De beste zorgen voor uw kapsel!

Met de terugkeer van de losse krullen en de ultranatuurlijke look mag onze haardos er al eens warrig bijliggen. Zolang het maar gezond oogt. En daarbij kunnen we deze kneepjes uit het vak en advies van specialisten goed gebruiken...

Het is bewezen en we voelen het allemaal: onze hoofdhuid wordt gevoeliger en daarmee duiken ook verschillende (kleine) haarprobleempjes op. Fijner, droger en doffer haar, jeuk, seizoensgebonden haaruitval of erger nog: continu haarverlies. Slechts weinig vrouwen hebben er helemaal geen last van. Maar geen paniek! We kennen immers de oorzaken en kunnen het probleem dus ook verhelpen, gelukkig maar!

Een professionele shampoo

Alles begint met een goede shampoo, gevolgd door een perfecte spoeling.Weet dat goede shampoos niet erg schuimen: neem het equivalent van een nootje product en voeg beetje bij beetje water toe. “Vermijd goedkope producten of ‘2 in 1’-formules”, zegt Stéphane Degueldre, kapper-visagist en gerant van het salon Place aux Artistes. “Met de professionele merken die in de salons verkocht worden, bent u beter af.”

Voeg wat azijn bij het laatste spoelwater om de kalk te neutraliseren en de haarvezel te doen glanzen.

Spoel voldoende. Uw haar is perfect gespoeld wanneer het knispert onder uw vingers.

“Het wasmiddel opent de schubjes van de haarvezel”, legt Stéphane Degueldre nog uit. “Het is belangrijk om die opnieuw te sluiten, zodat de vezel weer glad wordt en het licht weerkaatst. Een conditioner aanbrengen vraagt niet veel tijd.”

“Amerikaanse vrouwen wassen hun haar elke dag, maar dat vinden wij wat veel. Zij vervangen soms ook de shampoo door een conditioner. Wij hebben dat geprobeerd, maar dat geeft maar een matig resultaat, want uiteindelijk reinigt enkel de shampoo.”

En wat met de superzachte baby-shampoos? “Die raden we niet aan, want die shampoos zijn helemaal niet aangepast aan de volwassen hoofdhuid”, oordeelt Marianne Gray, van het Brusselse salon dat haar naam draagt.

Goed om weten: haar dat slecht gewassen of slecht gespoeld is, valt gemakkelijker uit.

Pas op, gevoelig!

“Veel vrouwen merken dat hun hoofdhuid gevoeliger wordt”, zegt Stéphane Degueldre. “Die stijgende gevoeligheid heeft heel wat oorzaken: sommige vrouwen kleuren jarenlang hun haar of laten gekleurde lokjes aanbrengen.” Niet dat ze dat niet meer zouden mogen doen, maar het is wel belangrijk om een goede keuze te maken: een echte kleuring of een simpele kleurspoeling?

Het verven (de echte kleuring) dringt in de haarwortel door en kleurt het haar van binnenuit (met het effect van uitgroei). Dat is natuurlijk de kleuring die het langst houdt, maar in de loop van de jaren verfijnt ze wel de diameter van de haarvezel.

De kleurshampoo legt een kleurfilm rond op het haar die echter wasbeurt na wasbeurt wat wegtrekt. Het grote voordeel is dat er geen uitgroei is. De shampoo tast ook de vezel niet aan en maakt het haar wat dikker. Ideaal dus voor fijn haar. Een kleurshampoo kunt u gemakkelijk ook thuis aanbrengen. Maar als u al heel wat grijze haren hebt, dekt hij niet genoeg.

Hitte is de vijand

Haren houden helemaal niet van hitte. “Veel vrouwen gebruiken een haardroger of een krultang die te heet is”, merkt Stéphane Degueldre op. “Het is dan ook aan te raden om de haardroger op gematigde temperatuur te zetten en daarbij ook een brede kam te gebruiken. Een vleugje beschermende spray spuiten of een nootje hydraterende crème op het nog vochtige haar aanbrengen, is zeker ook aan te bevelen.” Dat laagje vormt een soort schild rond de vezel en beperkt meteen ook het risico dat het haar splitst.

Goed om weten: de krultang enkel gebruiken op droog haar, anders beschadigt u uw haar.

Stop haaruitval!

Het is normaal dat we haar verliezen. De levenscyclus van het haar bestaat uit drie fasen: de groei duurt twee tot zeven jaar (zo’n 85 % van onze haren), de rustfase duurt 2 tot 3 weken (1 % van onze haren is ‘in rust’) en het uitvallen loopt over een paar maanden (14 % van het haar). Iedereen heeft een ‘kapitaal’ aan haren: na een tijd groeien sommige haren niet meer terug. Haargroei en -uitval hangen af van genetische en hormonale factoren, maar we kunnen ons wapenen!

Doe jaarlijks één of twee kuren met gelules om de haaruitval, die vooral na een periode van warmte plaatsvindt, te voorkomen: begin de capsules in te nemen in juli en doe verder gedurende minstens drie maand.

Pas minstens drie keer in de week een lokale frictionnering van de hoofdhuid toe.

Masseer uw hoofdhuid, zonder hard te wrijven. Beweeg de hoofdhuid naar alle kanten en hou daarbij het hoofd naar beneden, om de bloedtoevoer te stimuleren.

Bedek uw hoofd tegen de zon!

Goed om weten: een reis naar een warm land in de winterperiode kan een tweede keer in een jaar haaruitval veroorzaken.

Mooi naturel!

Voor de gezondheid van het haar is het ook belangrijk om zo natuurlijk mogelijke producten te gebruiken. “Er zitten nog teveel scheikundige producten in de meeste formules”, betreurt Marianne Gray. “Pas vooral op voor de siliconen die aanwezig zijn in heel wat producten. Deze beogen een onmiddellijk effect. Ze ‘plastifiëren’ als het ware de haarvezel waardoor de verzorging niet kan doordringen. Gelukkig staat nu op heel wat producten goed leesbaar ‘silicon free’.

Een momentje voor uzelf

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Beter dan uw haar in sneltempo te verzorgen, kunt u regelmatig een ontspannend ritueel inlassen. Om uw haar glad en zacht te houden, is niets zo goed als een masker, één keer per week. “Mensen moeten zichzelf af en toe eens verwennen”, zegt Marianne Gray. “Thuis kunt u bijvoorbeeld een masker van natuurlijke klei aanbrengen en dit laten rusten onder een plastic film, terwijl u wat anders doet.”

Dezelfde filosofie vinden we bij Stéphane Degueldre, die één van de zeldzame salons Shu Uemura in België openhoudt. Ook daar koppelt men een efficiënte behandeling aan een relaxerend ritueel. “Om een goed resultaat te krijgen, zijn de massages, de ontspanning en de relaxatie even belangrijk als de behandeling zelf. Volgens mij kan enkel zo’n globale aanpak voor een langdurig effect zorgen.”

De antioxidanten

Als uw haar erg beschadigd is, vraagt u best een diagnose aan uw kapper. Hij zal u een verzorging op maat voorschrijven, die in het salon kan gebeuren of bij u thuis. Huid en haar zijn écht wel gelinkt: ze reflecteren onze gezondheidstoestand en net als onze huid, veroudert ook ons haar. “Ik geloof in een anti-oxyderende aanpak tegen de veroudering van de haarvezel”, vertelt Marianne Gray.

U kunt heel wat antioxidanten innemen via de voeding, om het haar in de wortel te voeden. Zo heeft de haarvezel nood aan eiwitten rijk aan zwavelhoudendende esentiële aminozuren, ijzer, zink, magnesium, vitamine PP en vitamines van de groep B. Op het dagelijkse menu zetten we dus (orgaan)vlees, vis en zeevruchten, groenten en gedroogde vruchten, volkorenbrood en biergist.

www.dessange.com; www.camillealbane.com; John Frieda in de grootwarenhuizen; Inneov en Phyto in de apotheek en bij de drogist; L’Oréal Prof., Matrix en Redken in de erkende salons.

Virginie Draelants

Partner Content