huis te lopen. Ook rode wijn is op warme dagen smakelijker als hij licht gekoeld is.

6. Houd het leuk voor iedereen

Als u een ruime kring familieleden en vrienden uitnodigt, is de kans groot dat u drie of zelfs vier generaties samenbrengt. Voor kinderen moet u zeker iets voorzien, want die vervelen zich snel. Zoek het niet te ver: een springkasteel blijft ideaal. Terwijl de andere gasten aperitieven, kunnen de kinderen eten. Houd het ook hier eenvoudig: het meeste succes zult u hebben met worstjes van de barbecue, frietjes en ketchup. En ijsjes in de namiddag.

Uw oudste gasten zullen moeite hebben met hoge tafels en barkrukken. Denk dus ook aan enkele normale tafels en goede stoelen. Ook de muziek moet een mix zijn voor alle generaties: van rap over rockklassiekers en slows tot luisterliedjes.

7. Toom oom Robert in!

Een of andere act is leuk om weer schwung in het feest te brengen: een volksspel, een quiz, live muziek, een comedy-optreden van oom Robert, grappige filmpjes of een Olympische finale op een groot scherm... “Alleen mag die animatie niet te lang duren”, waarschuwt Matthieu Barbe: “Op een tuinfeest willen mensen vooral relaxen, genieten van de zomer en een dansje doen. Eventueel kaarten ’s avonds. Geforceerde gezelligheid is echter nooit gezellig.”

8. Enkele do’s-and-don’ts

Verontschuldig u vooraf bij de buren voor hinder (geparkeerde auto’s, lawaai...).

Volg de dag zelf de buienradar op het internet.

Huur voor ’s avonds verwarming voor de tent (stralers) als de weersvoorspelling niet goed is.

Een tuinfeest dient niet om oude vetes te vereffenen (zoals men helaas wel vaak ziet in films...). Breng dus geen mensen samen die elkaars bloed kunnen drinken. Bij warm weer kunnen de gemoederen snel verhit raken.

Stuur om dezelfde reden de conversatie bij zodra geld of politiek het ge-spreksonderwerp wordt.

Gebruik de buitenkerstverlichting van ledlampjes voor sfeer ’s avonds.

En vergeet vooral niet zelf te genieten!

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content