De elektronische sigaret Een gezond alternatief?

Hoe werkt de e-sigaret?

Een e-sigaret bestaat uit een batterij, een vloeistofpatroon en een verwarmingselement. Door aan het mondstuk te zuigen, schiet het verwarmingselement in actie en kan je de damp inhaleren. Bij handmatige modellen moet je daarvoor op een knop drukken. In tegenstelling tot de klassieke sigaret wordt er geen tabak verbrand en komt er dus geen rook vrij. “Propyleenglycol, het hoofdbestanddeel, wordt als veilig beschouwd, evenals de aroma’s. Maar voorlopig hebben we geen zicht op het gezondheidseffect op lange termijn”, preciseert psychologe dr. Dinska Van Gucht (Thomas More en K.U. Leuven) die het effect van de e-sigaret onderzoekt.

Met of zonder nicotine?

In ons land is de e-sigaret met nicotine verboden. Maar je kan ze bestellen op het internet of kopen in onze buurlanden. “Behalve in hoge doses is nicotine niet veel schadelijker dan cafeïne. Nicotine werkt wel verslavend, maar is het erg om verslaafd te zijn aan iets wat in se niet zo schadelijk is?”, aldus Van Gucht.

Veilig voor de gezondheid?

Tegenstanders waarschuwen dat het effect op mond, keel en longen onvoldoende gekend is. Onduidelijk is ook welke toxische stoffen de e-sigaret precies bevat. Tabakoloog Marouschka Beckers: “Er zijn evenmin duidelijke gegevens over het vrijkomen van formaldehyde, een kankerverwekkende stof die in bepaalde e-sigaretten werd gedetecteerd. Een gezond alternatief is de e-sigaret dus niet, al is ze minder schadelijk dan de klassieke sigaret. De gezondste optie blijft niet roken.”

“Je moet de schadelijke stoffen in het juiste perspectief plaatsen: vaak zijn ze 100 tot 1.000 keer minder sterk aanwezig dan in een klassieke sigaret. Niet meer dus dan in veel consumptiemiddelen. De gezondheidswinst van de e-sigaret is dat ze het aantal rokers terugdringt”, meent Van Gucht.

E-sigaret als rookstopmiddel?

Marouschka Beckers: “Wij adviseren de e-sigaret niet als rookstopmiddel omdat er te weinig grootschalige studies over zijn. Bovendien houdt de e-sigaret het ritueel en de routine van het roken in stand. Ook het orale verlangen blijft intact, wat volledig stoppen bemoeilijkt en de kans verhoogt dat je opnieuw naar een gewone sigaret grijpt. Je weet bovendien niet hoeveel nicotine je inademt, wat wel het geval is bij pleisters en kauwgum. Therapie en/of medicatie biedt nog steeds de grootste slaagkans om definitief te stoppen.”

Dinska Van Gucht: “Nicotine is tijdens de eerste rookstopweek een belangrijke ondersteuning tegen ontwenningsverschijnselen. Uit ons onderzoek blijkt dat 25% van de rokers die een e-sigaret aangeboden krijgen hoewel ze geen intentie hebben om te stoppen, na acht maanden volledig gestopt is. Nog een kwart heeft zijn tabaksconsumptie minstens gehalveerd. Dat is dubbel zoveel als met hulpmiddelen zoals therapie en medicatie.”

KARI VAN HOORICK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content