De Duitse Waddeneilanden 10 redenen om noordwaarts te gaan

De Friese eilanden die in Duitsland liggen zijn bij ons minder bekend dan de Nederlandse archipel. Toch loont het de moeite om verder noordwaarts te trekken.

1 Ruimte te over en vlakbij

In januari 1362 beukte een reusachtige vloedgolf in op de westkust van het Duits-Deense schiereiland. De kuststrook werd door de zee verzwolgen. Tijdens deze storm verdronken 200.000 mensen. Van de 100 eilandjes die hier ooit voor de kust lagen, blijven er vandaag slechts vier over: Amrum, Föhr, Pellworm en Sylt. Plus een tiental Halligen-eilandjes. Een zomers paradijs te midden het natuurgebied van de Waddenzee en slechts 700 km van ons verwijderd. ’s Zomers schijnt de zon hier langer dan elders. De lucht is sprankelend als champagnebubbels. De ideale bestemming om zalig te ontspannen en te genieten van eindeloze vergezichten.

2 De Halligen, drijvende dromen!

Deze krans van eilandjes wordt door geen enkele dijk beschermd. Eigenlijk zijn het banken van turf, zand en leem, in de loop der eeuwen meegevoerd door de getijden. De huizen zijn opgetrokken op kunstmatige terpen en lijken op het water te drijven, omringd door schuimende golven. Bij springvloed in combinatie met een krachtige westenwind en volle maan maken de golven zich meester van de archipel. In luttele minuten komt de zee zo sterk opzetten dat het water tot aan de drempel van de huizen staat. Dan verschansen de eilandbewoners zich een paar uur in hun huis, volledig in – gesloten door de zee. Surrealistisch.

3 Langeness en zijn smalspoorbaan

Sinds 1926 is Langeness, een van de Halligen, met het vasteland verbonden door een verhoogde smalspoorbaan. Daarop rijdt een voertuigje, aangedreven door de motor van een grasmaaier. Elke ochtend bij laag water steekt de postbode, het gelaat getaand door de zilte zeelucht, het water over om de post te bedelen. Tegen 10km per uur duurt zijn lawaaierige en merkwaardige tocht 40 minuten. Iedereen op Langeness kijkt uit naar het blauwe silhouet dat in de verte opduikt en een frêle draad spint tussen het vasteland en de eilandbewoners.

4 Hooge, een heel bijzondere ervaring

Het mooiste eiland van de Halligen telt negen terpen. Op elk daarvan enkele huisjes met rieten dak en een tuin vol bloemen, begrensd door een fraaie houten afsluiting. Op een van die terpen staat een kerkje met bescheiden begraafplaats. Een andere terp draagt de pompeuze naam City. Hier bevinden zich de supermarkt, het kinderdagverblijf, de speeltuin, het museum en een handvol gezellige restaurantjes waar u ook een kamer kunt huren.

5 Pellworm, een idyllisch landschap

Op Pellworm zijn de schapen heer en meester. Ze onderhouden er een dijk die zo hoog is dat hij elk vergezicht in twee deelt: bovenaan het blauw van de hemel, onderaan het groen van het gras. De zitbanken die her en der zijn neergezet, de fietsers: alles en iedereen lijkt hier – heel bevreemdend – tussen hemel en aarde te zweven. Zelfs het strand is een grasveld, bezaaid met brede, korfvormige leunstoelen in riet. Het leven kabbelt hier zo vredig voort dat het bij geen van de circa 100 eilandbewoners opkomt om de huisdeur op slot te doen.

6 Amrum en Europa’s grootste zandstrand

De buitenrand van dit halvemaanvormige eiland is een enorm fijn zandstrand, waar de golven van de zee voortdurend aan likken. Het strand wordt afgezoomd door hoge, glinsterende duinen die overgaan in bosjes, heide en velden. Centraal op het eiland verdringen de met rietdaken bedekte en met weelderige seringen begroeide Friese huizen zich rond de middeleeuwse kerk, veilig beschut tegen het geweld van de Noordzee.

7 Föhr, de charme van het boerenleven

Op Föhr is het klimaat nog zachter, de zee nog vriendelijker. De mensen leven er op het trage tempo van de Friese koeien, schapen en paarden. En het is er nooit ver zoeken naar stranden waterpret. Kilometers wandelpaden, met linden omzoomde dreven, met strandkeien geplaveide straatjes, kapiteinshuizen in wit, blauw en rood, een gezellige dijk met terrasjes en verkopers van klompen, schopjes en emmertjes: wie vakantie houdt op Föhr, waant zich in een ansichtkaart.

8 Sylt, Saint-Tropez van het noorden

Het eiland Sylt werd beroemd toen het in de jaren ’30 van vorige eeuw ontdekt werd door expressionistische kunstenaars en vervolgens door filmsterren. Daar waar in de 15de eeuw haringvissers hun boten schoon boenden, maken comfortabele excursie-schepen zich nu op voor een dag op zee. Welgestelde vakantiegangers komen graag naar Sylt om te zonnebaden, in de kunstgaleries te snuisteren en te smullen in de hippe restaurants.

9 Fietsen en wandelen

Tal van bewegwijzerde fietspaden die u dwars doorheen de velden naar het strand brengen, doorkruisen de Duitse Waddeneilanden. Wie hier fietst, komt altijd langs pittoreske dorpjes met Friese huizen in rode baksteen, traditionele met mos begroeide strodaken, kruisvensters en een voordeur van houtsnijwerk. Bij laagtij kunt u, met een gids, te voet van Amrum naar Föhr: een tocht van drie uur. U stapt blootsvoets door het natte zand terwijl de golven uw kuiten masseren. Een adembenemende ervaring in een weidse, vochtige vlakte die krioelt van het leven. Aan de horizon rijzen de Halligen op uit de golven. De eilanden lijken te dansen op de einder, daar waar het blauw van de hemel vervloeit met het blauw van de zee.

10 Een schat aan leven in het slik

De Waddenzee spoelt hier in vredige kustmeren langsheen laagvlakten, halfweg tussen hemel en zee. Op de zandbanken luieren kolonies zeehonden. Overal weerklinken kreten van de ontelbare vogels die hier een schuilplaats en rust vinden. Wanneer de zee terugtrekt, vormt het strand een uitgelezen speelterrein voor kinderen die in het slik naar garnalen, krabben en schelpen zoeken. Op de Halligen worden de weilanden bevloeid door talloze kanaaltjes met brak water. Ze tekenen zilveren kronkels in het landschap en meeuwen, eenden en sternen nemen er wat graag een duik in.

Christiane Goor – Foto’s Charles Mahaux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content