De geheimen van de Elzas

Het is de perfecte streek om in de herfst te verkennen. De godvergeten dorpjes in de regio Outre-Forêt, Riquewihr en Eguisheim in het zuiden,... De geheimen van de Elzas, ver weg van het massatoerisme!

Het bos heeft de omgeving van Betschdorf, in de noordelijke Elzas altijd van de buitenwereld afgescheiden, vandaar dat men de streek L’Outre-Forêt noemt, (over het woud). Het vormt een wereldje apart, vergeten door de toeristen. De mensen gaan er nog prat op hun eigen, sterke cultuur en geven de taal van de Elzas nog graag aan hun kinderen door.

Streekje weltevree

De kleuren van de herfst houden ook Seebach en Hunspach in hun greep. Allebei behoren ze tot de exclusieve club van de mooiste dorpen van Frankrijk, met hun prachtige vakwerkhuizen met houten panelen die versierd zijn met inscripties die het bouwjaar en de naam van de eigenaars vermelden. De meeste huizen dateren hier uit de jaren 1700 en 1800. Eigenlijk is het een wonder dat de dorpjes nog bestaan, na alle branden en oorlogen die deze streek kende. Elke boerderij verbergt dan ook amusante en/of interessante details, die veel zeggen over de rijkdom – en tegelijk de eenvoud – van haar eigenaar(s). U vindt er geen kraampjes en winkeltjes met souvenirs. Hier is alles peis en vree. De hele week werken de mensen hard en op zondag gaan ze vrolijk taterend – al dan niet in de traditionele klederdracht – naar de kerk. Huisje weltevree, maar uitgesmeerd over een hele streek.

De smaken van de herfst

In het dorp Cleebourg vormen de akkers een lappendeken van wijngaardjes en maïsvelden. De – meestal deeltijdse- wijnboeren, die vaak uit Duitsland komen, hebben zich verenigd in een cooperatie. Ze produceren uitstekende zoete wijnen in de noordelijkste wijngaarden van de Elzas. Geen wonder dat zich in het dorpje Lembach een heel bijzondere gastronomische tempel bevindt. De herberg l’ Auberge du Cheval bestond al in de 18de eeuw. Ze heeft een Michelin-ster en serveert uitzonderlijk lekkere gerechten, vanaf oktober opgebouwd rond de smaken van de herfst.

Voorbij Lembach beginnen de eerste uitlopers van de noordelijke Vogezen, een land waar everzwijnen en reeën zich thuis voelen. Hier en daar worden de bossen bewaakt door ruïnes van middeleeuwse kastelen.

Het gezegende land van paus Leo IX

Wie langs de kleine wegen naar het zuiden van de Elzas afdaalt, ontdekt pareltjes als Riquewihr, Kaysersberg en Obernai met hun godverlaten straatjes. U kunt er urenlang ongestoord de fijnversierde balken en erkers van de woningen bewonderen als u dat wilt. Of in een weinstub proeven van een lekkere flammeküche (een brooddeeggerecht met spek, ui en munsterkaas), vergezeld van een glas wijn. In de heuvels zijn de wijngaarden in een palet van goud getooid. Ze tonen na elke bocht een nieuw aspect van hun immense schoonheid.

In Eguisheim, niet ver van Colmar, zijn de smalle steegjes omboord met poppenhuisjes in pastelkleuren. De wijngaarden behoren tot de beste van de Elzas en de liefhebbers komen er pareltjes met ongeëvenaarde aroma’s proeven, zoals de grand cru Pfersigberg. In dit stadje achter dikke oude wallen werd de enige paus geboren die de Elzas aan het christendom geschonken heeft. Bruno d’Eguisheim kwam hier in 1002 op de wereld. 47 jaar later werd hij Paus Leo IX. Waar hij geboren werd, staat nu een opvallende kapel in kleuren die aan de Oriënt doen denken.

Zoals de meeste steden van de Elzas heeft Colmar een uitzonderlijke kerstmarkt. Het kleine Venetië van de Elzas verdient meer dan een kort bezoek. Ontdek de romantische schoonheid van zijn indrukwekkende erkerwoningen, de charme van zijn kanalen, de pracht van het retabel van Issenheim. Dit 16de-eeuwse schilderij stelt alle andere schatten van het museum Unterlinden in de schaduw. Zelfs Picasso, Renoir, Braque en Vasarely worden hier naar een bijrol verwezen. Want de Elzas kent zijn eigen wetten en geheimen. Ze zijn te nemen of te laten! n

Tekst en foto’s: Paul Lorsignol

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content