De dapperste Belgen van mei 1940

Neen, niet alle Belgen zijn in mei 1940 gevlucht. Er waren zelfs soldaten die flink weerstand aan de Duitse invallers hebben geboden. Alleen weet bijna niemand dat. In Kuurne willen ze het beeld van de ‘laffe Belgen’ rechttrekken, 64 jaar na de feiten.

Het is 22 mei 1940. Het terugtrekkende Belgisch leger probeert ten zuiden van Deinze een nieuwe verdedigingslinie in te nemen op de linkeroever van de Leie. Het is niet gemakkelijk want de rivier maakt vele kronkels en is soms maar 20 meter breed. Omdat het sluizensysteem is stilgevallen, staat het water hier en daar slechts 50 cm hoog. Koortsachtig graven de Belgen zich met hun artillerie in schuttersputten in, terwijl de Luftwaffe zonder ophouden boven hun hoofden cirkelt. Vooruitgeschoven Duitse troepen bereiken de rechteroever tussen Kortrijk en Menen en beschieten de Belgen vanop de hellingen.

23 mei 1940. Duitse grondtroepen proberen met bootjes de Leie over te steken. Maar de Belgen zijn niet uitgeblust, ze drijven de vijand terug.

24 mei 1940. De Leieslag woedt in alle hevigheid. De Belgen bieden hardnekkig weerstand en beschermen de geallieerden die in Duinkerke begonnen zijn aan hun inscheping. In de namiddag kunnen de Duitsers, die het numerieke overwicht hebben, de Leie op twee plaatsen oversteken. Ze hergroeperen zich op de linkeroever. De Belgen blijven hen bestoken maar moeten beetje bij beetje wijken.

26 mei 1940. Het Belgisch oppercommando geeft de vermoeide Leietroepen bevel zich terug te trekken. Leopold III is volop bezig met de voorbereiding van de capitulatie.

28 mei 1940. België capituleert.

“Waarom altijd over de Eerste Wereldoorlog?”

Kuurne was één van de gemeenten die toen midden in het strijdgewoel lagen. Sinds twee jaar ijvert de vzw Historia Belgica hier om de ‘vergeten’ Leieslag weer in de herinnering te brengen. In mei 2005 komt er een permanente herdenkingssite (een soort miniversie van In Flanders Fields) in de loodsen van de oude vlasfabriek naast de taverne Leiemeers. Hier werd in mei 1940 zeer hevig gevochten. Dit jaar al û in het weekend van 15 mei û wordt het hele project voorgesteld met een nostalgische tentoonstelling (zie kaderstuk links).

“We willen de geschiedenis van de achttiendaagse veldtocht zeker niet gaan herschrijven tot een Belgisch heldenepos”, horen we van Micheline Loones, de secre- taresse van de vereniging. “Maar de waarheid heeft ook haar rechten. Er wordt veel gedaan om de herinnering aan het IJzerfront in de Eerste Wereldoorlog levendig te houden terwijl de veldtocht van mei 1940 wordt vergeten. De Leieslag bewijst dat niet alle Belgen meteen zijn gaan lopen voor de Duitsers. Hij kostte de Duitsers vele slachtoffers, maar aan de Belgische kant was de prijs evenmin gering: 2542 gesneuvelden, 10 000 gewonden en ook tal van onschuldige burgerslachtoffers. Door die weerstand konden wel 338 000 Britse en Franse militairen het Kanaal oversteken en eigenlijk was dat al de eerste Duitse nederlaag”.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content