De donsdiscussie en andere vragen

De recente tv-beelden van de levende ganzen in Hongarije bij wie de veren en het dons op een zeer pijnlijke manier van het vel werden gerukt, hebben vele mensen geschokt. “Ook wij waren geschokt, maar tegelijk opgelucht”, zegt Piet Oeyen, zaakvoerder van FJA-Oeyen, het familiebedrijf in Mol dat al bijna vijftig jaar donsdekens van topkwaliteit maakt. “Eindelijk zullen mensen misschien begrijpen waarom echte donsdekens nooit goedkoop kunnen zijn. Op de beelden gaat het om ganzen die voor het vlees gekweekt worden en al op jonge leeftijd geplukt worden. Zowel de veren als het dons worden uitgerukt en het dons is dun. Met zulk materiaal kan je gemakkelijk donsdekens aanbieden voor minder dan euro 250. Wij werken echter alleen met dons van ganzen uit koude tot zeer koude gebieden (Canada, Mongolië, de Falklands, Polen...). Deze dieren worden uitsluitend voor het dons gekweekt en lopen vrij buiten. In het voorjaar worden ze ontdonst. Dit wil zeggen dat boerinnen met hun vingers door de vacht kammen tot de donsvlokken eruit dwarrelen. Ze trekken niet aan de veren, want die moeten we niet hebben. Het dier voelt niet meer dan een stevige borstelbeurt. Zo krijg je dikke vlokken, maar die zijn véél duurder. Onze topper is een deken van 100% nieuw ganzendons met een vullinggewicht van amper 800 g, maar die kost wel euro 1035 in de maat 240 x 200.”

Zijn aparte donsdekens voor zomer en winter nodig?

Piet Oeyen: “Dons verwarmt niet, maar isoleert. Het behoudt onze eigen lichaamswarmte. Daarom is een goed donsdeken geschikt voor alle seizoenen. Hoe dikker het dons is, hoe minder gewicht je nodig hebt voor eenzelfde isolatie.”

Is ganzendons beter dan eendendons?

“Alles hangt af van de herkomst van de dieren. Ganzen leveren grotere vlokken, maar dons van eenden uit een zeer koud klimaat kan beter zijn dan dons van ganzen uit een gematigd klimaat.”

Hoe en hoe vaak moet je een donsdeken laten reinigen?

“Veren gaan stuk, echte donsvlokken nooit. Ze kunnen wel vet en plat worden. Daarom adviseren we een reinigingsbeurt om de 7 à 10 jaar, maar dan wel een grondige reiniging waarbij al het dons uit de deken wordt gehaald. Wanneer donsvlokken gewassen worden en gedroogd, worden ze weer helemaal vol. Daarom geven wij een levenslange garantie op dekens die volledig uit dons bestaan. Om het dons eruit te kunnen halen, mag de deken echter niet doorstikt zijn. Wij maken onze omhulsels met tussenschotten die we gemakkelijk leeg kunnen halen. Het nadeel is dat je zulke dekens elke dag moet opschudden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content