De burgemeester kookt cultureel

Als evenement kan het tellen: vrijwel elke gemeente van Vlaanderen doet mee aan de tweede Week van de Smaak (15-24 november). La grande bouffe, dat wel, maar dan wel sociaal en politiek correct!

Initiatieven van cultuurminister Bert Anciaux lokken vaak gemengde gevoelens uit, maar het succes van zijn Week van de Smaak kan niemand ontkennen. Het programma omvat dit jaar niet minder dan 1200 activiteiten in vrijwel alle gemeenten van Vlaanderen en Brussel. Allemaal moeten ze een cultureel, sociaal of educatief aspect hebben want in het kader van dit evenement moet eten dienen om bruggen tussen mensen te leggen.

Zo zijn er 47 burgemeesters die op 18 november in hun gemeente koken voor hun inwoners of voor een goed doel. Hun opdracht is niet zo simpel. Italië is dit jaar het gastland en dus moeten de burgervaders een Italiaans gerecht bereiden met producten van hun eigen streek. Herman De Croo, nooit verlegen om publiciteit, was de eerste om zich aan te melden. Hij bereidt in Brakel een pasta van de Vlaamse Ardennen voor de kinderen van de basisschool De Rijdtmeersen. Patrick Dewael laat alle bezoekers van de antiekmarkt van Tongeren proeven van zijn Limburgse minestrone. Burgemeester Erwin van Pée van Leopoldsburg koos voor een Kempense ossobuco, Jef Gabriëls van Genk voor een multiculturele pasta enz.

Eten als Liz Taylor en Richard Burton

Het meest interessant lijken echter de activiteiten waarbij de historisch-culturele achtergrond of de sociale context belangrijker is dan het eten op zich. Enkele voorbeelden:

Expo 58 smaakt: tentoonstelling over het eten en drinken van de Expo 58. We ontdekten toen softijs, cola, popcorn, driekleurige ijsjes en het bier van Oud België. Van 16 t.e.m. 24 november in het Wijnpaleis, Halles des Tanneurs, Huidevettersstraat 60, 1000 Brussel, 10-17 uur (gesloten op zondag), toegang gratis.

Al het eten van de wereld: een markt op het De Coninckplein in Antwerpen met producten en hapjes uit alle continenten (op 17 november vanaf 12 uur).

Dineren in het donker: u eet met een blinddoek om en ondervindt aan den lijve hoe iemand die niet kan zien, smaken beleeft. Een initiatief van de Brailleliga in restaurant De Adellijke Belofte, Naamsestraat 60, 3000 Leuven, op 20 november om 12 uur. Deelneming: euro 25. Reservatie: tel. 02 533 33 23.

De joodse keuken: tijdens een speciale rondleiding op 18 november in het Joods Museum van België krijgt u uitleg over de traditionele joodse keuken en een proeverij van joods-Italiaanse specialiteiten. Adres: Miniemenstraat 21, 1000 Brussel. Deelneming: euro 7. Info: tel. 02 512 19 63.

Madame est servie: eten en drinken zoals de rijke burgers van de 19de eeuw. In de salons van Hotel Errera (Koningsstraat 14, 1000 Brussel) luistert u op 24 november vanaf 11 uur naar fragmenten van schrijvers uit die tijd die vertellen hoe er gedineerd werd. En u proeft van 19de-eeuwse bereidingen. Deelneming: euro 23. Reservatie: tel. 02 380 22 09.

De lekkerste gedichten: onder het motto O, het geluk van erwtensoep krijgt u op 23 november (om 19.30 uur) voor een keer géén eten geserveerd in de Brugse Hotelschool Spermalie, wel een mix van gedichten, humor en muziek rond eten en drinken. Toegang: euro 10. Info: tel. 050 33 52 19.

Richard Burton & Liz Taylor: in al hun films zouden Richard Burton en Liz Taylor erotiek met tafelgenoegens mixen. Dat kunt u op 24 november (15 uur) ontdekken in de foyer van de stadsschouwburg van Kortrijk (dit jaar de Stad van de Smaak). Recensente Gloria Carlier vertelt wellustige verhalen over het filmkoppel. Nadien ziet u de film Cleopatra en proeft u van koffie en tiramisu. Toegang: euro 5, info: tel. 056 23 98 55. n

Praktisch: de brochure met alle activiteiten kunt u gratis aanvragen op tel. 02 243 13 50 of afhalen in uw bibliotheek. Het programma staat ook op de website www.weekvandesmaak.be

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content