De dienstencheques en hoe u ze gebruikt

Met het in mei 2003 gelanceerde systeem van de dienstencheques wil de regering 25 000 banen scheppen. Maak kennis met een veelbelovend nieuw betaalmiddel.

We kennen allemaal de maaltijdcheque die werkgevers aan hun werknemers geven om hun maaltijdkosten te beperken. En de cadeaucheque die in 10 000 Belgische winkels voor een geschenk naar keuze kan worden geruild. Of nog: de opleidingscheque die toegang geeft tot een ruime waaier van opleidingen. Maar nu verschijnt de dienstencheque, een nieuw instrument van de overheid om banen en diensten in de omgeving te bevorderen en zwartwerk te bestrijden.

Wat zijn dienstencheques?

De dienstencheque is een betaalmiddel met een vaste waarde van euro6,20. Een cheque komt overeen met één arbeidsuur en u mag er maximaal 500 per jaar gebruiken. Als particulier kunt u er een erkende onderneming mee betalen voor het werk dat een van haar werknemers bij u thuis uitvoert. Die ondernemingen kunnen zowel commerciële bedrijven zijn als vzw’s, OCMW’s, ziekenfondsen, bedrijven met een sociale taak of zelfstandigen die werknemers in dienst hebben. Heel het systeem wordt beheerd door Accor TRB.

Als u met dienstencheques betaalt, hebt u recht op een belastingaftrek. U krijgt een attest van Accor TRB en mag euro2140 aftrekken (het maximumbedrag voor 2003). Afhankelijk van uw inkomen bespaart u 30 tot 40 % op de betaalde diensten.

Voor welk diensten?

Het gebruik van de dienstencheques geldt niet in alle gewesten voor dezelfde diensten.

in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en het Duitstalig gewest voor huishoudhulp, kinderoppas, bejaardenhulp, hulp aan zieken of mindervaliden.

in Wallonië voor huishoud- en bejaardenhulp, hulp aan zieken of mindervaliden.

in Vlaanderen uitsluitend voor huishoudhulp.

Wat de huishoudhulp betreft, zit het systeem van de dienstencheques op het terrein van de PWA’s. Vanaf 1 januari 2004 zullen er geen nieuwe PWA’ers meer ingeschakeld worden voor huishoudhulp. De andere PWA-diensten (administratieve hulp, werk in de tuin,...) blijven wel doorlopen.

Hoe krijgt u ze?

Eerst moet u zich û kosteloos – inschrijven met een formulier van de plaatselijke arbeidsbureaus (VDAB) en bij Accor TBR. U vindt dit formulier ook op de website www.dienstencheques.be. Stuur het naar: Accor TRB û Afdeling Dienstencheques, Waversesteenweg 1789 bus 1, 1160 Brussel.

Dienstencheques worden met minimaal tien tegelijk gekocht. Om ze te bestellen, stort u de tegenwaarde op het rekeningnummer dat u in de bevestigingsbrief vindt en u vermeldt uw inschrijvings- nummer. Binnen de vijf dagen na de ontvangst van uw be-taling krijgt u de cheques in de bus.

Hoe gebruikt u ze?

Neem contact op met een erkende onderneming in uw streek. Adressen vindt u op www.dienstencheques.be of bij de plaatselijke diensten voor arbeidsbemiddeling. U kunt ook naar Accor TRB (tel. 02 678 28 11) bellen, dat een onderneming voor u zoekt.

De onderneming stuurt een werknemer naar u toe.

U betaalt de werknemer met één dienstencheque per gewerkt uur.

De werknemer levert de dienstencheques in bij de onderneming, die ze door Accor TRB laat uitbetalen.

A Jocelyne Minet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content