De eetbare tuin

De eetbare tuin wordt wellicht dé trend van 2010! En daarmee wordt niet een grote moestuin bedoeld, maar hoekjes met groenten, kruiden, vruchten of eetbare bloemen van eigen teelt. Zelfs op het balkon van een appartement!

Schrik niet: de trend van de eetbare tuin (edible garden) zoekt een compromis: we houden een relaxtuin, maar zorgen hier en daar voor hoekjes met eetbare planten en dat doen we op een decoratieve en rugsparende manier. Zo houden we de tuin mooi en genieten toch van de volle smaak van eigen groenten, vruchten en kruiden.

Een eerste test kunt u doen met één van de volgende mogelijkheden.

Een zithoek of een terras beschutten met een ring of rand van vruchtenstruiken: frambozen (rode en gele), blauwbessen, aalbessen, jostabessen, loganbessen, kruisbessen op stam... Laat de struiken bij voorkeur groeien tegen een draad of draadrasterpanelen (onzichtbaar tijdens groei).

Tuinvazen of bakken vullen met aardbeiplanten of minitomaatjes. Plaats of hang ze bij voorkeur op een rugsparende hoogte.

Pompoenen, patissons en courgettes (liefst gele of ronde) zaaien in een perkje of tuinkamertje. Ook de bloemen zijn eetbaar!

Laagstam fruitbomen planten als afsluiting van een tuinonderdeel (of drie boompjes samen in het gazon): appel, peer, perzik, kersen, moerbei...

Keukenkruiden planten of zaaien in potten die u ophangt tegen een muur of scheidingswand. Een hoogte van 80 tot 100 cm is ideaal om te plukken zonder u te bukken.

Groenten in mooie of ongewone kleuren zaaien in een perk: bloed-zuring, rabarber, koolrabi, kardoen, radicchio, rode maïs, gele tomaten.... Niet de hoeveelheid telt, wel de decoratieve waarde!

Decoratieve groenten zaaien tussen bloemen in een border: kolen, kleurrijke slasoorten...

Meer rugsparend werken: teel wat groenten in een verhoogde bak of in een planttas die u op een muurtje plaatst. Planttassen zijn gemaakt van lucht- en waterdoorlatende kunststof die u kunt vullen met teelaarde. Ook handig voor een balkon of een binnenkoertje!

Eetbare bloemen zaaien of planten in een perkje dicht bij het terras: bijvoorbeeld Oost-Indische kers, lavendel, vlijtig liesje en munt (ook voor de bloemen!). Voor eetbare bloemblaadjes zijn ook begoniaplantjes of een rozenstruik interessant.

Tegen een muur op het zuiden één mannelijke en twee vrouwelijke kiwiplanten laten opranken. Of braambessen (die bestaan nu ook in een doornloze variant).

Een bak op een zonnige plek beplanten met een vijgenboom (ideaal is 60 x 60 x 60 cm). De plant kan al vruchten geven vanaf het tweede jaar. Gelet op de voorbije winter is bescherming tegen vorst en uitdroging wel nodig tussen begin december en half maart.

Enkele druivenplanten laten opranken tegen pergola of carport.

Een vergeten hoek vullen met twee of drie hazelnootstruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content