De film van uw leven in bits en bytes!

Net als fototoestellen ontsnappen videocamera’s niet aan de digitale revolutie. Een goede zaak, want ze worden steeds gebruiksvriendelijker. En om later een mooie montage te maken, hoeft u geen jaren filmschool meer achter de kiezen te hebben.

Een huwelijksfeest in de familie, de eerste stappen van uw (klein)kind, een mooie vakantie in een tropisch oord of een wandeling in de Ardennen. Het zijn allemaal prachtige momenten die u op film wilt vereeuwigen. Vroeger had je in elke familie wel een hobbyist met een V8-camera die zich na de opnames uren in zijn montagekamer terugtrok en na veel plakken en knippen zijn meesterwerk aan het publiek openbaarde. De jongste jaren is filmen echter niet langer het exclusieve domein van amateurfilmers. Door de digitalisering is het immers veel makkelijker geworden om beelden op te nemen en te monteren met het gebruik van een pc. U hoeft niet langer een technische bolleboos te zijn om mooie beelden te schieten. En zelfs al beschikt u niet over een computer of wilt u geen tijd steken in de montage, ook dan zijn er nieuwe technologieën voor u. Bovendien is het beeld en geluid in vergelijking met analoge technologie veel beter geworden en komen de kleuren beter tot hun recht. En last but not least, de toestellen zelf zijn lichter en compacter.

Nieuwe technologieën

Sinds de digitale camera een achttal jaar geleden ten tonele verscheen, werd de zwanenzang van de analoge film ingeleid. De laatste jaren is het al digitaal wat de klok slaat. Het grote voordeel tegenover de analoge videocamera is dat er tijdens het digitale proces geen kwaliteitsverlies meer optreedt. U kunt dus zoveel opnemen en overnemen als u wilt zonder dat de kwaliteit van uw beelden daaronder lijdt.

Vooral de Mini-dv (de kleine cassette waarop digitale opnamen kunnen opgeslagen worden) ontketende een ware revolutie, want dit systeem zorgde ervoor dat de camera’s veel kleiner konden worden. Ze zijn nu amper groter dan een fototoestel. Momenteel worden digitale camera’s met Mini-dv-cassette veruit het meest verkocht en daar heeft de spectaculaire prijsdaling van deze toestellingen uiteraard veel mee te maken.

DVD-camcorders Naast de camera’s met een cassette, zijn er nu ook met een dvd-schijfje dat iets kleiner is dan een normale dvd, maar u kunt ze in een gewone speler gebruiken. U kunt het schijfje na de opname dus meteen uit uw camcorder halen en het resultaat meteen in de huiskamer bekijken. U kunt vaak ook de volgorde van de scènes veranderen en loopt niet meer het risico een fragment per ongeluk te wissen. Ook doorspoelen om een bepaalde scène terug te vinden, zoals bij een cassette, hoeft niet meer. Een schijfje is wel duurder dan een mini-dv-cassette en er bestaan diverse types (dvd+rw, dvd-rw, dvd-r en dvd-ram). Let er dus op dat uw dvd-speler in huis het formaat van uw digitale camera kan lezen. Maar de meeste moderne spelers van de grote merken kunnen alle types aan.

Interne harde schijf. Recent zijn er ook camcorders met een ingebouwde harde schijf opgedoken. U hebt dus zelfs geen cassette of dvd meer voor nodig maar hier is wel een bijkomende dvd-brander (via een computer of alleenstaand) nodig om de gegevens van de camera te verwijderen.

Geheugenkaart. Bij sommige camcorders worden de gegevens op een gewoon geheugenkaartje bewaard, net als bij uw digitaal fototoestel. Ook die kaartjes bestaan in verschillende maten: sd-kaart, microdrive, memorystick. Tot nu toe hebben ze nog een erg beperkt geheugen, max. 2 à 3 Gigabyte.

Hoe kiezen?

Welke drager kiest u het best? We vroegen het aan Kurt Van hunsel en Pascal Laureys, respectievelijk zaakvoerder en aankoopverantwoordelijke van Metrofoto, een winkel van de Action Shop-keten. “Wie niet te veel geld wil uitgeven en toch kwaliteit wenst, komt al snel bij een camera met mini-dv uit. Voor huis-, keuken- en tuingebruik vind je in dit segment al een kwaliteitscamera van rond de A 400. Een mini-dv is ook achteraf makkelijker te bewerken via een pc. Maar het gros van de mensen is niet geïnteresseerd in montage achteraf en wil meteen het resultaat op zijn dvd-speler in de huiskamer zien. In dat geval is de dvd-camcorder gebruiksvriendelijker. Deze toestellen vind je voor A 600.”

Pascal Laureys: “De kwaliteit van een mini-dv is nog altijd hoger dan bij een dvd omdat die informatie niet wordt gecomprimeerd, maar dat verschil zal niet echt opvallen als je het op een gewone tv bekijkt. Wat in de toekomst wel het verschil kan maken is High Definition. Vele nieuwe televisies zijn al HDready voor de toekomstige hoge definitieprogramma’s. Maar sommige camcorders kunnen al in high definition opnemen. Als je dat resultaat dan op een HD-televisie bekijkt, is het verschil wel groot. Maar deze camera’s zijn natuurlijk een stuk duurder, rond de A 1500. De systemen met een harde schijf hebben het voordeel dat ze geen roterende delen bevatten, zodat er ook minder kan stukgaan. En de camera’s met geheugenkaartjes zijn toch meer gadgets, want de opslagruimte is te beperkt.”

En hoe zit het ten slotte met de beeldkwaliteit? “Hier geldt uiteraard ook wat van toepassing is voor de digitale fototoestellen: de lens, de lichtsensor en de beeldverwerking bepalen de kwaliteit. Voor de kwaliteit van bewegende beelden is het aantal pixels niet doorslaggevend. Bij de meeste camcorders ligt deze resolutie zo rond de 1 miljoen pixels. Als er meer pixels worden aangeboden is dat voor het nemen van stilstaande beelden, voor foto’s dus. Met een camcorder kunt u inderdaad ook foto’s maken, al mag u niet verwachten dat een 3 megapixel camcorder even goede foto’s oplevert als een 3 megapixel fototoestel.” n

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content